Dit lied raakte me tot in mijn vezels…

Lange tijd niet zo geraakt door een lied als vanavond. Door ‘de zon komt op’ van Toon Hermans. Veel mooier kan het nieuwe jaar wat mij betreft niet worden ingeluid.

Prachtig gezongen en tot in haar vezels beleeft door Wende Snijders. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Een ogenschijnlijk eenvoudige tekst. Maar met ook een diepe en ontroerende onderlaag die ergens haakt in je ziel. Pijnlijk mooi en inspirerend. Nou, nog meer aanmoediging nodig om het lied te beluisteren?

Ben benieuwd wat het met jou doet…

 

De zon komt op

Ik zing van ’t leven dat zo prachtig is
Van ’t leven met ’n lach en met ’n traan
Van ’t leven dat zo onverwacht reusachtig is
Als op lege plekken toch weer bloemen staan

Ik zing van ’t leven met z’n blije hoge zije
Van: dat zou ‘k nog wel es over willen doen
Van ’n leven om waanzinnig mee te vrijen
Of van ’n leven dichter bij je dan ’n zoen

De zon gaat op
De zon gaat onder
De zon gaat op
En lacht aan je ruit
De zon gaat op
De zon gaat onder
De zon gaat onder

Ik zing van ’t leven dat wonderen doet
Als een hand het lage land met lente siert
En de hoge hemelen bliksemen en donderen doet
Of de laatste mooie zomerdagen viert

’t Heeft mijn mooiste luchtkastelen afgebroken
Ik ken de lach maar ook de hulpeloze schreeuw
Ik heb gezongen met de weemoed in mijn knokken
Dat liefde lente was maar ook een beetje sneeuw

De zon gaat op
De zon gaat onder
De zon gaat op
En lacht aan je ruit
De zon gaat op
De zon gaat onder
De zon gaat onder

‘k Zing van ’t leven dat zo zot kan zijn
Zo kapot kan zijn, zo leeg kan zijn, zo kil
Dat van de duvel en zijn moer maar ook van God kan zijn
Totdat je eigenlijk zegt: doe nou maar wat je wil
Je hebt je zoveel mooie dingen voorgenomen
Maar dan opeens dan kent ’t leven geen pardon
En je ballon blijft ergens hangen in de bomen
Terwijl jij denkt dat je op weg bent naar de zon

En ze gaat op
De zon gaat onder
De zon gaat op
En lacht aan je ruit
De zon gaat op
De zon gaat onder
De zon gaat onder

Maar ze gaat niet uit

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Niels

  ik luister de nieuwe van Marillion ! Tranen, zo ontzettend mooi!

  1 januari 2017
 • Marianne Werff

  Bedankt Martin, voor het delen van dit mooie en ontroerende lied. Heel erg mooi gedaan door Wende! Ik was altijd al een fan van Toon Hermans.Dit lied van hem kende ik niet. Fijn dat ik het op deze manier toch heb kunnen beluisteren.

  2 januari 2017
 • Joke Boekholt

  Ogenschijnlijk eenvoudig. .dat is Toon Hermans in optima forma! Zijn teksten laat Toon zien,t raakt je hoe dan ook. In dit ‘zonnenlied’ maakt hij God kenbaar, waarin diep ontzag over zijn Schepper duidelk de toon zet.
  Wende zingt het met zoveel gevoel en expressie, dat je direkt kippenvel krijgt van top tot teen. Toon en Wende tovenaars in t vertolken van t woord en lied!! Zo ook jij Martin hoort in t rijtje van kunstenaars in woord en zang! Respect hoe jij dat tenTOONspreidt!

  2 januari 2017
  • Nou… in dat rijtje durf ik me voorlopig niet te plaatsen. 😉 Er moet iets te wensen overblijven he?

   2 januari 2017

Geef een reactie

You don't have permission to register