Verstop je geloof niet langer

In het ene mailtje sprak hij over gebedsverzoeken, hoe hij God ervaart in de situatie, vrede en rust ontvangt en vertrouwen heeft, deelde hij wat Bijbelversen die hem steun geven. In het andere mailtje werd dit ‘stukje’ achterwege gelaten. Omdat die groep mensen het waarschijnlijk niet begrijpt of misschien gek vindt om te lezen.

Vandaag de dag is deze man daarmee gestopt. Hij deelt zijn gedachten, gevoelens en dus ook zijn geloof met al zijn vrienden. En hij is gestopt met het denken voor een ander. En met het achterwege laten van zijn geloofsbeleving omdat ‘ze daar toch niet op wachten’. Hij is nu meer open, man uit een stuk, en hoopt dat God zijn levensverhaal gebruikt om zijn vrienden en familie nieuwsgierig te maken naar Hem.

Ik herken dat wel een beetje. Dat denken voor iemand anders. Alleen met ‘gelijkgestemden’ je geloofservaring delen. Het is natuurlijk ook heel kwetsbaar en persoonlijk. We zeggen dat we dat doen omdat ‘niet christenen’ niet wachten op ons geloof. Maar is de reden niet heel vaak dat we ons ongemakkelijk voelen. Dat we het lastig vinden om onbegrepen te zijn.

Ergens misschien bang zijn om minder serieus genomen te worden of uitgelachen. Misschien dat gevoelens van ‘schaamte’ of ‘angst’ ergens leven. We leven in een cultuur en tijd waarin uitgesproken geloof in Jezus niet overal met instemmend gejuich wordt begroet.

Toch zegt Jezus heel duidelijk dat we ons niet moeten schamen voor ons geloof. Niet schamen voor het feit dat we bij Hem horen. Dat we daardoor vaak wat anders denken en een hoop hebben gekregen die niet van deze wereld is. Maar wel degelijk reëel en voor iedereen beschikbaar.

Ik merk dat ik het in mijn openbare kanalen (Facebook enzo) ook best spannend vind om  eerlijk en duidelijk te zijn in mijn geloof en de ervaringen die daarbij horen. Zeker omdat ik weet dat lang niet al mijn ‘volgers en vrienden ‘ ook volgers en vrienden van Jezus (willen) zijn.

Misschien ben ik daarom soms te voorzichtig in het delen. Ik noem dat dan fijngevoelig en laagdrempelig… 😉 Ik voel me aangesproken door die man die nu met iedereen zijn echte en doorleefde verhaal, inclusief geloof, deelt. Transparantie noemen ze dat. Ik wil daar wel meer van. Jij? Herken jij iets?

 

Categorieën