Bang voor moslims?!

Ik ben niet bang voor moslims. Ik denk dat de overgrote meerderheid van moslims in Nederland bestaat uit heel gewone, vredelievende mensen die het beste willen voor hun gezin en het land waarin ze wonen. Ik geloof ook niet in angst en bezorgdheid in het algemeen. In mijn toespraken en liedjes zijn ‘vrede’, ‘vertrouwen’ en positieve verwachtingen voor de toekomst veelvoorkomende thema’s.

Maar toch…

Toch stond ik van mezelf te kijken toen ik merkte hoe wantrouwend ik naar een ander mens keek. Op zondag. Na een kerkdienst waar ik gesproken had over ‘wees niet bang’ nota bene. Het was een man die uiterlijk voldeed aan het stereotype beeld van ‘de moslim’. En ik merkte dat ik…

Luister mijn uitzending van Brandbrief van vorige week over ‘angst’ of ‘vrede’. En hoe we allemaal makkelijk besmet raken met wantrouwen en op afstand komen van mensen waarvan we ‘gewoon’ moeten houden. Omdat God ook van ze houdt.

LUISTER

Ik ben benieuwd naar je reactie… Je kunt hieronder je gedachten kwijt.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Mariet

  Mee eens,zie verder je mail,Martin.
  Hartelijke groet,Mariet

  7 februari 2015
 • M

  Ha Martin,

  Ik denk ook’ juist in deze tijd ‘ de liefde te laten zien aan iedereen.Of het nu in onze eigen omgeving, Europa, MiddenOosten of de wereld is. Liefde is het enige antwoord op het kwaad.Zie Jezus,met wie hij juist omging of opzocht ,de verlatenen en zondaars.Zie ook Maria Magdalena,een vrouwfiguur ,die eigenlijk gezien werd als een bastaard ( Marianne Fredericsson ),alleen gelaten ,maar in de wereld van Jezus binnentrad en ons laat zien hoe lief te hebben tegen alle verdere adviezen of verdrukking in!
  Ik denk ook aan de overlevenden uit de concentratiekampen, degenen die toespraken hielden of er boeken over geschreven hebben: tegen alles wat ze meegemaakt hebben in ,spreken zij de liefde,vergeving en geven ons de opdracht ,dat wat gebeurd is ,niet te vergeten maar de liefdesboodschap door te geven of erover te vertellen. Veel waren volkomen gedesoriënteerd na de oorlog,maar kijk waar die nu staan!en dan heb ik het niet over fundamentalistische Joden,sowieso niet over fundamentalisten( Islam,christen ,Joods enz.)Voor mijn gevoel schuilt daar gevaar in,het zo vasthouden aan eigen waarheid,de balk in eigen oog niet zien en de splinter in andermans oog des te meer.
  Je mag kritisch zijn hoe Israël omgaat met de Palestijnen.
  Die desoriëntatie in het JoodsMuseum in Berlijn aan eigen lijf ondervonden.En dan terugkomen bij de liefde van Jesus om uit te delen daarvan.
  Ook hoe Jesus/ God me ‘terugvond’……zijn niet aflatende liefde,het onvoorwaardelijke ervan!
  Door het liedje,het zingen,het smeulende vuurtje aanwakkeren.
  Waarom juist in deze tijd: hoe lang worden mensen al weer in vakjes ingedeeld Qua uiterlijk,qua menszijn,kleur,geloof.De vooroordelen zijn niet weggeweest,we horen niet anders om ons heen.
  Als je het dan al bewust bent,er juist tegenin gaan,laten zien hoe het wel kan!
  Ben niet bijbelvast: de liefde overwint?geloof hoop en liefde,bergrede,wie komt er tussen mij en God.alleen de liefde?de andere wang toekeren?
  Ik snap heel goed hoe boos en verdrietig de mensen zijn in Jordanië ,maat oog om oog ,tand om tand heeft nog nooit de vrede gebracht.
  Je volgende thema: hoe vrede brengen,hoe vol te houden???
  Ik hoop dat je er wat aan hebt,alles kortweg weggeschreven !

  Met hartelijke groet en een gezegende uitzending toegewenst morgen,
  Mariet Fidder

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  7 februari 2015
 • Jetty

  Interessante topic. Ik ben niet bang voor moslims, ik heb dierbaren om me heen die moslim zijn en die zijn banger dan een niet-moslim omdat mensen/terroristen hun geloof misbruiken. Dat zie je ook in blogs in de media met de titel “Niet mijn islam”. Iedere niet-moslim zou de Koran moeten lezen , niet om moslim te worden maar voor begrip. En daar staat duidelijk in dat geweld niet toegestaan is, zeker niet tegen joden, christenen,moslims. OOk zie je vele overeenkomsten tussen de Bijbel en Koran, meer dan een ieder denkt.Even voor de duidelijkheid, ik ben geen moslima maar een christen maar omdat er dierbaren zijn die wel moslim zijn heb ik me er meer in verdiept. Er is een wezenlijk verschil over Jezus, en daar kan ik niet om heen. Jezus is en blijft mijn Verlosser voor mij.En juist als christen dienen wij deze mensen met liefde tegemoet te komen.Want juist zij zijn ook onze naaste en Jezus leert ons om onze naaste en zelfs vijanden lief te hebben. Niet dat het altijd makkelijk is maar wel een grote taak. Angst voor moslims, hoewel begrijpelijk, draagt daar niet bij. Ik ben blij met deze positieve boodschap en schaar me achter de afkorting van Islam die hier wordt benoemd. En de boodschap van de liefde.

  8 februari 2015
 • Allie Doek Prins

  ik en mijn man wonen al heel lang in en buurt waar ook moslims wonen mijn vroegere buurvrouw en haar kinderen groeten elkaar altijd als wij elkaar zien en maken en praatje met elkaar heel vaak bij ons in de winkel mijn buurvrouw zeg altijd Allie alles goed en met jou kinderen ook alles goed lief toch wij wonen hier prettig in onze buurt geen moeite mee

  10 februari 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register