Ik durfde het niet tegen jou te zeggen…

Ze keek me aan en ik zag dat ze geraakt was. “Ik durfde het niet tegen jou te zeggen” zei ze. “Ik dacht dat jij daar heel veel moeite mee zou hebben”. “Dat is ook zo” was mijn antwoord. 

Onlangs sprak ik in de Basis een paar keer over genade en vrijheid. In een toespraak over het boek ‘knielen op een bed violen’ (zie hier) en afgelopen week over Jezus genadevolle reactie op ongeloof en zonde (zie hier). De reacties op deze toespraken vond ik indrukwekkend. Wat heb ik veel mensen gesproken na afloop van de diensten en ook via internet veel verhalen gehoord die me raakten. Over afwijzing en oordeel. Over vrienden die afhaken en kerken die niet langer veilig zijn voor ‘gevallen’ mannen of vrouwen. Het is zo lastig om de juiste balans tussen waarheid en genade te vinden. Om relaties te behouden ook al kiezen mensen soms een weg die we niet begrijpen kunnen of gaat het leven soms simpelweg anders dan in ons ideaal. Niet altijd hebben we het leven en onze omstandigheden in de hand. Vaak niet zelfs. Niet alles draait simpelweg om ‘het goede kiezen’. Soms lukt het niet. Soms gaat het mis. En dan kan de kerk waar het zou moeten draaien om genade, liefde en zorgzaamheid ineens heel anders uit de hoek komen.

Zelf vind ik het ook moeilijk om te dealen met het verschil tussen ideaal/het onderwijs van de Bijbel/Jezus en de praktijk van mijn leven en dat van anderen dat soms heel anders is. Soms heb ik ook pijnlijk gezwegen uit angst voor een lastig gesprek of juist omdat ik niet wilde oordelen maar niet zo goed wist hoe ik dan wel moest reageren.

Ik had het hier laatst over met een groep bekenden van mij en aan het eind van de avond kwam een vrouw naar me toe. Ik wist dat zij in scheiding lag, maar we hadden het er nooit over gehad. Ze was blij met mijn gedachten hierover en de manier waarop we erover hadden gepraat. Ze gaf toen aan dat ze niet over de huwelijkcrisis en met name de scheiding had durven spreken omdat ze bang was voor mijn reactie. Genoeg om over na te denken voor mij.

Hoe ga jij met dit soort dingen om? Ik heb er ooit nog dit BijbelBlog over geschreven. Het onderwerp laat me nog niet helemaal los. Wat is wijsheid?