Het gaat niet om mij

Paulus haalde zijn dagelijks geluk uit zijn (h)echte relatie met Jezus.  Die kon niemand hem afpakken. Ook niet in de gevangenis.

BIJBELBLOG nr 2 – Lezen Filippenzen 1
Het draait niet om mij

Eerst Even Terugkijken…
Hebben jullie het eerste BijbelBlog gelezen over het ‘kennen van Jezus’? We keken daarin naar Paulus die een heel intiem kijkje in zijn hart geeft. Hij schreef een brief vanuit de gevangenis en wij kunnen die brief vandaag lezen (Filippenzen). We hebben gezien dat Paulus geen grotere liefde in zijn leven had dan Jezus. Alles verbleekte hierbij. Dat houdt ons een spiegel voor. Kennen wij Jezus al persoonlijk? Bouwen wij aan een relatie met Hem? Lees het blog hier als je het nog niet had gedaan. En het is ook wel handig als je even Filippenzen 1 leest. 

Als de kat van huis is…
Er viel me nog iets op aan het wat Paulus schreef. Namelijk dat hij niet klaagt. En dat terwijl er alle reden was voor een flinke klaagzang. Het ging hem persoonlijk nou niet echt voor de wind. Hij zat in de gevangenis. Hij leed en dat alleen maar omdat Hij mensen over Jezus vertelde. Ook waren er mensen die hun best deden om Paulus gevangenschap nog extra te verzwaren door met onzuivere bedoelingen en geldingsdrang Paulus’ plek als het ware over te nemen. Ze grepen hun kans om belangrijk te worden nu Paulus in de gevangenis zat. Je leest het hier in de Bijbel. 

Het gaat niet om mij
En dan lees ik Paulus woorden “wat doet het er eigenlijk toe, het gaat erom dat mensen over Jezus horen!”. Het gaat niet om mij. Het gaat om Jezus. Ik kan me verheugen in de voortgang van Zijn Koninkrijk. Ik ben niet het centrum van Gods plan. Ik ben niet het centrum van het Universum. Nee, ik ben slechts een schakeltje dat ingezet wordt om een poosje voor Jezus te kunnen uitkomen hier op aarde en ik ben blij dat Zijn werk altijd doorgaat. Met of zonder mij in het middelpunt!

Paulus haalde zijn dagelijks geluk uit zijn relatie met Jezus. Daar hadden we het in het vorige blog over. Die kon niemand hem afpakken. Ook niet in de gevangenis. Paulus diende niet zijn ego of eigen belang. Nee, het wordt heel duidelijk dat hij echt voor Jezus ging en blijft gaan.

Johannes had ook zo’n ervaring 
Het doet me een beetje denken aan Johannes de Doper die ooit zei: “Hij (Jezus) moet groter worden en ik moet minder worden.” Hij zei dat in situatie dat zijn invloed minder groot en positie minder belangrijk werd. Jezus was Zijn werk begonnen en heel wat van de leerlingen van Johannes liepen nu over naar Jezus en wilden liever naar Hem luisteren. Als Johannes de Doper voor zichzelf was gegaan had Hij misschien wel moeite gehad met zijn afnemende populariteit. Lees zijn verhaal hier. (vanaf vers 22)

En ik zelf? 
Ik als gospelartiest/spreker en toch wel beetje publiek figuur heb vaak aan die woorden van Johannes en Paulus gedacht. Hoe zou ik reageren als niemand mijn muziek meer kocht en de zalen bijna leeg zouden zijn als ik een concert of spreekbeurt gaf? En dan horen zou van een jonge frisse nieuwe gospelzanger waar iedereen helemaal enthousiast over is? Tja, ik hoop dat dan zou blijken dat ik leef vanuit de relatie met Jezus zelf en ook dat ik vooral blij ben als mensen over Hem horen. Of dat nu door mij of door een ander is. Al moet ik zeggen dat het toch ook wel fijn is om graag gezien en gehoord te worden. Zeker voor podiumfiguren zoals ik is het goed om veel en goed naar Paulus en Johannes en andere voorbeelden te luisteren!

Concurrentie tussen kerken of zelfs in de kerk…
Soms hoor je over kerken die met een scheef oog naar elkaar kijken alsof ze concurrenten zijn. Wie ‘trekt’ meer mensen? Waar is het leuker? Welke voorganger spreekt meer aan? Welke muziekgroep of organist is het beste? Etc. Paulus en Johannes de Doper wisten wel beter. Zelfs als mensen met verkeerde bedoelingen Jezus bekend maken kon Paulus oprecht blij zijn. Want zijn Koning Jezus werd bekender. En om Hem gaat het. Nog steeds.

Ook vandaag een mooi toepasselijk lied om te luisteren en misschien mee te bidden?

Wat haal jij uit deze tekst en wat is jouw reactie? Laten we elkaar aanmoedigen en daders van het woord zijn. Is er iets dat mag veranderen in ons denken/doen? Wat leren wij van Paulus en Johannes?

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Marije vd Gouwe

  Weer een heel mooie Blog. Ik heb de twee nu direct achter elkaar gelezen; dat leest wel lekker door moet ik zeggen, omdat ze goed op elkaar aansluiten. Toevallig had ik vanavond een gesprek met mede-bandleden uit de kerk. Over dat we echt niet uit het oog mogen verliezen voor Wie wij zingen, en dat het soms moeilijk is om dit te scheiden van het zelf graag gehoord/gezien willen worden.
  Dit lied sluit er ook perfect bij aan. You be lifted high; laat dit dagelijks ons gebed zijn!!

  30 juli 2013
  • Gaaf om te horen Marije! Elkaar hiervoor motiveren is mooi! Veel plezier in het werk met de band!

   1 augustus 2013
 • aukje van der star

  he martin dankjewel voor je log ik en mijn net bekeerde partner trekken er veel kracht uit want zo lezen we de bijbel elke dag dankjewel GOD is goed Jezus zijn zoon is zo”n prachtig iemand

  30 juli 2013
 • Ik ben gewoon blij met je!

  30 juli 2013
 • Ellen Eisenga

  Mooi om te lezen. Herkenbaar ook.
  De afgelopen 2 weken heb ik zitten lezen, kauwen en herkauwen op het boek Handelingen, en gister ben ik verder gegaan in Romeinen.
  Wat een geweldige man is Paulus! Zo apart om te ontdekken hoe hij, ondanks dat hij zo’n geweldig voorbeeld voor me is, ook zo ‘gewoon mens’ is! Een man met gevoelens en gedachten. Met tranen om z’n medemens, met blijdschap en strijd…
  In m’n eigen leven ken ik veel strijd, (maar dat valt in het niets als je het naast het leven van Paulus legt!) maar juist in die woestijnperiodes van m’n leven is mijn relatie met God enorm gegroeid. Natuurlijk ben ik nog lang niet zo ver als Paulus, er is nog zoveel te ontdekken en te leren.
  Maar God is echt mijn aller aller aller beste Vriend! Nog nooit heeft Hij me in de steek gelaten of voorgelogen. Zijn geduld met mij is echt niet te bevatten en Zijn trouw oneindig! En zo zou ik nog pagina’s vol tekst kunnen schrijven over hoe gaaf en geweldig ik Jezus, en Papa God en de Heilige Geest vind.
  Het liefst praat ik de hele dag over Hem. Ik word er blij van, en dat werkt aanstekelijk. Hoe heerlijk is dat?!
  En als ik door omstandigheden minder tijd heb genomen om mét Hem te praten i.p.v. over Hem, dan mis ik Hem zo ontzettend…
  Mijn leven met Hem werkt bemoedigend voor de mensen in mijn omgeving. Dat verbaast me elke keer weer. Ik doe namelijk ‘gewoon m’n ding’ zoals ik dat noem. Meestal zonder na te denken.
  Zijn liefde heeft me aangeraakt, en het is ook Zijn liefde die de mensen om me heen aanraakt.
  Op zich ben ik best aardig hoor, dat is het niet, maar zonder God in mij ben ik niks. De liefde die ik geven kan komt echt niet van mezelf. Ik sta er soms echt van te kijken hoe God juist mij gebruiken kan.
  Maar ook in mijn geval geldt: het gaat niet om mij.
  Het gaat om Hem in mij. Het gaat er ook niet om dat ik zo aardig en lief gevonden moet worden (al is dat best wel fijn, en ja, daar ontstaat ook in mij die strijd in m’n denken!) Maar het gaat erom dat Gods liefde uitgedeeld wordt en dat Zijn Koninkrijk wordt verspreid! Daar hoef ik niet voor bedankt of geëerd te worden.
  Het lied: ‘Boven alle dingen’ vind ik echt prachtig. Een prima spiegel om mezelf zo nu en dan eens voor te houden. Soms kan het best even slikken of schrikken zijn… maar tevens is het een prachtig gebed om de focus op Hem te houden en een levenshouding, zoals dat van Paulus, na te streven.
  Paulus was geen perfect christen, maar hij streefde er naar.

  En wat betreft jou,…. 😉
  Over 20 jaar ga ik nog steeds naar je concerten en luister ik nog steeds je muziek.
  Wat je brengt is opbouwend.
  Eigenlijk moet ik zeggen: Wie je brengt.
  Voor mij is wel duidelijk dat je Gods mond bent. Jij geeft weer wat mensen moeten horen. God gebruikt je taal en je muziek om Zichzelf te openbaren aan de wereld. En dat is juist zo prachtig omdat je taal en muziek en de creativiteit in beiden een geschenk van God is voor jou.
  En ik bewonder je omdat je zo duidelijk kiest om een instrument in Zijn hand te zijn.
  Dienen is een keuze.
  Jij dient en dat siert je.
  Dus gaat het om jou?
  Alleen jij kunt de dingen doen zoals Martin Brand dat doet.
  En soms heeft God speciaal de Martin Brand manier nodig. Niemand anders kan die rol vervullen…. in die zin gaat het om jou, maar Hij geeft je je glans! 🙂

  Weet je gezegend en wees een zegen!

  30 juli 2013
 • en… als je niet meer beluisterd zou worden, geen verkoop meer van je muziek zou zijn, dan nog blijft er heel veel Martin over. En God heeft dan allang weer nieuwe plannen klaarliggen. Ik ben niet bekend, doe geen bijzondere dingen, maar in alles probeer ik naar hem te luisteren en zijn wil te doen. Vaak in hele simpele dingen. Zoals nu een reactie schrijven 🙂 Ik denk dat als iedereen dat doet, er geen jaloersheid hoeft te zjjn. Verlangen om Zijn wil te doen stijgt daar ver boven uit.

  30 juli 2013
  • jozina

   Sluit me helemaal bij jou stukje aan Margreet! Jij in jou klein hoekje en ik in,t mijn. Liedje speelt vaak door mijn hoofd,als ik wekelijks afreis om op mn kleinkindje te mogen passen,zodat zn mama(mijn dochter) met ASS toch een paar middagen per week kan werken buitenshuis. Laten we ook de mensen die mantelzorg verlenen eens wat vaker benoemen in onze gebeden,in de gemeenten! OOK DIT IS BELANGRIJK! We hoeven er niet zo ver voor weg,om Jezus liefde uit te dragen!

   31 juli 2013
  • Ellen

   helemaal waar Margreet en Jozina.

   31 juli 2013
   • Wat een wijze mensen op dit blog… 😉

    1 augustus 2013
 • Giny Kamps

  Ik denk dat het zekers heel belangrijk is God’s woord door te geven.Probeer het ook zekers te doen.Heb het laatst van dichtbij mogen meemaken.De moeder van mijn schoondochter, slechts 54 jaar geworden,was ernstig ziek.Was als kind gelovig opgevoed, maar is ervan afgedwaald. Toen ik haar voor 3 jaar terug heb mogen leren kennen, zei ze ook :je geloofde niet in een God, maar wel in de goedheid van de mens. Heb haar toen gezegd: ik geloof in God maar niet dat de mens goed is. In de afgelopen periode hebben we gesprekken mogen hebben over onze God. De laatste half jaar heb ik mogen ervaren hoe God werkte in haar leven en op haar einde van haar leven, dat ze zei niet bang te zijn, ze wist waar ze heen zou gaan.Ze geloofde in God en wist dat Jezus voor haar was gestorven. Geweldig is dat. Ze was mij dierbaar geworden, en ik mis haar, maar weet dat ze het nu beter heeft. We moeten God’s liefde en goedheid blijven vertellen, opdat een ieder die gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven hebben.Amen

  31 juli 2013
  • Dank voor je bijzondere en persoonlijke verhaal Giny! Geweldig dat je zo door God bent gebruikt om iemand heel dichtbij een stapje dichterbij Hem te brengen.

   1 augustus 2013
 • An

  Martin ik ben erg blij met je bijbelblog tijdens een zware periode in mijn leven mocht ik mede dankzij jou muziek de Heer leren kennen. Ik kende hem al wel maar niet zoals nu ik vind het erg fijn om mee te lezen en zoals jij zo prachtig zingt U bent mijn schuilplaats Heer. Eindelijk heb ik die schuilplaats ook mogen vinden ik vind er rust. Dank je wel Martin dat ik mede door jou de weg heb gevonden die ik moet gaan , stap voor stap en daarbij helpt jou bijbelblog me zeker als kompas als ik even de weg kwijt mocht raken.

  31 juli 2013
  • Wauw… Dankjewel voor de bemoediging An! Fijn dat je hebt ontdekt dat God een schuilplaats voor je wil zijn!

   31 juli 2013
 • clara

  Allereerst wil ik je even bedanken voor deze mooie Bijbelblogs…ze zijn zo heerlijk eenvoudig en zo puur…

  Deze woorden raken mij in de tekst: Ik ben niet het centrum van Gods plan. Ik ben niet het centrum van het Universum. Nee, ik ben slechts een schakeltje dat ingezet wordt om een poosje voor Jezus te kunnen uitkomen hier op aarde en ik ben blij dat Zijn werk altijd doorgaat. Met of zonder mij in het middelpunt!…
  Dit is de les die ik weer aan het leren ben…Na 10 jaar buitenland en nu weer 2,5 jaar in NL, was ik zo door elkaar geschud qua gevoelens en emoties dat ik soms de richting uit het oog verloor..teveel op mijn pijn en emotie keek.en te weinig Jezus daarin centraal stellen.God was erbij hoor en erin, maar mijn pijn stond nr 1 en niet God in die tijd.maar o wat is God mij juist nu weer de laatste tijden aan het leren dat ik ook hier in NL weer dat schakeltje voor Hem en Jezus mag zijn..het gaat er niet om hoe mijn weg gaat, maar of ik in die weg ook Jezus liefde blijf verkondigen aan de wereld om me heen door woord en daad.Daar waar Hij mij hebben wil. Ik heb er weer zin in..Wil Hem weer centraal zetten.Hij is het zo waard…

  31 juli 2013
  • Heel bijzonder om dit te lezen. Het motiveert mij enorm om hier mee door te gaan. Fijn dat dit Blog je heeft geholpen. Jesus, is the centre of our joy!

   1 augustus 2013
 • Jannieka Scheinhardt ter Borg

  Dat we met elkaar steeds dichter naar Jezus zullen groeien.Leeftijd speelt geen rol(je hebt de leeftijd van onze jongste zoon)het zo goed om elkaar aan te moedigen en te steunen om ons vertrouwen in de grote Regisseur steeds zal groeien,zodat we stappen op het water durven zetten,wat wil ik dat graag,zo’n vertrouwen en overgave!!

  31 juli 2013

Geef een reactie

You don't have permission to register