Ik wil haar met liefde blijven verzorgen…

Een paar jaar geleden sprak ik een oudere man in de kerk. Hij was al tientallen jaren getrouwd en elke zondag zaten hij en zijn vrouw vooraan. De laatste jaren heeft zijn vrouw intensieve verzorging nodig en het grootste deel hiervan doet hij zelf. Ik vroeg hem hoe dat was, om nu samen in die fase beland te zijn. Hij keek me aan en kreeg tranen in zijn ogen. Hij zei: “Ik wil het zo graag met liefde doen. Uit liefde voor haar. Met liefde van God. Soms zijn er momenten dat ik dingen als plicht of taakbesef doe. Dat ik voel dat ik met tegenzin de verzorgende taken doe. Ik vind dat zo erg. Want dit is mijn vrouw en ik wil ook nu van haar houden en er voor haar zijn. Dat heb ik haar belooft en daar bid ik voor”.

Toen was het mijn beurt om ontroerd te raken… Ik vind zulke trouw en toewijding geweldig en een voorbeeld voor mezelf. In het klein herken ik wel wat de oude man zei. Ik heb geen vrouw die intensieve verzorging nodig heeft maar natuurlijk wel twee jonge kinderen die best veel van mijn tijd en aandacht vragen. Ik heb minder ‘vrije tijd’ voor mezelf en soms is dat wel eens lastig. Dan had ik bedacht een filmpje te gaan kijken of iets anders voor mezelf te doen en dan begint Feline te huilen van de krampjes bijvoorbeeld. Of er moet iets gebeuren in huis of… Ik schat dan in dat het nog wel even kan gaan duren en zie mijn plannetjes in rook opgaan. Daar kan ik veel minder goed tegen dan Susanne. Ik merk dat ik van nature best wel egoïstisch ben en dat zowel het huwelijk als ouderschap daar niet erg op zijn ingesteld.

Echte liefde heeft alles te maken met opoffering en jezelf geven. Ik ken nog wel een goed Voorbeeld.

Johannes 15:11 Dit zeg ik tegen jullie om je mijn vreugde te geven, dan zal je vreugde volkomen zijn. 12 Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben zoals ik jullie heb liefgehad. 13 Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. 14 Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat ik zeg.

Efeziers 5:25 Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven 26 om haar te heiligen, haar te reinigen met water en woorden 27 en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. 28 Zo moeten mannen hun vrouw liefhebben, als hun eigen lichaam. Wie zijn vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief. 29 Niemand haat ooit zijn eigen lichaam, integendeel: men voedt en verzorgt het, zoals Christus de kerk