CD van de maand: ‘U’ (2006)

Onlangs kwam de 7e cd van Martin uit. Maar ken jij de eerste albums ook? We kijken vaak naar wat nieuw is en dat is prima. Maar wellicht kan je enorm genieten van de liedjes die Martin jaren geleden schreef. Daarom gaan we de komende maanden elke maand een cd aan je voorstellen. Martin kijkt terug op de liedjes en wat deze losmaakten. Je kunt de cd natuurlijk ook beluisteren en bestellen. Hiermee doe je jezelf (of iemand anders aan wie de de cd’s geeft) een plezier. En je helpt tegelijk Martins werk hiermee. 

CD VAN DE MAAND MAART
“U” (2006)

De cd U is de opvolger van Martins debuutalbum ‘Ongekend’. De liedjes zijn geschreven toen de eerste roze wolk rondom Martin’s stormachtige bekering wat was opgetrokken. Na enkele jaren onderweg te zijn met God kwam Martin er voor het eerst achter dat geloven ook vertrouwen is. Doorgaan op de goede weg die is ingezet. Regelmatig ook zonder een bijzondere ervaring daarbij. Trouw zijn, leven uit geloof, gehoorzaam zijn, discipel worden.. Dat zijn hoofdthema’s die eigenlijk samenvielen met de hoofdthema’s uit Martins leven in die jaren. Een heel aantal tracks behoren tot Martins meest gezongen en gewaardeerde liedjes. 

Hieronder de tracks van deze cd met een korte toelichting van Martin, geschreven in 2013, zeven jaar nadat deze liedjes voor het eerst verschenen. Beluister de voorbeelden hier: 

1. U
“Na onze eerste jaren samen, waarin U mij gewonnen heeft”
Een vrolijk lied dat lekker mee te zingen is. De titelsong van dit album gaat over wie God voor Martin is geworden in de eerste 5 jaar van Martins nieuwe leven.

2. Lang geleden Heer
“Ik spreek nog steeds de juiste woorden”
Dit lied is gegrepen uit het hart van iemand die niets liever wil dan God kennen en ervaren in alle dingen. Soms is de werkelijkheid dat de passie afneemt, allerlei zonden zomaar de overhand nemen en eigenlijk opnieuw bekering nodig is. Een lied dat is voorgekomen uit Martins lievelingspsalm in die tijd, psalm 63


3. Lijken op U (duet met Jaap Kramer)
“Al Uw grote mannen waren klein”
Een positief en vrolijk duet waarin Jaap en Martin zingen dat het ze niet om grote woorden, prachtakkoorden en allerlei wonderen gaat. Het gaat erom dat er steeds meer van Jezus in ons te zien is. Dit lied hebben de mannen honderden keren gezongen sinds 2006, het is een van de favoriete liedjes van Martin.

4. Gevoelsmens
“Relax, ontspan, vertrouw op Mij. Ook als je Me niet voelt ben ik erbij”
Dit is het meest aangevraagde lied tijdens optredens in die jaren. Het gaat over de stap zetten van gevoel naar geloof. Emoties zijn prachtig en God heeft ons ook zeker met gevoelens geschapen. Maar ons leven daarop bouwen is niet verstandig heeft Martin ondervonden. Dit herkenbare liedje heeft velen aangesproken. Er gaat nog steeds bijna geen optreden voorbij zonder ‘gevoelsmens’. Altijd actueel.

5. Niet alleen (duet met Susanne Brand)
“Ik kan er haast nog niet bij. Ik ben onverslaanbaar met een vrouw zoals jij”
In 2006 zijn Martin en Susanne getrouwd en dat vierden ze onder andere met dit duet dat ze samen zongen. Het vrolijke lied heeft daarna vaak geklonken op allerlei bruiloften en de tekst stond regelmatig op trouwkaartjes.

6. Houd me trouw aan U
“En zo lang ik leef, zolang U mij adem geeft. Is mijn allergrootste wens…”
Een gebed op muziek. Een verlangen om altijd trouw aan God te zijn in voor en tegenspoed. In de moeilijke tijd van 2012 toen Martin zelf in het ziekenhuis lag, kwamen de woorden van dit lied wel eens boven. U bent trouw, wilt U mij ook zo maken?

7. Bezet gebied
“Ik heb stapels boeken over pastoraat, maar al tijden niet meer echt met God gepraat”
Een liedje dat een beetje uit de toon valt en juist daarom wel leuk! Het is een blues rondom het leven dat zo vol en druk kan zijn. Juist ook met allerlei dingen van de kerk kan je enorm druk zijn. Zo druk zelfs dat het belangrijkste gaat ontbreken.

8. Licht op het water
“U ademt uit en de natuur ontwaakt”
Martin zat eens in de bus in 2006 toen hij het zonlicht prachtig zag reflecteren in het water van een riviertje. Dat beeld zette hem aan het schrijven. Een gedichtje met allerlei gedachten rondom de schepping die op God wijst werd later een liedje. Heerlijk ontspannen luisterliedje.

9. Heilige God
“Wij staan hier vol ontzag voor Uw Troon”
Een aanbiddingslied dat klein begint en uitloopt in een groots orkestraal arrangement. Met koor, pauken en een indrukwekkende pianopartij. In dit lied wordt groots de heiligheid van God bezongen. Een idee waar Martin diep van onder de indruk was (en is). God is niet ons vriendje. Hij is de Schepper van hemel en aarde. Ontzagwekkend en Heilig.

10. Het is volbracht
“En wie in Hem gelooft wordt thuis verwacht”
Een lied over de hemel en aarde. Hoe in de hemel feest losbarst als hier op aarde iemand tot geloof in Jezus komt. Over de belofte van God dat hij ons altijd zal vasthouden en uiteindelijk bij Hem zelf in de hemel zal thuis brengen. Dit lied maakt vaak veel los bij mensen die geliefden moesten loslaten. Een hoopvolle boodschap.

11. Gehoorzaam zijn
“Het maakt niet uit wat ik vind, het maakt niet uit wat ik voel, ik wil gehoorzaam zijn”
Dit speelse en ietwat stoere (zeker voor Martins doen) uptempo lied was, zeker onder jongeren, erg geliefd tijdens optredens. Er is wat afgesprongen en meegezongen tijdens de live-tours. Het is een confronterend nummer over gehoorzaamheid waarin iedereen zich moet afvragen waar hij of zij staat.

12. Wat als het waar zou zijn?
“Wat als jouw leven veranderen kan, als je zelf mag kiezen, waarvoor kies jij dan?”
Met deze woorden begon het avontuur als christen voor Martin. Dit kleine gitaarliedje heeft vaak geklonken in jeugddiensten en tijdens scholentours. Het geeft niet veel antwoorden, maar stelt juist eerlijke vragen. Vragen die maar door 1 Persoon echt beantwoordt kunnen worden.

Als jij deze cd wilt bestellen (voor 14,50 euro + 2,50 verzendkosten) dan kan dat direct bij ons deze maand. Neem dan even contact op via onderstaand formulier. Geef even aan hoeveel cd’s je wil bestellen. Wij nemen vervolgens contact met je op. 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Mariet Fidder ( van de Belt gehuwd)

  Bij de. Foto: ” Hoog, Martin, kijk omhoog Martin, want daar is de blauwe lucht………Martin,loop niet zo te dromen…..

  1 maart 2013
  • Haha… Mooi liedje van Ramses he? Het einde van dat nummer is helemaal goed: ‘Hoog Sammy, Kijk omhoog Sammy. Er is Een die van je houdt!”

   1 maart 2013
 • Mariet Fidder ( van de Belt gehuwd)

  En zo is de cirkel rond!

  13 maart 2013

Geef een reactie

You don't have permission to register