Het gaat niet om mij

Paulus haalde zijn dagelijks geluk uit zijn (h)echte relatie met Jezus.  Die kon niemand hem afpakken. Ook niet in de gevangenis.

BIJBELBLOG nr 2 – Lezen Filippenzen 1
Het draait niet om mij

Eerst Even Terugkijken…
Hebben jullie het eerste BijbelBlog gelezen over het ‘kennen van Jezus’? We keken daarin naar Paulus die een heel intiem kijkje in zijn hart geeft. Hij schreef een brief vanuit de gevangenis en wij kunnen die brief vandaag lezen (Filippenzen). We hebben gezien dat Paulus geen grotere liefde in zijn leven had dan Jezus. Alles verbleekte hierbij. Dat houdt ons een spiegel voor. Kennen wij Jezus al persoonlijk? Bouwen wij aan een relatie met Hem? Lees het blog hier als je het nog niet had gedaan. En het is ook wel handig als je even Filippenzen 1 leest. 

Als de kat van huis is…
Er viel me nog iets op aan het wat Paulus schreef. Namelijk dat hij niet klaagt. En dat terwijl er alle reden was voor een flinke klaagzang. Het ging hem persoonlijk nou niet echt voor de wind. Hij zat in de gevangenis. Hij leed en dat alleen maar omdat Hij mensen over Jezus vertelde. Ook waren er mensen die hun best deden om Paulus gevangenschap nog extra te verzwaren door met onzuivere bedoelingen en geldingsdrang Paulus’ plek als het ware over te nemen. Ze grepen hun kans om belangrijk te worden nu Paulus in de gevangenis zat. Je leest het hier in de Bijbel. 

Het gaat niet om mij
En dan lees ik Paulus woorden “wat doet het er eigenlijk toe, het gaat erom dat mensen over Jezus horen!”. Het gaat niet om mij. Het gaat om Jezus. Ik kan me verheugen in de voortgang van Zijn Koninkrijk. Ik ben niet het centrum van Gods plan. Ik ben niet het centrum van het Universum. Nee, ik ben slechts een schakeltje dat ingezet wordt om een poosje voor Jezus te kunnen uitkomen hier op aarde en ik ben blij dat Zijn werk altijd doorgaat. Met of zonder mij in het middelpunt!

Paulus haalde zijn dagelijks geluk uit zijn relatie met Jezus. Daar hadden we het in het vorige blog over. Die kon niemand hem afpakken. Ook niet in de gevangenis. Paulus diende niet zijn ego of eigen belang. Nee, het wordt heel duidelijk dat hij echt voor Jezus ging en blijft gaan.

Johannes had ook zo’n ervaring 
Het doet me een beetje denken aan Johannes de Doper die ooit zei: “Hij (Jezus) moet groter worden en ik moet minder worden.” Hij zei dat in situatie dat zijn invloed minder groot en positie minder belangrijk werd. Jezus was Zijn werk begonnen en heel wat van de leerlingen van Johannes liepen nu over naar Jezus en wilden liever naar Hem luisteren. Als Johannes de Doper voor zichzelf was gegaan had Hij misschien wel moeite gehad met zijn afnemende populariteit. Lees zijn verhaal hier. (vanaf vers 22)

En ik zelf? 
Ik als gospelartiest/spreker en toch wel beetje publiek figuur heb vaak aan die woorden van Johannes en Paulus gedacht. Hoe zou ik reageren als niemand mijn muziek meer kocht en de zalen bijna leeg zouden zijn als ik een concert of spreekbeurt gaf? En dan horen zou van een jonge frisse nieuwe gospelzanger waar iedereen helemaal enthousiast over is? Tja, ik hoop dat dan zou blijken dat ik leef vanuit de relatie met Jezus zelf en ook dat ik vooral blij ben als mensen over Hem horen. Of dat nu door mij of door een ander is. Al moet ik zeggen dat het toch ook wel fijn is om graag gezien en gehoord te worden. Zeker voor podiumfiguren zoals ik is het goed om veel en goed naar Paulus en Johannes en andere voorbeelden te luisteren!

Concurrentie tussen kerken of zelfs in de kerk…
Soms hoor je over kerken die met een scheef oog naar elkaar kijken alsof ze concurrenten zijn. Wie ‘trekt’ meer mensen? Waar is het leuker? Welke voorganger spreekt meer aan? Welke muziekgroep of organist is het beste? Etc. Paulus en Johannes de Doper wisten wel beter. Zelfs als mensen met verkeerde bedoelingen Jezus bekend maken kon Paulus oprecht blij zijn. Want zijn Koning Jezus werd bekender. En om Hem gaat het. Nog steeds.

Ook vandaag een mooi toepasselijk lied om te luisteren en misschien mee te bidden?

Wat haal jij uit deze tekst en wat is jouw reactie? Laten we elkaar aanmoedigen en daders van het woord zijn. Is er iets dat mag veranderen in ons denken/doen? Wat leren wij van Paulus en Johannes?