Image Alt

bio

MARTIN BRAND (1980) IS EEN INSPIRATOR IN HART EN NIEREN EN EEN CREATIEVE DUIZENDPOOT. MET LIEDJES, VOORSTELLINGEN EN VERHALEN TREKT HIJ AL JAREN HET LAND DOOR. HIJ IS GETROUWD MET ZIJN JEUGDLIEFDE SUSANNE EN SAMEN MET HUN KINDEREN NOAH EN FELINE WONEN ZIJ IN HANZESTAD ZWOLLE.

Martin: “Al zo lang ik me kan herinneren sta ik graag voor groepen mensen om te zingen en verhalen te vertellen. Als jong kereltje speelde ik in veel musicals, volgde ik zang- en theaterlessen en deed regelmatig mee aan talentenjachten. Mijn droom was altijd om ‘zanger’ te worden. In groep acht van de basisschool mocht ik als broekie de ‘afscheidsavond’ deels regisseren. En mijn eerste ‘eigen’ musical met de titel ‘wat kleingeld en een buskaart’ schreef ik in de 4e klas van de middelbare school. Ik zong in de schoolband, trad op tijdens feestjes en was hoofdredacteur van onze schoolkrant waar ik een column had ‘de preek van de week’. Al geloofde ik toen nog niet in God. Ik vond het wel fijn om een boodschap te brengen. Liefst op een beetje ludieke manier. Denk dat ik zo bedoeld ben door God. ” 

Op mijn twintigste had ik een goed jaar! 

Studerend aan de theaterschool in Zwolle, leerde ik een mooi meisje kennen bij de musicalgroep die ik toen regisseerde. Dat meisje ‘Susanne’ is vandaag mijn vrouw en de moeder van onze twee kinderen. Ook de vrouw die mijn leven redde toen ik in 2012 een hartstilstand kreeg en zij me reanimeerde.  De andere reden dat het een heel goed jaar was, is dat ik dat jaar tot geloof in God kwam. Voor mij kwam, na een diepe persoonlijke ervaring tijdens een gebed, vast te staan dat God een levende realiteit is. Dat Hij van mensen houdt. En dat Jezus Zijn Zoon is. Ik kende de Bijbel nog amper, dat is later gekomen. Mijn leven veranderde toen mijn ogen waren opgegaan. Ik zag ineens een (geestelijke) wereld die ik niet eerder zag.  Dat smaakte naar meer. Ik ging naar alle kerken waar ik naar binnen kon en had een grote honger naar meer ontdekken van dit nieuwe geloof. 

Verder groeien bij YfC en OM-Nederland

In 2003 deed ik een tussenjaar bij YfC-Nederland om verder te groeien. Ik werkte bij de afdeling communicatie en heb veel geschreven. Daarnaast woonden we met een groep jongeren bij elkaar en dat was bijzonder leerzaam en ontzettend gezellig. Na dat tussenjaar ben ik aan de slag gegaan bij Operatie Mobilisatie, een internationale zendingsorganisatie. Werkzaam in meer dan 100 landen. Ik heb veel christenen uit de hele wereld ontmoet en hoorde uit de eerste hand verhalen van wat God doet. Gaaf om zo letterlijk grenzen te verleggen en te ontdekken dat God groter is dan onze cultuur en kerkelijke stroming. 

Bij OM-Nederland kreeg ik als taak om te spreken voor jongeren. Ik heb honderden en honderden diensten en programma’s geleid in de volle breedte van de kerk. Wat een voorrecht. Met ons bandje uit die tijd ‘Life.’ trokken we langs de jeugdkerken van Nederland en gaven we veel concerten. Dat was ook de tijd dat ik mijn eerste eigen gospels begon te schrijven.

Gospelartiest, eerste albums, landelijk Touren

In 2004 hoorde Henk-Jan Oudenampsen van Edenmuziek enkele liedjes die ik had geschreven en hij bood me aan om een cd te maken. Het werd mijn debuut ‘Ongekend’. De jaren erna volgde bijna elk jaar een nieuw album en tour. U, Nieuwe Woorden, Eerlijk Gezegd, Keith Green Tribute, For the Long Run, de Wens, Piekfijn, Leef Vandaag… Er zijn vele duizenden cd’s verkocht en wat mooier is, de liedjes hebben veel mensen geraakt en soms zelfs in beweging gebracht. Honderduizenden bezoekers van concerten mochten we iets meegeven van de hoop die in ons is. Daar ben ik heel erg dankbaar voor. 

In 2009 nam ik afscheid van Operatie Mobilisatie en bleef ik nog jarenlang als ambassadeur het werk ondersteunen. Ik ging verder als artiest en spreker. Samen met Henk Doest ontwikkelde ik grote koorprojecten als Praise United en Vier Maten Glimlach waaraan nu al zo’n 7500 mensen een keer hebben meegedaan. Ook maakten Henk en ik theatervoorstellingen zoals ‘De Passie Nabij en Dichtbij Mattheus. Ik sprak in vele kerken in het land en merkte dat ik ontzettend geniet als mensen kracht en hoop putten uit het geloof in God. Ook presenteerde ik enkele jaren programma’s bij het landelijke Groot Nieuws Radio. Een aantal jaren gaf ik leiding aan de HQ kunstschool voor jong talent. Wat een mooie tijd!

Hartstilstanden en eerlijk blijven spreken

In 2012 zou ik spreken op de EO jongerendag en een week daarvoor werd ik getroffen door een hartstilstand. Ik werd wakker in het ziekenhuis en moest leren leven met de wetenschap dat ik een erfelijke hartritmestoornis heb. Deze stoornis zorgde er in 2013 voor dat ik opnieuw een aantal hartstilstanden kreeg. Dat ik nog leven mag en vader mag zijn voor Noah en Feline ervaar ik als een enorm wonder en voorrecht. En een verantwoordelijkheid om mijn leven goed te besteden. Voor mij is dat ‘doen waarvoor ik gemaakt ben’. Met liedjes en verhalen mensen aanmoedigen, verbinden en wijzen op vaste grond die er is in God. Voor ons allemaal.

Jarenlang was ik intensief betrokken bij de laagdrempelige kerk ‘de Basis’ in Apeldoorn. Een kerk die in alles gericht is op ‘zoekers’. Hier sprak ik om de week. Dat was leerzaam. Als je mensen vaker ziet, vraagt dat meer voorbereiding van een spreker. Ik kon moeilijk elke dienst dezelfde onderwerpen aansnijden. Ik genoot ervan om scherp te blijven en niet ‘te christelijk’ te gaan praten. Ik wil dat mensen die voor het eerst ‘het Verhaal’ horen het allemaal kunnen begrijpen. Dat vraagt iets, maar het is de moeite waard.

De laatste jaren krijgt een oude liefde ‘het muziektheater’ weer meer ruimte. Ik schreef en regisseerde, met mijn vrienden, de grote musical ‘Jozef’ waar maar liefst 20.000 mensen naar kwamen kijken. Ook speelde ik mijn eerste theater soloprogramma ‘Hollandsche Nieuwe’ en met Henk Doest de duo voorstelling ‘Steekje Los’. Ook vorm ik een ‘vast gelegenheidsduo’ (kan dat) met Elise Mannah. Wij samen maakten diverse voorstellingen en tourden door het land met ‘Zonneklaar’ en ‘Piekfijn’ waar ook een kerst-album bij hoorde.

De toekomst ligt open. Mijn wens is om meer voorstellingen te gaan schrijven en regisseren. Voor kerken, bedrijven, organisaties. Mensen inspireren met liedjes en verhalen met oprechte inhoud. Daar leef ik voor. Naast mijn gezin natuurlijk! 😉 
You don't have permission to register