Verwerken van enkele hartstilstanden

Onlangs verscheen op deze website nog een berichtje rondom het feit dat het inmiddels een jaar geleden was sinds Martin een hartstilstand overleefde. Slechts twee weken later kreeg Martin op zaterdagochtend 6 juli opnieuw 4 x een gevaarlijke ritmestoornis (hartstilstand). Met dit grote verschil dat hij nu een ICD (inwendige defibrilator) heeft. Na 15 seconden greep het apparaat in en gelukkig reageerde Martin goed hierop door gelijk weer bij te komen. Ziekenhuisopname volgde om Martin een aantal dagen te observeren. Werd hij na enkele dagen weer ontslagen uit het ziekenhuis en hoeft er fysiek geen revalidatie te volgen. Eigenlijk lijkt het fysiek weer alsof er niets is gebeurd. Toch zit de schrik er nog wel in bij Martin en zijn familie en vrienden. Hoe beleeft Martin dit?

IMG_3158

Martin zegt hierover: “Het is een rare gewaarwording om nu heel bewust mee te maken dat je hart ermee stopt. Het verschil met de vorige keer is, dat ik het steeds voelde aankomen. Dat is erg angstig en het maakte me onzeker. Ik durfde de eerste dagen amper te bewegen in het ziekenhuisbed. Bang dat ik weer ‘iets’ zou trickeren.

De artsen kunnen niet zeggen wat deze ritmestoornissen heeft veroorzaakt, los van het feit dat bij Martin een genetische afwijking is ontdekt waardoor plotselinge hartdood kan ontstaan (bij 50% van de mannelijke dragers vanaf 30 jaar). Door het wonder van vorig jaar kon Martin een ICD krijgen om hem te behoeden hiervoor. Statistisch gezien is dat een heel bijzondere zaak. Slechts z0’n 3 % van de ‘gevallen’ overleeft een dergelijke gebeurtenis buiten het ziekenhuis.

Martin: “Het maakt me stil als ik besef dat ik door mag leven. Eigenlijk ben ik begonnen aan mijn 6e kans. Wat een dankbaar mens mag ik daardoor zijn. Al is het ook best wel lastig om te leren omgaan met de wetenschap van deze hartafwijking, zeker nu dit opnieuw gebeurd is. Het leven is voor niemand een zekerheid. Maar meestal besef je dat niet zo als je gezond bent. Maar ik ben er nog! Ik voel me fysiek prima en mentaal gezien zal dit een plekje moeten krijgen. Dat heeft waarschijnlijk tijd nodig. Ik merk dat geloof in God me veel kracht geeft. Hij leeft in mij, wat er ook gebeurd. Toch moet ik ook eerlijk omgaan met deze situatie hier en nu“.

Het komende seizoen doet Martin iets rustiger aan om in ieder geval niet over zijn grenzen te gaan en te zorgen voor voldoende nachtrust. Martin: “Het ‘artiestenleven’ is vaak niet zo regelmatig en gestructureerd en daarbij komt dat ik van nature ook nog impulsief in elkaar zit en enthousiast ben voor veel dingen. Met goed advies van mijn vrouw, hulp van mijn organisator Anneke Doest en een beetje gezond verstand gaat het vast lukken om wat regelmaat in te bouwen. Ik ga zeker niet met pensioen op mijn 33e. Ik ervaar mijn werk als roeping en grote zegen om te mogen doen. Ik hoop het nog vele jaren te mogen doen.

Na de zomervakantie begint Martin weer met optreden en het leiden van diverse projecten. Ook zijn er volop plannen voor een nieuwe cd, een eerste boekje van Martin en zal hij vanuit huis ook teksten gaan schrijven voor andere gospelartiesten als de mannengroep ‘at Once’. Maar achter de schermen wordt gezorgd voor voldoende rust en regelmaat. Maar nu eerst vakantie vieren in Zeeland en genieten van tijd met het gezin!

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • wees dankbaar en nederig dat je er nog bent, god geeft je weer een nieuwe kans en soms moet je daar een stapje in terug doen, ook voor je gezin..ik weet je bent een druk baasje maar lieve martin je wordt echt niet vergeten hoor geniet nu van je vakantie en mischien zien we elkaar nog eens liefs laurens en trudie

  17 juli 2013
 • Dorien

  Wat een schok …. en dat allemaal op z’on jonge leeftijd. Wens je goed herstel toe en dat je de diagnose dat je genetische belast bent een plekje vinden in je leven, maar dat het vooral niet al te duidelijk aanwezig is (in ieder geval veel minder dan de afgelopen periode) en wens jou en je vrouw/gezin rust en voor nu vooral vakantie plezier toe.
  In g

  17 juli 2013
 • J. Almirante

  Toch geschrokken. Maar God is er. Veel sterkte met je gezin in de nieuwe verwerking en rust in de vakantie toegewenst.

  17 juli 2013
 • Ook door Zijn striemen ben je genezen! Proclameer het en geloof het.
  Mensen genezen van kanker, dus ook hier van. Werkt Jan Zijlstra nog?

  17 juli 2013
 • baukje Dijkstra

  Geschrokken door dit bericht, Maar wetend dat de Id zijn werk doet maar ook vertrouwend op dat God hem beschermt

  17 juli 2013
 • Veel sterkte toegewenst Martin. Rust lekker uit en blijf je keuzes maken met de Vader. Groetjes Nathan

  17 juli 2013
 • janny de Vries

  Heel fijn dat het zo is afgelopen! Ik wil je kracht,sterkte en Gods nabijheid toewensen!

  17 juli 2013
 • linda prins

  heel veel sterkte martin,het is natuurlijk niet zonder reden dat je er nog bent.ook heel veel sterkte voor je vrouw en zoontje.

  17 juli 2013
 • Zo raak, hoe je dat omschrijft. De onzekerheid, het leren leven met een hartafwijking. Van buiten is er niets te zien, vooral dat maakt het voor mij vaak lastig met mijn omgeving. Heel veel sterkte!

  17 juli 2013
 • Marion

  Beste Martin,

  Van harte gefeliciteerd is het eerste dat in me opkomt. Waarom wel elk jaar je verjaardag vieren, maar niet dit wonder van God?! Dank je wel dat je dit deelt. Ik denk dat het voor zoveel mensen een steun is. Juist in moeilijke tijden komt het op geloof en vertrouwen aan. Jij laat dat zien.
  Sterkte, succes en Gods zegen! Lieve groeten, Marion

  17 juli 2013
 • Hessel

  Zo genoten van je concert in de Bethel op 9 juni, kippenvel en nu dit bericht en opnieuw kippenvel. We blijven voor je bidden en danken tegelijk. Je bent een bijzonder mens, door God, door ons en vele andere mensen geliefd. Fijne vakantie gewenst met je gezin en God’s zegen. Hessel & Hennie

  17 juli 2013
 • theo

  Beste Martin, dit is echt om stil van te worden maar tegelijk ben ik dankbaar dat God je heeft bewaard.
  Je liederen zijn zo mooi en bijzonder en ik geloof dat je
  met dit alles nog sterker eruit komt en nog mooiere liederen kan gaan zingen vanuit je hart.

  groeten en Gods zegen theo en heidy

  17 juli 2013
 • Sterkte , john barthilde
  Freek en zwaantje en kids uit Geesbrug

  17 juli 2013
 • Grietje rook

  Ik schrok me kapot alweer,Martin doe eens wat kalmer aan ook voor suus en Noa.
  Ook wij willen je nog niet missen jongen.
  Fijne vakantie samen en de groeten
  Grietje rook .

  18 juli 2013
  • Daar heeft het niet zo mee te maken hoor Grietje. Ik doe zeker mijn best om ‘rustig aan’ te doen. Maar daarmee voorkom ik deze dingen helaas niet echt waarschijnlijk. 😉

   18 juli 2013
 • saakje rozema

  Martin ik ben een groot fan van jou uit Friesland. Wat een ellende dat je dit weer mee moest maken. Vanaf vandaag ga ik elke avond voor jou en je gezin bidden. Gods onmisbare zegen en genezing toegewenst. Saakje Rozema

  18 juli 2013
 • Barbera

  Wat een heftig, maar wonderbaarlijk verhaal, Martin!
  Dat ”boekje” over je leven kan wel een BOEK worden:)
  Veel zegen voor jou en je gezin; onder jullie zijn Eeuwige armen.
  Geniet van de zomer in Zeeland!
  Met hartelijke groet!

  19 juli 2013
 • margreet

  Hallo Martin
  Wat een bericht zeg,dat is schrikken .
  Pas heb ik je nog gehoord met het Zip-festival,ik heb steeds getwijfeld of ik je dit moest schrijven tijdens je optreden viel mij op dat ik last had
  van het trillen van de muziek of dat komt door de hardheid, drums of wat anders weet ik niet maar het voelde niet goed.mijn hart reageert daar soms op niks bijzonders hoor,maar het ritme veranderd dan wat ongelijk en dan hersteld het weer.Je had het over een trigger ?in iedergeval liefs ook voor je vrouw en zoon

  19 juli 2013
  • Bedankt voor het meedenken Margreet. Tja, volgens de artsen moet harde muziek kunnen in mijn gevel.

   29 juli 2013
 • mirjam

  Beste Martin,

  Als ik naar je luister tijdens je optredens ben ik ontroerd. Het raakt me enorm. Na afloop van de diensten zit ik vol verdriet en emoties en wou dat ik nooit geweest was. Ik schrok van het bericht dat je weer in het ziekenhuis was geraakt en heb enorm gehuild. Ik zal voor jullie bidden. Ik heb je nodig in de zin van ” Het geloof”.
  Jullie zijn een prachtgezin!
  Hoop je snel weer in friesland te zien!

  Groet Mirjam

  31 juli 2013
 • Lieve Martin hoe gaat het nu met jou ,het lijkt mij moeilijk. Om er mee om te gaan ,maar weet je God is groot .en ik vind het eerlijk van jou ,dat jij zei .dat je nog niet wil sterven ,maar op aarde blijven bij jou gezin ,en weet je dat denkt de Heer ook ,jij doet zoveel voor andere mensen ,dat God het zo wadeerd en jou beschermd ik wens jou en jou gezin veel Gods zegen toe .ps toen jij in beth shalom was heb jij voor mij gebeden ,en dat was goed het heeft geholpen ,dank je martin gr mia

  9 augustus 2013
 • D.Kooi

  Hallo Martin,

  Fijn en bijzonder dat we mogen leven. Voor jou helemaal, vanwege je hart. Maar in alles is God nabij in onze levens. Wat een bijzonder verhaal dat je vrouw je reanimeerde. Je valt onder zijn bescherming en Hij leidt je. Dat is duidelijk. In mijn ogen ben je een bijzondere man van God. Je muziek is een zegen voor mij. Het bouwt me op in mijn geloof in de Enig levende God. Dat je vele jaren tot zegen mag blijven voor je vrouw, kinderen en voor vele anderen in Zijn Naam.

  Hartelijke groet,

  Dréwès te Drachten

  24 mei 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register