Zingen met dementerende ouderen. Genieten!

Voor de derde keer was ik te gast op Hoeve Marant. Zingen voor een groepje ouderen en een aantal van hun geliefden en verzorgers. Ze zaten weer in de kring te wachten met een kopje koffie én gebakje. Sommigen herkenden me. “Ah daar is de zanger weer!”. Een andere mevrouw had haar dochter verteld dat ze weer een feestje had vandaag… Hier en daar even een praatje, een knuffel en toen kon het feest beginnen.

Wat een genot om tijdens het zingen van  liedjes als op een mooie pinksterdag, moeder hoe kan ik je danken, perhaps love, een steen verlegd, ik heb je lief, amazing grace, het dorp en nog veel meer, de kring rond te kijken. Sommige mannen en vrouwen keken me de hele tijd aan met glanzende ogen, luid meezingend en bewegend. Een meneer van 95 jaar dirigeerde vrolijk mee en zei na elk lied tegen zijn buurvrouw ‘mooi he?’. Een oud-muziekdocent, ik ken haar nog uit mijn kindertijd, gaf me na elk lied een applausje en zei ‘keurig gezongen hoor!’ Een mevrouw die vorige maand naar de Hoeve was verhuisd zei ‘wat leuk dat u me steeds zo vrolijk aankijkt’. Dat was wederzijds.

We hebben gezongen, soms hand in hand. Er werden tranen gehuild én gedroogd. We hebben gelachen en hier en daar waagden mensen zich op de dansvloer voor een voorzichtig walsje. Volwassen kinderen met hun oude papa of mama, samen genieten van muziek en vooral het moment van contact.

Mijn hart werd er weer zo warm van! Het is prachtig hoor, optreden in volle zalen. Ik zing heus graag in theaters en kerken. Maar ik moet zeggen dat ik me weer enorm verheug op de volgende keer zingen met een paar van deze prachtige mensen. Ik ben blij dat er al weer een nieuwe afspraak staat. En ook in andere verzorgingshuizen en dagbesteding kom ik graag langs. Ik vraag er maar een bescheiden vergoeding voor omdat ik dit heel graag doe vanuit mijn hart. Misschien zit ik zelf ooit ook in zo’n kring met een kopje koffie. Dan hoop ik dat er af en toe iemand een paar mooie liedjes met me komt zingen. Heb je interesse in zo’n optreden? Neem gerust contact met me op.

Een dochter was op bezoek bij haar vader en moeder en schreef me vandaag

Het doet me goed m’n ouders te zien genieten.  Dat is wat ze gistermiddag deden!   Mijn moeder is heel erg ziek geweest, ik was bang haar te verliezen. De mooie liedjes die je zong waarvan mijn moeder (maar ook ik) tranen kreeg zijn me nu dierbaar. Een moment dat ik niet meer zal vergeten. Ze genoot en zong zo mooi op haar manier mee, geweldig. Ook mijn vader genoot.  Aan het getrommel met zijn hand op de tafel was dat voor mij heel duidelijk.