Heiligheid met bubbels…

Dit blog werd geschreven door Linda Zwaan. Een van de deelnemers van Praise United in Katwijk. Ik vind dat ze heel treffend beschrijft hoe een Praise United is voor veel mensen. Dankbaar dat ze het zo mocht ervaren! Volgend seizoen hopen we weer vele PU’s te mogen organiseren in Nederland. Zie hier Linda’s inspirerende blog met nog veel meer verhalen.

Heiligheid met bubbels

De afgelopen maand maakte ik deel uit van een heel gaaf projectkoor: Praise United  met Martin Brand. Geen nieuws voor een aantal van jullie, want ik heb vreselijk lopen spammen op Facebook. Sorry, not sorry.

We oefenden vier avonden lang en afgelopen vrijdag traden we op voor een volle zaal. Ik kan vijfhonderd woorden gebruiken om te vertellen hoe het was. Of drie. Voor de mooiste dingen in het leven heb je vaak maar drie woorden nodig.

Het was fantastisch!

Het optreden was de kers op de taart, maar de oefenavonden waren wat mij betreft net zo kostbaar. Het samen zingen, bidden en luisteren naar de verhalen van Martin heeft me erg goed gedaan. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het leek wel een kerk

De een had een gebed, de ander deelde iets, we praatten en lachten en deelden vier avonden een stukje van ons leven met elkaar. Dat soort kerk bedoel ik. Niet de viermurenkerk met een deur waar je naar binnen moet. Dat is een gebouw. Ik bedoel de mensenkerk.

Het prettige aan mensen is dat ze leven en bewegen. Dat maakt dat de kerk niet gebonden hoeft te zijn aan tijd of plaats. De kerk leeft en beweegt zich dwars door alles heen. Soms komen we elkaar tegen, lopen een stukje op en gaan dan weer onze eigen weg. Dat is niet erg. Keep moving.

Maar daar wilde ik het helemaal niet over hebben, zeg. Nee joh, ik wilde eigenlijk vertellen dat ik zo vreselijk gelachen heb. Lekker oppervlakkig, vind je niet? We zijn hier wel geestelijk bezig, ja! Een beetje eerbied is op zijn plaats en houd alsjeblieft je gezicht in de plooi als de bijbel opengaat of als er gebeden wordt. Lach niet als iemand als enige net even te lang door zingt. Dat was mijn zus. We moesten lachen.

Schaam je niet, hoor!

Lach gewoon als je enthousiast – maar wel een tel te vroeg – je gebalde vuist omhoog gooit tijdens dat lied met gebaren. Lach als je een – auw, mijn oor – valse noot hoort van je buurvrouw. Het doet er niet toe.

Lach als het zweet in liters van je rug afglijdt en woest zijn weg vindt naar beneden. Dan maar met een bezweet, rood hoofd God aanbidden.

Schaam je alsjeblieft niet voor de kleine, onbelangrijke uitglijders en blunders in je leven.

God aanbidden. Daar gaat het toch om? God was die avond ook blij, denk ik. Ik heb wel het idee dat ik Hem een klein beetje ken. Lang niet goed genoeg nog hoor, daar niet van. Hij is niet altijd even makkelijk te begrijpen.

Maar als Hij ons zo gemaakt heeft dat we ons kunnen bescheuren en pijn in onze buik en kaken hebben van het lachen, dan denk ik dat we dat wel van Hem hebben. We lijken op onze Vader.

Ik hoop dat we heel veel gaan lachen in de hemel. Zo hard dat de tranen langs onze benen lopen. En ik hoop dat er altijd muziek aanstaat en dat we alle teksten uit ons hoofd kennen. Ik hoop dat als ik daar kom, Jezus lachend naar me toekomt om me welkom te heten in het huis van onze Vader.

Tot die tijd zingen, mensen! En heel veel lachen.

Lachen is heiligheid met bubbels.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Jolanda P. de Jonge-Luykx

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  7 juli 2014
 • Mariet

  Ze heeft het treffend beschreven,P.U.Zwolle ook zo ervaren en beleefd ( al kon ik de uitvoering niet meemaken helaas).

  7 juli 2014
 • Netty

  Geweldig om in die ‘vrijheid’ te staan! Prachtig zo ze dit weet te verwoorden……een heerlijke beleving zo’n PU maand, ik hoop echt nog een keer mee te kunnen doen.

  7 juli 2014
 • klazina Rosman

  Hallo Martin,
  Probeer op allerlei manieren je te pakken te krijgen, maar op niets krijg ik antwoord. Misschien op deze manier?
  Ik had alleen even een vraag, ik wil je graag ondersteunen. Heb mijn gegevens ook op gegeven, maar er staat iets niet goed in en ik wilde graag per maand betalen.
  Wie moet ik daarvoor benaderen, want ik word nu telkens naar jou teruggewezen en jij reageert niet.
  Hopelijk komt het nu wel goed.
  Vriendelijke groet
  Klazina

  7 juli 2014

Geef een reactie

You don't have permission to register