Geniet (en verheug je…)

Wat is het genieten he? Het mooie weer, vrolijke mensen op straat. De zon maakt iets wakker in ons landje. Afgelopen vrijdag zat ik voor het eerst dit jaar buiten op een terras in Harderwijk te eten. Onder de bomen van het plein was het leven goed.

Een lekker glas wijn, heerlijke maaltijd en een avond voor de boeg van zingen over Gods goedheid. Ik kom net terug van een ochtend in het park met mijn gezin. Lekker aan het water, beetje spetteren. Wat drinken. Wat spelen met Noah. Kan haast niet mooier.

Ik denk dat genieten een specialiteit van christenen zou kunnen zijn. Toch zie ik vaak iets anders. Alsof we ergens bang zijn om teveel te genieten van het hier en nu. Het gaat immers niet om hier en nu. In het geloof en preken draait het vaak om daar (Hemel/nieuwe aarde) en dan (als Jezus terugkomt of wij eerder sterven). Toch denk ik dat we God ook eren als we we van het leven hier en nu zoveel mogelijk dankbaar genieten.

CS Lewis zei: “Een christen geniet van warmte van de zon op zijn huid, net zoals de meeste mensen. En… zij hebben ook het bijzondere vermogen om via de zonnestralen omhoog te kijken en de bron van de stralen te ontdekken en van Hem te genieten. 

Dat maakt alles dus een aanleiding en opmaat voor aanbidding.”Voor mij is al het goede een gave uit Gods hand en haast heilig. Iemand zei ooit: ‘alles is heilig behalve zondigen’. Dat vond ik wel een mooie uitspraak. Ik mag van alles genieten en daar God voor danken. De bron van al het goede is God zelf. Als kleine heenwijzertjes naar boven zijn die geluksmomenten. Wijzend naar een groter geluk dat nog zal komen.

De mooiste dag die je hier op aarde zult beleven is (slechts) een voorproefje van de hemelse vreugde die je wacht. Dat zeg ik niet om je aardse geluk weg te relativeren. Maar om je nog blijer te maken. Het mooiste moet nog komen. Ik hoop dat je vandaag en deze komende tijd van dingen kunt genieten. En voeg daar nou eens de gedachte aan toe dat het slechts een druppeltje geluk is vergeleken bij de oceaan van blijdschap die ons wacht als we Jezus zullen ontmoeten.

Voor mensen die het momenteel moeilijk hebben en het woord genieten haast niet kunnen verdragen (zeker ook omdat het zo’n mode-woord in onze geniet-maar-lekker-maatschappij is geworden) heb ik ook iets. De Bijbelse belofte voor onze toekomst is voor ons allemaal een anker. Hoe het vandaag ook gaat. Het mooiste moet nog komen. Het zal komen voor iedereen die Jezus liefheeft. Hoe het daar zal zijn? Niet voor te stellen hier en nu op aarde. Maar we zullen het meemaken. Wat een geluk! Dank U Heer voor onze stralende toekomst. Dankzij Uw liefde en Uw offer voor ons.

Prediker 9:7 Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.