Angela Groothuizen raakt met ‘Niets blijft’

Angela Groothuizen raakte me met het lied ‘Niets Blijft’. Ze schreef het voor haar vriendin Ria die overleed aan de ziekte kanker.

Het lied heeft als boodschap dat niets in het leven blijvend is. Alles gaat voorbij en glipt uit je handen. Zelfs de prachtige momenten en seizoen zijn niet blijvend maar gaan over in een volgend seizoen…

Daarover zijn meer liedjes geschreven door allerlei artiesten. Over het gevoel dat je zou willen vasthouden wat je hebt of had maar dat niet kunnen. Gordon met zijn ‘kon ik maar even bij je zijn’ of Marco Borsato met ‘Stop de Tijd’ bijvoorbeeld.

“Ook al mis je geen seconde,
Ook al mors je geen minuut,
Ook al leef je ongeschonden,
Al je uren resoluut,
Ook al ben je sterk en weerbaar,
Het is hard en onverteerbaar,
Maar de tijd is onomkeerbaar,
Niets blijft, niets blijft, niets blijft.”

 

Het leven gaat snel voorbij en alles is maar tijdelijk. Steeds meer besef ik dat. Zeker nu ik kinderen heb valt me dat op. Bij het terugkijken van foto’s het bekende verzuchten ‘tjonge, wat gaat het snel..’ Als je erover nadenkt is het best confronterend dat alles waar je nu zo druk mee bent op een dag losgelaten moet worden.

Kinderen worden groot, vliegen uit. Je kleine meisje zal op een dag waarschijnlijk iemands vrouw worden. Mijn lieve Suus en ik beloofden elkaar trouw en weten dat op een dag de dood ons zal scheiden en de ander ’alleen’ verder moet gaan. Het werk dat ik doe en waar ik zoveel voldoening en plezier uit haal. Op een dag zal het touren en optreden voorbij zijn en zullen anderen dat doen. Gezondheid, bezittingen, uiterlijke schoonheid, het hele leven… Alles is tijdelijk. Voor jou. Voor mij.

Als je dit zo leest zou je haast denken dat ik depressief ben of op z’n minst te donker kijk. Maar niets is minder waar. Juist omdat ik besef dat alles tijdelijk is, wil ik er nu volop van genieten. Dat iets voorbij gaat wil niet zeggen dat het zinloos is. Toch voelt het ergens ook bitterzoet dat mooie momenten niet voor altijd duren.

Gisteren las ik in de Bijbel een paar zinnen die bij me bleven. Ze komen uit Psalm 73

“Wie buiten U heb ik in de hemel?
Naast U wens ik geen ander op aarde.
Al bezwijkt mijn hart en vergaat mijn lichaam,
de rots van mijn bestaan, al wat ik heb,
is God, nu en altijd.”

Ik vind het zo geweldig dat Asaf in deze Psalm schrijft dat er toch iets blijvend is. Hij zegt ‘al bezwijkt mijn hart en vergaat mijn lichaam (dus zelfs al verlies ik mijn leven), de rots van mijn bestaan, al wat ik heb is God. Nu en altijd. Hij zegt dus dat hij God heeft. En niet alleen nu. Maar voor altijd. Dat raakte me gisteren. Het is geweldig dat we hier op aarde dus toch iets prachtigs kunnen ontdekken en ervan zelfs eeuwig kunnen genieten.

Ik wil genieten van de tijdelijke en geweldige zegeningen op aarde. En het maakt mijn hart zo blij dat ik besef dat de relatie met God blijvend zal zijn. De schat die niets of niemand kan wegnemen.

Niets blijft…? Ik zou willen zeggen ‘Iets blijft’.
En omdat ik geen ‘ietsist’ ben toch maar: God blijft.

 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Barbera

  Ik kan dit alleen maar be-amen; dank!

  14 september 2015
 • Rianne

  https://youtu.be/4w1SyDN9NKU
  Ik ben er juist van overtuigd dat we nu alleen nog maar aan het stagelopen zijn hier op aarde… op de nieuwe aarde zullen we pas ten volle leven! Ik denk dat we er nog verbaasd van zullen staan hoe herkenbaar de nieuwe aarde zal zijn, en hoe alles wat we hier op aarde gedaan en meegemaakt hebben, ons gevormd heeft tot de persoon zoals God ons bedoeld heeft… Je gelooft toch niet dat jij op de nieuwe aarde een kantoorbaantje zult hebben? Reken er maar op dat je dan nog steeds concerten geeft, maar dan met Jezus op een grote troon op het podium… en reken maar dat ik erbij ben om mee te zingen en mee te genieten! 🙂 Ik kan er echt naar uitkijken! En natuurlijk vergeet ik niet om hier op aarde ook te genieten van alle zegeningen die er hier zijn… maar dat niets blijvend is, daar geloof ik niet in…

  14 september 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register