Bekende gospelartieste komt uit de kast


Gisteravond las ik over de coming out van zangeres/theologe Vicky Beeching
. Eerlijk gezegd had ik nooit eerder van haar gehoord, maar de kans is groot dat ik een van haar worship songs wel hoorde of heb gezongen. Ze is namelijk een prominente christen en ze voerde jarenlang een eenzame strijd. Ze wist dat ze bedolven zou worden onder commentaar. En dat gebeurde ook. Zelfs ik schrijf nu iets over haar, voor het eerst in mijn leven.

Haar verhaal is inmiddels te lezen op talloze plekken op het internet met nog meer reacties op haar keuzes en opvattingen. Zo gaat dat met hoge bomen. Die vangen veel wind. Ze is een bekende christen en daarom ligt haar leven onder een vergrootglas. Het publiek verlangt van haar dat ze een voorbeeld is van het leven als gelovige. Hoe een goed voorbeeld er uitziet, leeft, gelooft en zich uit is niet helder. Elke kerk en zelfs ieder persoon heeft andere standpunten en ‘stokpaardjes’ en onze voorbeelden moeten daar gestalte aan geven.

Ik heb dit in het klein wel meegemaakt. Ik las tijdens een dienst eens voor uit de Bijbel vanaf mijn telefoon en ontving vervolgens twee emails. In het ene mailtje stond te lezen

‘…ik vind het niet kunnen dat jij Gods heilige woord leest uit je telefoon. Al die jongeren hebben het gezien en zitten al zo veel met die mobieltjes te klooien. Ik vind dat je de Bijbel ter hand moet nemen. Je moet je wel realiseren dat je een voorbeeld bent’.

Ik dacht er het mijne van… Vervolgens las ik het andere mailtje waarin iemand schreef: ‘Je sprak bij ons in de kerk en opende de Bijbel op je telefoon. Ik vond dat geweldig om te zien. Zo zien onze jongeren dat je ook Gods woord op je telefoon kunt lezen en het zo altijd bij je kunt dragen. Mooi, je bent een goed voorbeeld.’ Tja, als ik dus moet doen wat van mij als voorbeeld wordt verwacht, dan krijg ik een lastig leven. Want iedereen wil iets anders van ‘zijn of haar voorbeeld’. Ons idool is ons idool of voorbeeld zo lang hij of zij doet wat wij verwachten van hem of haar. Onze liefde voor hen is er zo lang ze doen wat we verwachten. Dat heeft Vicky wel ervaren in de evangelische wereld helaas.

Vicky maakt een keuze waarvan ze weet dat het voorgoed een einde zal maken aan het beeld van ‘de superchristen’. Ze vertelde dat ze al vanaf haar tienerjaren op vrouwen valt en dit nooit heeft durven zeggen. De reden is angst voor afwijzing. In het geval van Vicky wist ze dat ze ook nog een groot deel haar werk en inkomen zou verliezen omdat ze werkt voor de kerk en gelovigen. Haar gevoelens liggen gevoelig in haar achterban. Al heel jong leerde ze dat haar gevoelens ‘zonde’ waren en tijdens een jeugdkamp waar ze iets met een leider had gedeeld, werd geprobeerd om de demonen uit te drijven. Als ik me deze situatie probeer voor te stellen word ik erg verdrietig.

En in haar geval zouden nu miljoenen mensen er iets over gaan roepen. Over iets heel persoonlijks en kwetsbaars zou de hele christelijke wereld een openbaar oordeel vellen. Ze is tenslotte een voorbeeld. Dan mag dat.

Ze ontving al gelijk mailtjes van o.a. grote kerken waarin ze te horen kreeg dat haar liedjes ‘op de zwarte lijst staan’. Ze kreeg mails van mensen die lieten weten hoe teleurgesteld ze in haar waren. Ze is uitgescholden en beledigd. Op televisie zei een dominee dat ‘ze de wereld is gaan liefhebben’ en dat ze haar homoseksualteit kan overwinnen.  Er zijn ook veel christenen die juist heel positief en warm reageren op Vicky’s persoonlijke verhaal omdat zij vinden dat de kerk moet openstaan voor homoseksualteit binnen een relatie van trouw. Zij beginnen dus te schelden op de behoudende kant van de kerk. Iedereen kiest positie rondom het thema, maar het gaat niet alleen om een thema. Het gaat om een jonge vrouw die een hele eenzame strijd heeft moeten voeren omdat ze bang was voor afwijzing.

Vicky heeft nog niet eens een relatie met een vrouw. Ze vertelde alleen over haar gevoelens, maar dat was al reden genoeg voor velen om haar af te schrijven als volgeling van Jezus. Een voorbeeld is ze zeker niet (meer) volgens hen.

Ik hoor de lezers van dit blog al denken: maar wat vind jij er dan van Martin? Mag dit dan zomaar? Ze is toch een voorbeeld? Wat vind jij nou van homoseksualiteit? Het is toch laf om van alles te schrijven over het onderwerp en zelf niet ‘stelling in te nemen’. Ik wil helemaal niet in algemeenheden schrijven over dit hele kwetsbare onderwerp. Ik heb helemaal geen behoefte om te zeggen wat ik ‘goed’ of ‘fout’ vind aan Vicky. En wat zij wel mag en niet mag. En hoe ver ze mag gaan. Waar haar grenzen liggen, welke keuzes ze moe(s)t maken… Eerlijk gezegd weet ik het niet zo goed. Elk verhaal is uniek en het is niet mogelijk om deze diep-persoonlijke zaken op een goede (veilige) manier te bespreken door harde stellingen. Het is het niet theoretisch. We hebben het over mensenlevens. Ik geloof dat we geschapen zijn als man en vrouw om elkaar aan te vullen. Ik geloof in de bijzondere eenheid die man en vrouw samen kunnen zijn. Ik weet dat het huwelijk een illustratie is van Jezus en de gemeente. De Bruidegom en de bruid. Ik weet het en geloof het van harte. Ook het feit dat een man en vrouw samen door God worden gebruikt om ‘leven’ voort te brengen is geweldig en laat ons iets zien van de bedoeling van onze Schepper. Hij schiep man en vrouw om samen iets van Zijn grootheid te laten zien. Adam werd geschapen en Eva werd aan hem gegeven als ‘helper die bij hem past’.  Toch… We hebben te maken met het ideaal en de praktijk van het leven. Wat we daar ook van mogen vinden of geloven.

De praktijk in onze wereld is dat er ook waardevolle en mooie mensen zijn die worden geboren met verlangens die afwijken van ‘het gewone’. Ik denk dat onze roeping om lief te hebben en mensen vast te houden belangrijker is dan mensen af te wijzen en van ons af te duwen om iets waar ze vaak zelf ook niet voor hebben gekozen.

Ik hoor of lees regelmatig interviews waarin homo’s zeggen dat ze veel liever ‘normaal’ waren geweest. Dat zou hun leven zo veel makkelijker maken. Ze zouden niet hoeven vechten voor liefde en acceptatie. Maar als persoon ‘gewoon’ zijn. Ik ken iemand die zeer gelovig werd opgevoed en altijd al wist dat hij homoseksueel is. Omdat dat natuurlijk helemaal niet mocht heeft hij geprobeerd al zijn gevoelens weg te duwen. Uiteindelijk werd hij ziek en zeer ongelukkig. De kerk en geloof heeft hij terzijde geschoven al heeft hij nooit een relatie gehad. Daar mocht ik er niet zijn… Als homoseksualiteit echt een keuze was, wie zou daar dan voor willen kiezen? Het maakt alles ingewikkelder en vaak erg pijnlijk.

Ik geloof dat wij allemaal, allemaal, worstelen met verborgen en zichtbare kanten van ons leven. Ik vind het heel verdrietig dat er een openbaar oordeel wordt geveld over een mens waarvan ik het idee heb dat ze heel oprecht en kwetsbaar iets deelt over haar pijnlijke jarenlange worsteling, eenzaamheid en strijd. Ik geloof dat Vicky van God houdt. Ik lees in interviews dat ze Jezus lief heeft. Ja maar… Dan moet ze… Als ze echt… Ik denk dat wij in moeten binden met onze felle en boze woorden naar iemand die niet doet wat we goed vinden. We zijn geroepen om lief te hebben. En zeker niet haastig een oordeel uit te spreken over een persoon en een strijd die we zelf niet kennen.

En ik hoop van harte dat er liefdevolle en wijze volgelingen van Jezus zullen zijn die zich in deze tijd over Vicky zullen blijven ontfermen en met haar zullen wandelen door deze tijd met veel moeilijke vragen. En ik zal eens naar haar muziek gaan luisteren. Ik wil best met haar meezingen over God die groot en goed is! En als ze zingt over haar verlangen om Jezus te dienen en te eren zal ik niet denken ‘jaja…’

maxresdefault

*Reageren op dit artikel mag natuurlijk, maar laten we er geen strijd van maken wat wel en niet mag… Laten we nou eens eerlijk spreken hoe we om moeten gaan met mensen die deze strijd voeren. Wat als het je zoon of dochter was? Of je beste vriend? Het gaat om mensen die vaak veel verdriet hebben rondom hun ‘verboden gevoelens’. 

Hier is een tv interview met Vicky en een dominee:

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • je schrijft toch over vicky beeching??? ik heb net haar muziek maar eens gekocht: nieuwsgierig. en het is mooi! (cd eternity invades)

  15 augustus 2014
  • Ja Karin… Ik schreef eerst Nicky Bleeching. Moet je nagaan hoe weinig we soms van mensen weten voordat we ons oordeel vellen… 😉 Naam is aangepast.

   15 augustus 2014
 • Mariet

  Dag Martin,
  Wat een fijne en dappere woorden,je bent de eerste voor mij in de christelijke wereld die er zo over schrijft!!Er geen strijd van maken ,maar een liefdevol omringen van het ongewone! Ik zal het direct delen met mijn collega.De manier waarop jij dit verwoordt,het is echt een gave van jou, en een advies aan anderen !Een eindje op weg om liefde uit te delen I.p.v. dogmatisch denken.daar heb ik mijn hele leven al last van gehad.Nu in een andere fase van mijn leven,waar ik veel steun heb aan de blogs en liedjes,kunnen uitdelen van de Liefde in het Leven.
  Ik heb inderdaad veel commentaar gehoord over de bijbel op IPad en telefoon,ach het is maar hoe je het bekijkt,zoals je schrijft, so what….Ik zal het ook delen met een koorleider van 4 Maten Glimlach! Dank je wel,Martin en ja ,jij niet als tussenpersoon met God,maar dubbel danken!! Hartelijke groet van Mariet

  15 augustus 2014
 • remco

  He Martin.

  Als reactie op je blog over Nicky. Als het gaat over geaardheid is de bijbel heel duidelijk. Als gemeente moet je iemand die gevoelens heeft voor iemand van het zelfde geslacht omringen met liefde omdat zij niet de liefde kunnen ervaren tussen man en vrouw. Dit word Heel Vaak vergeten in De gemiddelde kerk. Daarbij opgemerkt dat er een wezelijk verschil bestaat tussen het hebben van de gevoelens en het aangaan van een homoseksuele relatie. Het eerste is niet onbijbels. Het 2e naar mijn inziens wel.
  Maar laten we niet vergeten niet dat alle mensen genade nodig zijn. Mem (moeder) zei altijd. Zelfs als je een rolletje drop gestolen hebt ben je de here Jezus nodig.

  Groeten

  Remco

  15 augustus 2014
 • Hoi Martin, ik ben het helemaal met je eens. En ben eigenlijk ook wel blij om te lezen dat jij ook niet helemaal precies weet wat je ervan moet vinden… daar herken ik me helemaal in. Wij hebben ook meegemaakt dat een goede vriend (christen) uit de kast kwam. Hij heeft ons verteld van de strijd die hij geleverd heeft, dat hij uiteindelijk voor de keuze kwam te staan om óf uit de kast te komen óf uit het leven te stappen… Het heeft mij geleerd om zeker niet te oordelen of mensen af te wijzen. En of ze wel of geen relatie aangaan, dat is hun persoonlijke keuze. Ik hoef hen daarom niet af te wijzen. Ik vraag me ook altijd af of de ene zonde zwaarder weegt dan de ander… als je het hebt over het ‘begeren van de vrouw/man van een ander’, is dat dan een minder erge zonde dan wanneer je daadwerkelijk vreemdgaat of als je een homoseksuele relatie aangaat? Waarbij ik nog wil opmerken dat ik ervan overtuigd ben dat homofiele gevoelens echt aangeboren zijn en niet aangeleerd, uitzonderingen daargelaten… Daar kan ik echt mijn hoofd over breken. Bedankt voor je eerlijke stuk!

  15 augustus 2014
  • Mariet

   Uit mijn hart gegrepen,Rianne!

   15 augustus 2014
 • Miranda

  Amen!

  15 augustus 2014
 • Caroline

  Hoi ik lees in het artikel nog verschillende keren Nicky… Misschien ook even aanpassen?

  15 augustus 2014
 • Bram

  Een waardevol artikel waar we allemaal iets van kunnen leren.
  Je bent gezegend met nog een mooie gave Martin!

  15 augustus 2014
 • Barbera

  Eerlijk en liefdevol verwoord, Martin, helemaal mee eens.
  Ik hoop dat Vicky deze tekst ooit onder ogen krijgt….

  15 augustus 2014
 • Alberdine

  Fijn artikel Martin! Laten we ze met liefde omringen. Ik vind het ook altijd moeilijk om er een stelling in te nemen. Het is makkelijk praten als getrouwde heterovrouw met kinderen. Vaak klinken de argumenten zo goedkoop. Daarom deel ik volkomen jouw visie.

  15 augustus 2014
 • Jolanda

  Hoog tijd dat hier meer aandacht voor komt in de kerken! Dapper en goed dat Vickey er voor uit gekomen is. De kerk zou een veilige omgeving moeten zijn waar je ook deze gevoelens mag uiten. Het schijnt dat er in elke klas 1 persoon is met een homoseksuele geaardheid. Wat een strijd, wat moeilijk is het als je afwijkt van het gemiddelde. Laten we mild zijn met ons oordeel en beginnen met luisteren.

  15 augustus 2014
  • Mariet

   Mee eens ,Jolanda!Qua omringen van Vichy, maar ook in het onderwijs zien van anders zijn,elk mensenkind is uniek!

   15 augustus 2014
 • Will

  Dankjewel Martin.

  15 augustus 2014
 • Arja

  Martin wat een prachtig, mooi, eerlijk en liefdevol stukje heb je geschreven.
  Ik moet denken aan de tekst: laat die gezindheid in u zijn die ook in de Heere Jezus is! Bij jou zie ik Zijn gezindheid in dit stukje!
  In deze gebroken wereld komen nu eenmaal allerlei dingen voor die niet zo bedoeld zijn. Ik denk dat homofilie daar een van is. Maar ook ziekte, depressie ( waar ik helaas zelf aan lijd…. )
  en honger.
  We moeten leren kijken met de ogen van de Heere Jezus naar onze medemensen. Zonder oordeel!
  Dank-je-wel!

  15 augustus 2014
 • dank je wel Martin en ben het met je eens, en weet je vroeger nog in het kerkje uit bant dat ik vooraan zat om te luisteren 😉

  15 augustus 2014
 • Anja

  Pff, Martin, een mooi stuk. Wij zijn geroepen om lief te hebben, God kan oordelen in liefde. Dat mogen/ moeten we aan Hem overlaten. Wel staat er in de bijbel dat God het seks binnen het huwelijk hoort! En dat God praktiseren van homofilie haat! Dat hebben we niet zelf bedacht. Ik sprak met iemand van Jeugd met een Opdracht over deze onderwerpen. Wat diegene zei is mijn motto ook: praktiseren is de bijbel duidelijk over in beide gevallen.Je kunt wel gevoelens hebben dat kan een getrouwd iemand ook overkomen. Dan zal je keuze moeten maken: ga ik verder in mijn gedachten of kies ik voor Gods woord en dus voor Zijn waarheid? Wij mogen liefhebben en eerlijk zijn. Daar wacht de wereld op: waarheid in genade! Zo is onze hemelse vader!

  15 augustus 2014
 • Oordelen van identiteit en gedrag zijn twee verschillende dingen. Jezus wist deze twee heel goed te scheidden. De Farizeeën oordeelden de vrouw haar identiteit.

  Dit gaat over het oordelen van gedrag. Iemand is niet wat hij doet, voelt of heeft, maar wie hij is! Dit gaat over gedrag en omgaan met moeilijke dingen zoals deze. Veel mensen nemen aanstoot aan kritiek omdat zij hun identiteit en gedrag niet scheidden. En dat is waarom de zelf-uitgeroepen LGBT groepen ook zo snel aanstoot nemen aan kritiek, omdat zij hun identiteit gevonden denken te hebben in waarnaar zij tot aangetrokken voelen in plaats van in God. Ik ben nu op weg om mijn identiteit in het laatste te vinden, en niet in het eerste.

  15 augustus 2014
  • Ga even bij jezelf te rade in hoeverre jij kunt wat je van iemand anders verlangt…
   Hate the sin and love the sinner? zoiets?
   En weet je wellicht ook van wie dat een quote is?

   26 februari 2015
   • Mariet

    Dag Mark,
    Wat een verhaal….,goed dat je het op papier zet, om te delen met anderen,zoals mij.Ik wens je nog veel geluk toe met alle dierbare mensen en Frank om je heemn.Wat een wonder,dat je hem tegenkwam,hoe kan het leven lopen.
    Zelf ook goede ervaringen met lesbische en homofile paren!

    10 maart 2015
 • Silvia W.

  Wat heb je dit respectvol en liefdevol geschreven. Precies zoals ik dit ook voel. Ik kende zo’n 25 jaar geleden iemand die ook homogevoelens bleek te hebben. Hij kon er niet mee omgaan, voelde zich hierdoor minderwaardig en slecht, heeft nooit iets gepraktiseerd, kwam al heel jong op een gesloten afdeling en heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd! Toen wist ik: ik zal nooit iemand hierom oordelen! Het is namelijk niet altijd een keuze. Wat alles nog erger maakte: hij werd zelfs in zijn dood, ook nog eens vanwege zijn eenzame wanhoopsdaad veroordeeld…
  Dank je Martin, voor dit goeie stuk! Zo horen christenen te zijn voor onze medemensen, zonder aanzien van de personen… Zonder oordelen een arm om de ander zijn.

  15 augustus 2014
 • Erik

  “Ik heb helemaal geen behoefte om te zeggen wat ik ‘goed’ of ‘fout’ vind. En wat wel mag en niet mag. En hoe ver ze mag gaan. Waar de grenzen liggen.” Dit is nou een standaard tolerante houding. Geen positie innemen en zeggen wat het Woord van God zegt over ZONDEN. Gezwijmel en de kantjes er af lopen om geen mensen te beledigen.

  En wat zou God zeggen? Wat zou Hij werkelijk zeggen als hij Vicky zou horen? Met liefde zou Hij haar erop wijzen dat Zijn Woord duidelijk aangeeft dat ze haar gedachten onder Zijn autoriteit moet plaatsen en op Hem moet vertrouwen. ‘Weersta de Duivel…’, maar vooral je gedachten laten transformeren door de Heilige Geest. Geen zoetsappige analysis over hoe God haar accepteert en dat zijn Genade haar zal omringen. Nee, we moeten haar aanmoedigen Het Woord van God te nemen als haar verdediging. We moeten zonden bestrijden en niet goed praten of tolereren. God heeft ons Zijn Woord gegeven om erop te staan en that’s it.

  Klinkt hard, maar ik schrijf dit in Liefde, want ik weet wat het is om te vallen voor de trucs van de Duivel. En ik bid dat zij zich zal versterken in het Woord van God. Homosexualiteit is een zonde, en ja, het is aangeboren vanwege het feit dat we allemaal als zondaren geboren zijn. We zijn allemaal geboren met een natuurlijke neiging om te zondigen: Liegen, stelen, bedriegen, lusten, begeren, enz., enz.,

  Maar Christus is gekomen om ons te redden van de zonden en de eeuwige dood. Dankzij het werk dat Hij in ons, christenen, is begonnen, mogen wij elke dag weer groeien en zonden afleggen die ons tegenhouden om een gezonde relatie met onze Vader te hebben. Belijden van onze zonden tegenover God is een belangrijk en bemoedigende manier om ons er op te wijzen dat we altijd op Hem moeten vertrouwen.

  God’s zegen en liefde

  16 augustus 2014
  • Wij doen ons best en God doet de rest.
   Ik heb je reactie twee maal gelezen. De eerste keer dacht ik tja..dit lijkt veroordelend, maar na de tweede keer zag ik ook dat je wel gelijk hebt…. Alleen…. is dit denk ik niet de essentie van het verhaal. Mensen als Vicky hebben en luisterend oor nodig..that’s it. Wij doen ons best en God doet de rest. Niet wij maar God opent deuren van ons hart wij mogen zijn tools zijn hierin

   16 augustus 2014
 • Teo Visser

  Beste Martin, op een mooie manier heb je homoseksualiteit bespreekbaar gemaakt en woorden gegeven aan het aannemen van een liefdevolle niet oordelende houding. Seksualiteit is iets moois en door God gecreëerd en direct verbonden aan je identiteit wat je niet uit kan zetten. Een oordelende houding leidt tot isolement en sociale uitstoting. In 2013 heb ik drie geslaagde suïcides mee gemaakt van alleenstaande christelijke homoseksuele broeders. Als kerkelijke gemeentes hebben we vaak geen goed antwoord op hoe we tot steun kunnen zijn. We zijn snel met oordelen en voorschrijven hoe de ander moet leven en treden hiermee de integriteit van de ander. Liefde en trouw zijn offers die wij moeten leveren zodat uit de kast komen niet meteen betekend uit de gemeente zijn.

  Teo Visser.

  16 augustus 2014
 • nelie

  Je hebt het prachtig gezegd! En ik ben het volledig met jou eens! Het wordt tijd dat christenen wat minder met hun vingertjes gaan wijzen maar de liefde van Jezus in alles laten zien!

  16 augustus 2014
 • De liefde van Yeshua (Jezus is zijn Griekse naam) is volmaakt. De woorden van tegenwoordig zijn vaak WWJD wat zou Jezus doen. Nu, Yeshua leefde volgens de Thora (betekent niet wet maar onderwijzing) want Hij kon niet tegen zijn eigen Thora ingaan. Dit moet ook onze maatstaf zijn. Niet wat wij vinden maar wat God vind. Hij heeft duidelijk richtlijnen gegeven hoe wij veilig kunnen wandelen. Hoe moeilijk dit ook soms kan zijn.

  16 augustus 2014
 • hoi ik ben zelf trans dus weet er alles van,maarhet zijn en blijven mensen die oordelen toch?

  16 augustus 2014
 • Belien

  Er staat veel geschreven over man vrouw relatie in de bijbel, ik ben zelf uit de kast gekomen omdat het m’n ondergang zou worden als ik dit niet had gedaan, ik kon tenslotte niet meer in een leugen leven tegen over mijn Heer, heb m’n gezin verlaten, door de outcomming,en het was een verlossing voor lichaam en geest!!
  Nu 10 jaar later heeft de Heere mij terug gebracht op de plaats waar Hij me wilde hebben, bij m’n man en kinderen, dat wonder is geschied door gebed, neemt niet weg dat ik vrouwen niet leuk meer vind ,
  Maar ik hoef niet meer te leven in een leugen, Hij weet alle dingen, psalm 139, en mensen die een oordeel vellen over vichy , oordeel niet opdat gij niet veroordeeld wordt, en is het niet zo dat de Heere zegt “heb uw naaste lief als u zelf” en dat dit samen met nog een gebod waar de ganse wet op gevestigd is, Jezus ging om met hoeren en tollenaren, voor Hem was niemand te min!!
  Ik vind persoonlijk dat vichy er goed aan heeft gedaan om uit de leugen van haar leven te ontkomen, waar door ze voelde dat het in de weg stond tussen haar en god!!
  Petje af vichy en vertrouw op HEM hij zal alles voor je vrij maken!!

  16 augustus 2014
 • Gea Wijbenga-Veenstra

  Hey Martin,

  Gaaf dat je hier een blog aan wijdt.
  Als aanvulling op jouw blog kan ik iedere(en) christen het volgende boek aanraden: ‘Verscheurd’ van Justin Lee. Persoonlijk vind ik dit boek een eye-opener en laten we mensen met homoseksuele gevoelens, transgenders e.d. omarmen, niet veroordelen (want wie zijn wij om andere mensen te veroordelen, alsof wij niks verkeerd doen en perfect zijn…) en laten we iedereen/elkaar liefhebben, in meerdere verzen van de Bijbel staat de opdracht dat wij onze naaste lief moeten hebben als onszelf. O.a. in Galaten 5:14 -HSV- Want de hele wet wordt in één woord vervuld, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.

  Gods liefdevolle Zegen toegebeden,

  Gea Wijbenga-Veenstra

  16 augustus 2014
 • Esther

  Hulde aan Vicky! Die man waar ze mee praat tijdens het interview heeft duidelijk geen kaas gegeten van wat het is om homosexueel te zijn. Wat een domheid om homosexualiteit te vergelijken met een drugs/alcohol verslaving.
  Martin mooi geschreven stuk, eerlijk en zonder oordelen. Waren alle christenen maar zo…irriteer me altijd rot aan het gezegde, je mag wel zo zijn maar niet praktiseren…wat is het alternatief? eenzaamheid en ongeluk (in vele gevallen). En het zijn vooral de hetero mensen die dit roepen, ik zou zeggen draai het eens om…
  Nogmaals Vicky, je bent een topper!

  16 augustus 2014
 • marion

  Wauw Martin, wat een mooie woorden. Laten we eens ophouden met oordelen en van mensen houden. Dát is wat Jezus van ons vraagt. En oordeel niet, opdat… Juist. 😉

  18 augustus 2014
 • waarom zijn mensen altijd zo snel geneigd om te oordelen? vind het altijd zo prachtig om me te bedenken dat Jezus het hart van ieder mens ziet, en dat wij dat nooit kunnen maar wel iets waar we ons best voor moeten doen. goed geschreven en verwoord.

  18 augustus 2014
 • Catharine

  Ik zelf ben niet gelovig en ik ben lesbisch en juist daarom heb ik heel veel bewondering voor dit stuk dat je geschreven hebt. Ik vind dat iedereen uniek is en idd je kiest er niet voor om je leven zo moeilijk te maken en door veel mensen veroordeeld te worden. Iedereen mag zijn eigen stand punt innemen en ik heb ook vrienden waar ik vaak discussies mee heb omdat hun het anders zien oven homosexualitiet en toch blijven het mijn vrienden en oordelen ze verder niet over mij. Bedankt voor dit stukje prachtige tekst.

  .

  18 augustus 2014
  • Fijn om dat te lezen Catharine. Ik hoop dat je de liefde van God ook zult ontdekken. Leuk dat je hier langskwam. Misschien tot horens!

   19 augustus 2014
 • Bart van der Griendt

  Een mooi en kwetsbaar stuk. In combinatie met de reacties erop zie je de twee kanten van hoe christenen omgaan met homosexualiteit. Aan de ene kant het conservatisme; regels zijn regels. En laten we wel wezen, het is in zekere zin ook makkelijk niet zelf na te denken en te voelen en dus altijd precies te weten wat je ergens van moet vinden. Aan de andere kant de aarzeling en nuance. Met liefde omringen, niet oordelen. Maar desondanks het dilemma dat de Bijbel relatief duidelijk is over homosexualiteit.

  Ik was ergens in de twintig, en ik was christen. Nog net, maar dat is een ander verhaal. Het was voor het eerst dat ik ontdekte dat een van mijn vrienden homosexueel was. Ik voelde mij genoodzaakt het beeld dat ik van homosexualiteit had, te herzien. Het confronteerde me met alle christelijke clichés over homo’s. Hier was een uiterst normaal mens, met een uiterst normaal liefdesleven, en in niets kon ik de zonde ontwaren waarvan ik geleerd had dat het zonde met een hoofdletter Z was. Ik weet nog dat ik dacht: hoe kan God dit niet goedvinden? Wat is hier nu eigenlijk verkeerd?

  Ik hoop dat deze Vicky christenen op eenzelfde manier confronteert met hun eigen beeld van homosexualiteit. Ik denk dat het dilemma blijft bestaan – zie daar ook de twijfel in jouw stuk, Martin. Zelf ben ik heel blij dat ik werkelijk geen oordeel meer hoef te hebben, sinds ik het geloof in de christelijke God heb losgelaten. Maar als ik nog wel geloofde, zou ik bij me bij dit soort twijfel simpelweg vasthouden aan de persoon van Jezus en me voorstellen hoe Hij zou omgaan met Vicky.

  19 augustus 2014
  • Eens Bart… Nou ben ik natuurlijk vooral nieuwsgierig geworden door die zin ‘ik heb het geloof in de christelijke God losgelaten’. Waarom? Wat kwam ervoor in de plaats? Dank voor je reactie!

   19 augustus 2014
 • jetty

  REspect voor deze vrouw,Vicky. Voor mij is ze een voorbeeld hoe homosexualiteit te zijn als christen. Ik hoop dat ze een voorbeeld is voor velen, want er rust naar mijn idee nog een groot taboe op homosexualiteit binnen de christelijke cultuur.

  19 augustus 2014
 • Hanneke

  Weet je wat mij nou het meest raakt in dit interview? Dat deze jonge vrouw daar in haar eentje zit om zich te verdedigen tegen andere christenen, de eenzaamheid die zij uit straalt. Of je het er nu mee eens bent of niet, heb uw naaste lief als u zelf. En dat is geen slappe houding aan nemen maar het oordeel aan God overlaten en mensen die anders zijn, in welk opzicht dan ook, bij staan. Ook zij is een parel in God’s hand!

  20 augustus 2014
  • Mariet

   Volledig mee eens,Hanneke!!

   20 augustus 2014
 • Mark

  Beste Martin,

  Wat fijn dat je aan dit onderwerp ook aandacht wilt besteden.
  Zo herkenbaar, je wilt niet weten hoe moeilijk ik het hier mee heb gehad.
  Ik ben Mark en inmiddels midden veertig. Vanaf mijn 10e weet ik het eigenlijk al. Maar heb altijd gedacht, gehoopt en gebeden dat het wel over zou gaan. Maar hoe naïef kun je zijn. Een verschrikkelijk moeilijke tijd. Elke zondag in de kerk, elke week naar categesatie en altijd dat stemmetje in mij: als ze toch eens echt zouden weten met welk dilemma ik rondloop. Zouden ze me dan nog zo aardig vinden? Naast mijn school en vervolgens een goede baan kwam ik in een soort van isolement. Iedereen om je heen gaat verder maar ik kreeg steeds meer het gevoel; ik sta stil en begon me terug te trekken. Lastige vragen kon ik gemakkelijk ontwijken, daar word je slim in. Tv beelden, botenparades werkten voor mij niet echt mee. Ik heb daar zo’n afkeer van alsof ik ook zo ben of moet zijn. Ik ben toch een normale vent, zie er niet vreemd uit en ben verre van nichterig. Ik schaamde me dood als ik dat op tv zag. Dat heb ik nog 🙂 . Ik begeef me niet in de bekende scene en ben denk ik soms erg van het huisje boompje beestje kaliber. Ik was 24, begon me los te weken van de kerk om maar vooral geen problemen te creëeren. Niet voor me zelf, niet voor mijn ouders en niet voor de gemeente. Ik wilde geen gespreksonderwerp worden met dit item. Ik liet me overschrijven naar de PKN gemeente. Maar hoe moest ik verder? Alleen blijven? Je mag het wel zijn maar er niet aan toegeven? Dat kon er bij mij nooit in. Alsof je een kind een snoepje gaat voorhouden. Ik lees en hoor genoeg, de bekende parkeerplaatsen en ontmoetingsplekken om voor de buitenwereld de schijn maar op te houden. Nee zo ben ik niet en past niet bij mij. Het gaat er volgens mij om hoe je leeft en hoe je er mee omgaat. In welke kringen begeef je je en ben je trouw aan elkaar? Moet ik dan mijn leven alleen blijven? Mag ik niet gelukkig zijn? Via de kerk ontmoette ik Frank toen ik 24 was. Het is me nog een wonder hoe dit kon gebeuren. Er was meteen een klik. Frank was 3 jaar ouder maar exact dezelfde achtergrond (kerkelijk) maar hij was verder met hoe je er mee om kunt gaan. Dat heeft me zeker geholpen maar ik vind het af en toe nog best lastig. We lopen er zeker niet mee te koop. We zijn al meer dan 23 jaar zeer gelukkig met elkaar en hebben leuke kennissen, vrienden, buren en familie, neefjes, nichtjes om ons heen. Wij zijn dwars van de scene, lopen niet hand in hand, hoeven niet te trouwen en willen niet onnodig schokkeren of ons punt maken. Wij hebben goede banen en fijne ouders, broers en zussen die ons goed hebben opgevangen. Natuurlijk was het voor hen ook wel even slikken maar wat is het opeens anders als het je eigen kind betreft hoorden en horen wij vaak. Zo kan het dus ook gaan. Met dit probleem worstelen heel veel jongeren 5%, laat ze niet vallen en oordeel niet te snel!!! Natuurlijk weet je nooit wat mensen achter je rug om noemen maar wij hebben nog nooit een vervelende opmerking of situatie meegemaakt waar ik juist altijd zo ontzettend huiverig voor was. Eens meerdere m/m of v/v stellen met een kerkelijke achtergrond ontmoeten zou nog wel eens een wens zijn, want je voelt je soms wel erg alleen. Wij hebben jaren geleden enkele gesprekken met een hele fijne predikant gevoerd waarin wij veel herkennen zoals jij er ook over schrijft. Erg prettig. Wij hopen dat de Basis hier ook op een goede manier invulling aan wil geven!

  28 augustus 2014
 • Danielle

  Tnx Martin, vorige week nog met iemand gesproken met gevoeld voor iemand van het zelfde geslacht die niet goed wist wat hij nu verder moet. Ik ga jouw blog aan hem doorsturen. God is liefde en vraagt van ons om elkaar lief te hebben ondanks alles.

  24 augustus 2015
 • Ruud van der Toorn

  Martin, wat ben ik blij met dit stuk!! Christen zijn gaat voor alles over onze LIEFDESRELATIE met God. Daarin past geen goed of fout, zeker niet als beoordeling door anderen. Zelfs: “dit is bijbels en dat is onbijbels” doet mijn haren overeind staan. Wij hebben ook de schadelijke gevolgen ondervonden van beoordeling van een detail van ons persoonlijk leven als zijnde onbijbels en dus onjuist en dus moesten wij onze taak in de gemeente neerleggen. Uiteindelijk is de hele gemeente uit elkaar gevallen. Dat is pas ZONDE!

  24 augustus 2015
 • Alice

  Ik weet weinig Bijbelteksten. Ik heb het al druk met die paar die ik ken om zo goed mogelijk uit te voeren. Een daarvan is; Oordeel niet opdat gij zelf veroordeeld zult worden! Dus laat ik het oordelen aan God over en blijf ik oefenen in elkaar lief te hebben en mijzelf.

  4 januari 2016
 • Nadi

  Wat een heftig tv interview, raakt me enorm om haar zo veroordeeld te zien worden. Hoe kàn dit toch?

  9 augustus 2016
 • Ev

  Ik ben zelf Christen én toevallig lesbisch, oh ik heb gerobeerd het te ontkennen, weg te poetsen, mezelf te ontkennen maar dat kán niet. Je KIEST er niet voor!!! Ik heb een relatie met iemand die ver weg woont, intimiteit IS niet séksueel!!! Wel op andere gebieden kun je een relatie hebben, die liefdevol is, vol van Gods Heilige Geest (zij is ook Christen) en sexualiteit willen we bewaren tot het moment dat er een definitief verbond is, zoals bij een huwelijk. Wat ik zelf gedaan heb en wat ik anderen, zelfs nog (verborgen homo’s en bi’s en lesbiennes’) is homoseksualiteit veroordelen, ALS de grootste zonde op aarde. Maar wie zijn wij om te oordelen… elke zonde heeft vergeving en verlossing nodig en NEE ik sta niet voorraan bij de Gay Pride. Daar houd ik ook niet van. Dan gaat het purr om de sex.
  Ik zie het als iets wat liefde is van waaruit een relatie bloeit en hoeveel bijbelverzen zijn er in de geschiedenis niet verkeerd geïnterpreteerd ? Slavernij van donkere mensen, werd gerechtvaardigd, eeuwen lang door Paulus woorden… NU kijken we daar anders tegen aan, toch? En als je één Levitische wet letterlijk neemt, waarom zou je al die anderen dan niet ook letterlijk nemen, tot op het absurde af? ‘Nee dat was de tijdsgeest, de cultuur.’ Precies!!!! En datzelfde geldt voor homoseksualiteit, biseksualiteit, lesbisch zijn of transgender. Het IS GEEN ziekte, dat is een te trieste aanname anno 2016. Lees de Hebreeuwese grondtekst 😉 in het Hebreeuws bestond het woord homoseksueel niet, dat is pas in 1800-zoveel uigevonden…
  Enough said. Jammer dat weinig mensen met een homoseksuele achtergrond durven te reageren maar wel begrijpelijk, nav de homofobe houding van veel Christenen en kerken.
  Gods Zegen,
  Dankjewel Martin Brand voor het integere antwoord op het uit de kast komen van de gospelzangeres.
  Voor geïntereseerden lees ‘Verscheurd’ van Justin Lee eens,
  mvg

  23 september 2016
 • Erik

  Het einde is nabij zou ik zeggen en de zonde in de mens neemt toe en dat kunnen wij niet ontkennen. Toen ik net christen was en uit de verslaving kwam Werd ik ten diepste door christenen gekwetst en wel zodanig dat ik terug viel en weer op straat leefde , dat leven was veilig voor mij. Christenen kunnen echte harteloze mensen zijn en totaal de weg kwijt kunnen zijn. Ze slaan met de bijbel er maar op los en verwonde zielen zo diep dat mensen het geloof letterlijk uitkotsen. Waarom mag je niet zeggen dat je lesbische gevoelens hebt en dat je eerlijk moet zijn, maar tegelijk word je ongenadig veroordeeld, echt walgelijk, het maakt mij innerlijk zo boos. Sorry Martin soms ben ik ook helemaal klaar met al die schijn vertoning van christenen en al hun vroomheid. Ze zeggen dat je altijd kunt bellen en als je belt is men druk druk druk en hebben geen tijd voor hun vriend.
  Ik zou het willen uitschreeuwen hou er is mee op, wie ben jij dat je over de ander zomaar kunt oordelen, terwijl je door God bent gered van het oordeel. De kerk gaat een tijd tegemoet waarin zij op haar grondvesten zal gaan schudden, het kaf zal worden gescheiden van het koren, en daar zitten ook transgender, gay , lesbische en biseksuelen mensen tussen, want ook God houdt van deze mens, nee niet op seks belust, homofilie is nog steeds een gruwel voor God, het gaat niet daar om, het gaat om de persoon zelf, die heeft God lief. En daar heeft zij over gezongen en misschien wilde zij juist in haar liederen aangeven hoe eenzaam zij is en hoe zeer leidt, en doordat niemand heeft geluisterd naar haar en zij nu uit de kast is gekomen word zij afgeschreven als afvallige, wat een hoogmoed.
  We moeten is leren om de grote mond dicht te houden en leren te bidden dat wij zelf niet in verzoeking komen.

  Ik ben op zijn zachts gezegd niet blij om christen te zijn en schaam mij meer om zulke broeders en zusters dan om gay mensen of lesbische mensen of om biseksuele mensen. Christen kunnen zoveel schade toebrengen aan iemands ziel, ik heb er geen goed woord voor over.

  10 augustus 2017

Geef een reactie

You don't have permission to register
%d bloggers liken dit: