Als je denkt dat de tijd voor jou voorbij vliegt…

De tijd vliegt… Borsato zong het mooie ‘stop de tijd’ over het gevoel dat hij de wijzers van de klok wel zou willen tegenhouden. Het lukt het hem niet. Mij ook niet. Noah wordt komende maandag 4 jaar. In mijn beleving lag hij gisteren nog als baby op zijn commode te spartelen. Wat gaat het toch allemaal snel. Veel te snel.

 


Ik denk wel eens: ‘stel dat ik honderd jaar zou worden (en dat is niet erg waarschijnlijk), dan heb ik nu al 33% van mijn leven achter me”. Elke dag die we leven komt niet meer terug. Met het verstrijken van onze tijd, verstrijkt ons leven. Onze tijd is ons leven. Moet je deze woorden uit de Bijbel eens lezen. In psalm 90, woorden van Mozes, lezen we over Gods tijdsbesef:

Duizend jaar zijn in uw ogen
als de dag van gisteren die voorbij is,
niet meer dan een wake in de nacht.
Toen ik dit op me in liet werken was ik even van mijn stuk. Als duizend jaren als een dag zijn voor God. Hoe is dan 80 jaar voor Hem? Hoe beleeft God de tijd tussen mijn geboorte en mijn sterfdag? “Ha, daar is Martin. O, dat was het al weer”. Zoiets? Vandaar dat David uitroept. Wat is een mensenkind, een sterveling, dat U aan hem denkt (Psalm 8). Het zet de verhoudingen even helder neer. Een eeuwige God die alle generaties ziet komen en gaan. En een klein mensenkind. Toch houdt Hij van ons, kent hij onze namen en heeft Hij zelfs een plan en doel voor ons leven. Wat een wonder. Het is niet te begrijpen!

Ons leven hier op aarde is kort en als we eerste rimpeltjes en grijze haren (ja, ik ook al) zien verschijnen beseffen we dit meer en meer. Dit bewustzijn mag jou en mij helpen om goed met onze dagen om te gaan. In de psalm van Mozes staat het als volgt:

Leer ons zo onze dagen te tellen
dat wijsheid ons hart vervult.
Wijsheid, nuchterheid en nederigheid. Dat we niet steeds zullen roepen over de belangrijkste zaken: ‘dat doe ik later wel… ik heb nog alle tijd… ik heb mijn hele leven nog voor me…’ We weten niet hoeveel dagen we nog hebben. Ik niet. Jij niet. Leef daarom vandaag met het besef dat het leven een geschenk is. Het is kort. Maar kan ook krachtig zijn, zeker als we het leven in verbondenheid met de Eeuwige die er iets blijvends mee wil doen! Dat geeft zelfs een kort leventje als dat van ons heel veel zin!Vraagje: zijn er dingen die jij anders zou doen als je niet veel tijd meer had? Waarom niet vandaag beginnen met leven uit je idealen en overtuiging? Ben benieuwd naar jouw gedachten…

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register