Ik ben te moe?

Soms heb ik het idee dat ik leeg ben. Niets te geven heb. Dat het enthousiasme en de energie even op is. Ken je dat? Gisteravond had ik nog zo’n moment. Onderweg naar de eerste repetitie van Praise United Zwolle voelde ik mijn moeheid. Paar korte nachten (jong gezin he?) en drukke dagen. Daar nog wat hooikoorts bij en het recept voor een aardige mist in mijn hoofd was compleet. ‘Maar er zitten straks zo’n 200 mensen op een inspirerende avond te wachten. Ze hebben verwachtingen (van mij?) en zullen me vriendelijk en afwachtend aankijken. Kan ik ze wel iets bieden? Heb ik wel genoeg te geven vandaag?’n

In de auto sprak ik erover met de Hemelse Vader. Dat ik het lastig vond, onzeker was, niet wist hoe ik die avond tot een succes kon maken.

In de auto sprak ik erover met de Hemelse Vader. Dat ik het lastig vond, onzeker was, niet wist hoe ik die avond tot een succes kon maken. Het antwoord dat in mijn gedachten kwam was helder: “Dat kan je ook niet. Maar Ik wel”. En gelijk sloeg de sfeer en mijn verwachting om. Ik was zo stom geweest om even te denken dat ik, Martin Brand, de mensen moest inspireren en geloof mocht aanwakkeren. Dat mijn energie de avond zou bepalen. En ja, dat is een valkuil voor iemand die graag motiveert en vaak ‘een aandrijver’ is in allerlei groepen en projecten.

Kwam nu aan het licht dat ik misschien te veel bouw op mijn aangeboren talenten, ervaring en inzet? Ik wil God dienen en in Zijn dienst staan. Ook in Zijn kracht mijn werk doen. Hij is niet moe. Hij is altijd daar. Hij kan in menselijke zwakte sterk zijn.  Ik heb er iets over gedeeld met de koorleden. Er waren verschillende instemmende geluiden en volop geknik. Het is toch menselijk om te denken dat het van ons afhangt. Dat wij het zelf moeten doen. Het was heerlijk om met z’n allen op te kijken en te denken aan die bekende woorden ‘wij verwachten onze hulp van God die de hemel en aarde gemaakt heeft. Die trouw is en trouw blijft en nooit loslaat het werk dat Hij begonnen is”

Kracht en effectiviteit in het delen van geloof komen voort uit verbondenheid met God. Vertrouwen op Hem.

Ik geloof Jezus als Hij zegt dat de Geest onze kracht is. Na de opening en ons gezamenlijk bidden werd het me toch een fantastische avond… Met veel meer energie, geloof en inspiratie dan ik aanvankelijk binnenbracht reed ik om 23:00 uur naar huis. Dankbaar en zo voldaan. Een ‘dank U wel’ kon ik niet onderdrukken. Deze les moet ik blijven onthouden.

Enne… ik heb heerlijk geslapen. Uitrusten na inspanning hebben we allemaal nodig. Ook als we vertrouwen op God 😉 Vandaag uitgerust en weer redelijk fris met een rustig dagje voor de boeg. Maar de boodschap geldt dan juist voor mij. Vertrouw op de Heer en steun niet op je eigen inzicht en ideeën. Hij zal het maken. Fijne dag allemaal!

 1 Kor 2: Broeders en zusters, toen ik bij u kwam om u het geheim van God te verkondigen, beschikte ook ik niet over uitzonderlijke welsprekendheid of wijsheid. Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde.Bovendien kwam ik bij u in al mijn zwakheid en was ik angstig en onzeker. De boodschap die ik verkondigde overtuigde niet door wijsheid, maar bewees zich door de kracht van de Geest, want uw geloof moest niet op menselijke wijsheid steunen, maar op de kracht van God.

Johannes 15:4 Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven.