Verwerken van enkele hartstilstanden

Onlangs verscheen op deze website nog een berichtje rondom het feit dat het inmiddels een jaar geleden was sinds Martin een hartstilstand overleefde. Slechts twee weken later kreeg Martin op zaterdagochtend 6 juli opnieuw 4 x een gevaarlijke ritmestoornis (hartstilstand). Met dit grote verschil dat hij nu een ICD (inwendige defibrilator) heeft. Na 15 seconden greep het apparaat in en gelukkig reageerde Martin goed hierop door gelijk weer bij te komen. Ziekenhuisopname volgde om Martin een aantal dagen te observeren. Werd hij na enkele dagen weer ontslagen uit het ziekenhuis en hoeft er fysiek geen revalidatie te volgen. Eigenlijk lijkt het fysiek weer alsof er niets is gebeurd. Toch zit de schrik er nog wel in bij Martin en zijn familie en vrienden. Hoe beleeft Martin dit?

IMG_3158

Martin zegt hierover: “Het is een rare gewaarwording om nu heel bewust mee te maken dat je hart ermee stopt. Het verschil met de vorige keer is, dat ik het steeds voelde aankomen. Dat is erg angstig en het maakte me onzeker. Ik durfde de eerste dagen amper te bewegen in het ziekenhuisbed. Bang dat ik weer ‘iets’ zou trickeren.

De artsen kunnen niet zeggen wat deze ritmestoornissen heeft veroorzaakt, los van het feit dat bij Martin een genetische afwijking is ontdekt waardoor plotselinge hartdood kan ontstaan (bij 50% van de mannelijke dragers vanaf 30 jaar). Door het wonder van vorig jaar kon Martin een ICD krijgen om hem te behoeden hiervoor. Statistisch gezien is dat een heel bijzondere zaak. Slechts z0’n 3 % van de ‘gevallen’ overleeft een dergelijke gebeurtenis buiten het ziekenhuis.

Martin: “Het maakt me stil als ik besef dat ik door mag leven. Eigenlijk ben ik begonnen aan mijn 6e kans. Wat een dankbaar mens mag ik daardoor zijn. Al is het ook best wel lastig om te leren omgaan met de wetenschap van deze hartafwijking, zeker nu dit opnieuw gebeurd is. Het leven is voor niemand een zekerheid. Maar meestal besef je dat niet zo als je gezond bent. Maar ik ben er nog! Ik voel me fysiek prima en mentaal gezien zal dit een plekje moeten krijgen. Dat heeft waarschijnlijk tijd nodig. Ik merk dat geloof in God me veel kracht geeft. Hij leeft in mij, wat er ook gebeurd. Toch moet ik ook eerlijk omgaan met deze situatie hier en nu“.

Het komende seizoen doet Martin iets rustiger aan om in ieder geval niet over zijn grenzen te gaan en te zorgen voor voldoende nachtrust. Martin: “Het ‘artiestenleven’ is vaak niet zo regelmatig en gestructureerd en daarbij komt dat ik van nature ook nog impulsief in elkaar zit en enthousiast ben voor veel dingen. Met goed advies van mijn vrouw, hulp van mijn organisator Anneke Doest en een beetje gezond verstand gaat het vast lukken om wat regelmaat in te bouwen. Ik ga zeker niet met pensioen op mijn 33e. Ik ervaar mijn werk als roeping en grote zegen om te mogen doen. Ik hoop het nog vele jaren te mogen doen.

Na de zomervakantie begint Martin weer met optreden en het leiden van diverse projecten. Ook zijn er volop plannen voor een nieuwe cd, een eerste boekje van Martin en zal hij vanuit huis ook teksten gaan schrijven voor andere gospelartiesten als de mannengroep ‘at Once’. Maar achter de schermen wordt gezorgd voor voldoende rust en regelmaat. Maar nu eerst vakantie vieren in Zeeland en genieten van tijd met het gezin!