Geniet (en verheug je…)

Wat is het genieten he? Het mooie weer, vrolijke mensen op straat. De zon maakt iets wakker in ons landje. Afgelopen vrijdag zat ik voor het eerst dit jaar buiten op een terras in Harderwijk te eten. Onder de bomen van het plein was het leven goed.

Een lekker glas wijn, heerlijke maaltijd en een avond voor de boeg van zingen over Gods goedheid. Ik kom net terug van een ochtend in het park met mijn gezin. Lekker aan het water, beetje spetteren. Wat drinken. Wat spelen met Noah. Kan haast niet mooier.

Ik denk dat genieten een specialiteit van christenen zou kunnen zijn. Toch zie ik vaak iets anders. Alsof we ergens bang zijn om teveel te genieten van het hier en nu. Het gaat immers niet om hier en nu. In het geloof en preken draait het vaak om daar (Hemel/nieuwe aarde) en dan (als Jezus terugkomt of wij eerder sterven). Toch denk ik dat we God ook eren als we we van het leven hier en nu zoveel mogelijk dankbaar genieten.

CS Lewis zei: “Een christen geniet van warmte van de zon op zijn huid, net zoals de meeste mensen. En… zij hebben ook het bijzondere vermogen om via de zonnestralen omhoog te kijken en de bron van de stralen te ontdekken en van Hem te genieten. 

Dat maakt alles dus een aanleiding en opmaat voor aanbidding.”Voor mij is al het goede een gave uit Gods hand en haast heilig. Iemand zei ooit: ‘alles is heilig behalve zondigen’. Dat vond ik wel een mooie uitspraak. Ik mag van alles genieten en daar God voor danken. De bron van al het goede is God zelf. Als kleine heenwijzertjes naar boven zijn die geluksmomenten. Wijzend naar een groter geluk dat nog zal komen.

De mooiste dag die je hier op aarde zult beleven is (slechts) een voorproefje van de hemelse vreugde die je wacht. Dat zeg ik niet om je aardse geluk weg te relativeren. Maar om je nog blijer te maken. Het mooiste moet nog komen. Ik hoop dat je vandaag en deze komende tijd van dingen kunt genieten. En voeg daar nou eens de gedachte aan toe dat het slechts een druppeltje geluk is vergeleken bij de oceaan van blijdschap die ons wacht als we Jezus zullen ontmoeten.

Voor mensen die het momenteel moeilijk hebben en het woord genieten haast niet kunnen verdragen (zeker ook omdat het zo’n mode-woord in onze geniet-maar-lekker-maatschappij is geworden) heb ik ook iets. De Bijbelse belofte voor onze toekomst is voor ons allemaal een anker. Hoe het vandaag ook gaat. Het mooiste moet nog komen. Het zal komen voor iedereen die Jezus liefheeft. Hoe het daar zal zijn? Niet voor te stellen hier en nu op aarde. Maar we zullen het meemaken. Wat een geluk! Dank U Heer voor onze stralende toekomst. Dankzij Uw liefde en Uw offer voor ons.

Prediker 9:7 Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Lilian

  Mooi! Doet me denken aan dat lied van Elise Mannah, geniet, maar niet met mate.
  Je vergeet zo snel te genieten! https://www.youtube.com/watch?v=pX5ZkWTHUso

  19 mei 2014
 • a de g

  En toch is genieten soms erg moeilijk als je een chronische ziekte hebt waardoor je steeds maar weer moet inleveren terwijl je nog jong bent.

  19 mei 2014
  • Beste A,
   Dat begrijp ik. Ik weet ook wat het is om ziek te zien en ken ook best wat chronisch zieken om mij heen. Ziekte maakt het leven minder makkelijk en kan een enorme frustratie zijn. Je staat aan de zij lijn te kijken hoe anderen wel kunnen en doen wat jij niet (meer) kunt. Toch heb ik ervaren dat ziek zijn en genieten van dingen in het leven naast elkaar kunnen bestaan. Ik weet nog dat ik net na mijn hartstilstand bezoek kreeg van mijn zoontje Noah. Toen bijna 1 jaar oud. Ik was angstig en onzeker en wist niet hoe het allemaal verder zou gaan. Maar een knuffel van Noah was juist in de lastige tijd zo enorm genieten. Ik vergat niet dat ik ziek was. Maar genoot meer van Noah dan mijn ziekte me bang kon maken. De liefde won. Maar dit neemt niet weg dat ziek zijn, helemaal als het chronisch is, het leven een stuk minder onbezorgd maakt. Ik schreef er ooit een blog over op deze site. Zoek maar eens op ‘altijd voorspoedig?’

   19 mei 2014
   • Willy Faber

    Hi Martin, wat je zegt over ziekte/handicap erbij, dat klopt helemaal. Het is en/en, het staat naast elkaar. Ik ben nu op IJsland en ik geniet zoooo van Gods schepping! En ik ben zoooo dankbaar dat ik niet alleen weet en geloof dat ik een kind van God ben, maar het lijkt wel of ik het in mijn hele wezen voel! Voor mij is dat ECHT genieten, ondanks handicaps die erbij gekomen zijn. Dank voor je mooie blog.

    14 augustus 2015
 • Margreet de Hoop

  In de Statenvertaling staat in vers8: “Laat uw klederen ten allen tijd wit zijn, en laat op uw hoofd geen olie ontbreken.” Jezus heeft ons wit gemaakt, witter dan sneeuw! Hij zalft ons hoofd met olie (ps. 23), zodat het ons aan niets ontbreekt. Een nog rijkere boodschap! Een oproep om te gaan staan in die genade

  19 mei 2014
  • Margreet de Hoop

   Dubbel genieten dus!

   19 mei 2014
 • Netty Voss

  Dankjewel voor je overdenking vanuit een blij hart! Heerlijk om bij het genieten van het mooie weer en de natuur… jouw stukje onder ogen te krijgen.. en te merken dat ook jullie met elkaar genieten. Goed om weer eens stil gezet te worden dat we een Hemelse Vader hebben die een nog mooier plan voor ons heeft…’een oceaan vol van blijdschap’ zegt het kinderliedje; niet voor te stellen hoe dat zal zijn! Toch ook heel herkenbaar dat wij christenen vooral niet te uitbundig moeten zijn in ons genieten, (wij zijn immers niet van deze wereld) zo is het mij ook geleerd en ik merk dat me dat soms nog steeds remt. En ondanks dat er ook dingen zijn die ik ‘lastig’ vind, wil ik toch graag naar de ‘Bron’ blijven kijken… en die blijdschap uitstralen. Nogmaals dank voor je mooie overdenking…werd er nog blijer van!

  19 mei 2014
 • Rik

  Genieten, dat geeft bij mij altijd een dubbel gevoel. ben altijd zo gedreven in alles, dat het soms lijkt alsof ik in beperkte mate geniet . ik vind eigenlijk wel alle interessant, dat is ook mijn valkuil.
  de tekst uit prediker spreekt mij wel enorm aan

  19 mei 2014
 • Mariet

  Daar word ik nog blijer van,Martin.In een tijd van ziek zijn en lijden zijn dit bemoedigende woorden.Juist die calvinistische houding,doe maar gewoon( doe je al gek genoeg) kan een knellend harnas worden…genieten van de kleine dingen ,zo veel moois om ons heen! Met mooi weer nog beter te zien.Ook het zien van kleine kinderen,die zich nog helemaal overgeven aan elke situatie is genieten,dubbel genieten zoals je zegt. Mijn zwager had een ernstig motorongeluk gehad,helemaal in de war,toen zijn half jaar oude dochtertje meegenomen de 2e dag,net voor zijn 3e operatie,gelukkig hersteld nu ,maar hij wist niets meer behalve dat bezoek! Daar konden de andere lieve woorden niet tegen op! Dat is het LEVEN. Dank dat je van gewoon genieten zo’n mooi stukje kunt schrijven,en ja ik weet wel ook die Ander te bedanken…….
  Zing je ook wel ‘Abba’ father bij de P.U.? Of een versie van ‘ Irish blessing’? Of bepalen jullie de liederen? Hartegroet van Mariet

  19 mei 2014
 • Erik

  Mooi geschreven. Veel christenen vergeten vaak om te genieten: van het weer, van de schepping, van elkaar. Alsof je dat niet mooi zou mogen vinden. Maar dan zeg ik op mijn beurt: waarom heeft God het alles dan zo mooi gemaakt? Als je er niet van geniet, doe je God eigenlijk tekort, omdat je daarmee in feite zegt dat het niet zo mooi had gehoeven. Nergens goed voor. Er zijn meer kleuren dan alleen zwart en donkerblauw! God grootmaken kan op heel veel verschillende manieren. Dat blijkt wel weer!

  19 mei 2014
 • Mechtilde Ferket

  Ja, Martin, de hemel begint op aarde … we zijn reeds met één voet in de hemel als we oprecht genieten; dankbaar voor alle kleine dingen van elke dag. Ik was onlangs bij mijn kinesiste en ze stopte en zei : “Dat moet je zien”, ik keek naar buiten en op een ronde houten tafel zat een merel in alle glorie en gespetter een badje te nemen … het was zo mooi … hij kon maar niet stoppen, met zijn vleugeltjes open. Alleen al onze zintuigen gebruiken in dienst van de Heer is zo’n boeiende tocht dat je brengt tot een ‘diep intens geluk’ ! Dus, genieten maar !

  20 mei 2014
 • Frederik

  Een mooie geschreven en herkenbare column. Ik vergeet zo vaak te genieten in het hier en nu. Altijd maar bezig met de gedachte dat ik word beoordeeld op dat wat ik doe en niet op wie ik ben. Inmiddels weet ik dat God de Vader onvoorwaardelijk veel van mij houdt. En toch heb ik telkens weer een reminder als deze nodig om me er weer ten volle bewust van te worden en weer op het juiste spoor gezet te worden. Waarvoor mijn dank!

  20 mei 2014
 • Heb het artikel heel aandachtig gelezen. Ik kan alleen de bedenking maken dat als je wereld als maar kleiner wordt door ziekte wordt genieten HEEL moeilijk. Ik spreek uit ervaring!

  21 mei 2014
 • Martha Kouwenhoven

  Reading the book “One thousand gifts” tells me to write down every day what are blessings to you I am doing that and I did not reach the thousand yet but it opens my eyes for all the things I can enjoy and praise God for it.

  24 mei 2014
 • Ik geniet nergens meer van,was heel erg gevuld met de Heilige Geest maar is sterk afgenomen sinds ik af en toe weer zondig en voelt ook niet goed meer en belijd altijd mijn zonden weer,maar in mijn ogen zijn alleen de wereldse dingen die ik leuk vond,heb een hekel aan eten drink geen wijn ook,heb ook geen vrouw.En omdat God ook zegt dat als je geniet van wereldse dingen je God niet lief hebt,voel ik me sterk geremd daarin….was altijd van het feesten en veel drugs en dat wil ik niet meer,dus er blijft weinig over voor me eigenlijk waar ik nog wel van kan genieten….

  23 juli 2015
 • Ik geniet nergens meer van,was heel erg gevuld met de Heilige Geest maar is sterk afgenomen sinds ik af en toe weer zondig en voelt ook niet goed meer en belijd altijd mijn zonden weer,maar in mijn ogen zijn alleen de wereldse dingen die ik leuk vond,heb een hekel aan eten drink geen wijn ook,heb ook geen vrouw.En omdat God ook zegt dat als je geniet van wereldse dingen je God niet lief hebt,voel ik me sterk geremd daarin….was altijd van het feesten en veel drugs en dat wil ik niet meer,dus er blijft weinig over voor me eigenlijk waar ik nog wel van kan genieten….

  23 juli 2015
 • Erna

  Bedankt voor je blog, en waar lees ik die, juist op mijn vakantieadres. Ik heb het afgelopen jaar wel weer moeten leren om te genieten. Bij mij is een chronische aandoening geconstateerd. En dan staat je leven wel even op zijn kop. Maar genieten zit inderdaad in de kleine dingen. Een mooie boswandeling. Daarna thuiskomen en genieten van een heerlijke pan soep!

  2 augustus 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register