Houd je mond! Ik luister alleen naar God!

Ik ken mensen die zeggen: “Ik heb zelf een lijntje met God en met de Kerk of de mening van mensen heb ik niets te maken”. Dat gevoel kan ik heel goed begrijpen. Maar ik denk niet dat dit de weg van een leerling van Jezus is.

Bijbelblog nr. 6 – Oordelen (deel 3)

Daar zijn we weer met BijbelBlog. Ik heb vorige week een filmpje opgenomen over wat BijbelBlog is en waarom ik ermee ben begonnen. Kijk maar even… Leuk dat je er weer bent trouwens!

“Houd je mond! Ik luister alleen naar God!”

Dat kun je wel zeggen… Maar…
open staan voor Gods leiding is open staan voor feedback van Zijn mensen.

Romeinen15:14 Broeders en zusters, ikzelf ben ervan overtuigd dat u inderdaad niets dan het goede wilt en dat het u niet aan kennis ontbreekt, zodat u ook in staat bent om elkaar terecht te wijzen

Oordelen deel 1- Jezelf in de gaten houden
We hebben het de afgelopen week over ‘oordelen’ gehad. De eerste belangrijke conclusie is dat Jezus jou in de Bijbel aanmoedigt om wakker en eerlijk naar je leven te kijken en heel bewust keuzes te maken over wat daar wel en niet in past. Dat was in het eerste blog. Lees het eventueel hier na.

Oordelen deel 2 – Jij en je (vaak niet gelovige) omgeving
Het tweede BijbelBlog ging over onze mening en visie over het leven van mensen die geen christen zijn. We zijn NIET geroepen om met onze ‘christelijke’ visie het leven van anderen van goed bedoeld commentaar te voorzien. Alles wat jij zegt over ‘hoe het leven toch veel beter zou kunnen als ze…’ gaat waarschijnlijk niet aankomen omdat de Heilige Geest hen nog niet heeft wakker gemaakt voor de dingen van God. Lees hier mee over in dat blog over het werk van de Heilige Geest in jou.

Vandaag deel 3 – Leerlingen onder elkaar
Vandaag gaan we het hebben over betrokkenheid van christenen bij elkaars leven. Hoe wij elkaar als volgelingen van Jezus op de goede weg kunnen houden. Want dat is nog niet zo makkelijk, op de goede weg blijven en Jezus volgen tot en met onze laatste dag op aarde.

We zijn deze week begonnen in Matteus 7 waar Jezus o.a. het volgende zegt. Lees dit maar aandachtig en open met me mee.: “Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden.”

Je loopt vandaag op 1 van deze twee wegen
Deze duidelijke woorden maken grote indruk op mij. Er zijn volgens Jezus 2 wegen en ieder mens gaat OF op de ene OF op de andere weg. De brede weg of de smalle weg. En je gaat door de ruime poort of de nauwe poort. Er is letterlijk geen middenweg. Twee wegen. Twee poorten. Twee bestemmingen. Ondergang of Leven. Daarover spreekt Jezus. Misschien vind jij dit een beetje te radicaal klinken. Hadden we liever dat Jezus het een beetje vager zou houden zodat iedereen zich goed kon voelen? Of in ieder geval gerustgesteld? Jezus spreekt altijd de waarheid, ook als die waarheid ons vandaag wat pijn doet om ons uiteindelijk eeuwig geluk te bewaken.

De juiste weg volgen gaat niet automatisch
Onlangs hadden we het in BijbelBlog over ‘wat maakt iemand een discipel’. Dat heeft meer met blijvende gehoorzaamheid, leerbaarheid en toewijding te maken dan met 1 keer in je leven een gebed nabidden, iets geloven en dan klaar. Het leven als leerling van Jezus is alles behalve een automatisch ding. Het heeft met bewustwording te maken van wat de juiste weg is. Je moet weten wat Hij zegt. Kijken naar wat Hij doet. En dat biddend gaan navolgen. Daarbij komt Hij je te hulp. Zijn Geest in ons doet wat wij niet kunnen. Maar wij maken keuzes. We zijn mensen. En God gaf mensen een grote eigen verantwoordelijkheid. Namelijk keuzevrijheid.

Blinde vlekken
Ik geloof dat het mogelijk is om oprecht christen te zijn en toch op bepaalde gebieden in je leven een blinde vlek te hebben. Misschien heb je niet zo door dat je Jezus‘ niet volgt omdat je niet weet wat de Bijbel zegt? Of misschien heb je ergens wel een vermoeden/gevoel dat iets niet helemaal klopt in je leven, maar je ziet er tegenop om het te veranderen. Dan ga je toch op die terreinen ‘de brede weg’. En Jezus zegt dat we dat niet moeten doen. Daarom is het belangrijk dat onze ogen open gaan door het lezen van de Bijbel, gebed en luisteren naar andere christenen.

Hoe God mij terugbracht door andere mensen te gebruiken
Ik heb in mijn leven regelmatig Gods opvoeding en correctie ervaren. Dat ik van een bepaalde weg werd teruggefloten. Dat ik een verkeerde kant op ging. Afdwaalde. Het begint vaak met kleine dingen. Een beetje afwijken naar links of naar rechts. En voor je het weet ben je van het pad af. Weet je hoe God, de goede Herder, mij meestal terugroept naar Zijn Weg met mij? Door andere christenen.

Er komen beelden voor mijn ogen van mannen en vrouwen die de waarheid tegen me durfden te zeggen, ook toen ik het soms niet wilde horen. En ik ben dankbaar daarvoor. Ik denk aan Wim Goudzwaard die me hielp om niet te stoppen met mijn bediening omdat ik het lastig vond om God te vertrouwen op financieel gebied. Ik denk aan Douwe Scheepsma en Corne Burger die een gesprek met me aangingen over de manier waarop ik als ongetrouwde man met Susanne omging. Ik denk aan Jaap Kramer die me wees op vriendschap en relaties. Ik denk aan Alie Pasterkamp die me wel eens waarschuwde dat ik, in mijn wens om ook buiten de kerk te zingen op feestjes enzo, wel moest oppassen dat ik Jezus voor ogen hield. En mijn vrouw heeft me helemaal vaak de waarheid laten zien rondom mijn motieven. Ik kan doorgaan…

Eerste reactie is vaak verdedigen, gooi feedback niet te snel achter je neer
Mijn eerste reactie als iemand me ergens op wijst is meestal afwijzend: “Joh, laat mij lekker zelf uitzoeken hoe ik wil leven”. Maar meestal, zeker als ik bid, komen sommige opmerkingen van mensen terug in mijn gedachten en denk ik ‘ja, hij of zij heeft gelijk’. God wil me terug op Zijn Weg. Ik moet me bekeren. Soms in iets kleins. Soms in iets groots. Het principe is hetzelfde. Als we onbuigzaam zijn. Niet willen luisteren naar ‘kritiek’. Dan gaan we op slot en missen we ook veel van Gods liefdevolle leiding in ons leven. Ik ken iemand die bewust leeft in duidelijke ongehoorzaamheid aan Christus maar zich toch volgeling van Jezus noemt en zegt ‘tussen God en mij zit alles goed’. Hiermee kan je jezelf voor de gek houden.

Niemand staat alleen op zichzelf, we beïnvloeden onszelf
Ik ken ook mensen die zeggen: “Ik heb zelf een lijntje met God, en met de kerk en met mensen heb ik niets te maken”. Dat gevoel kan ik heel goed begrijpen. Maar ik denk niet dat dit de weg van een leerling van Jezus is. Je hebt anderen nodig om op de juiste koers te blijven. Kies daarom je vrienden en raadgevers heel bewust. Zij hebben grote invloed op je leven.

En jij op jouw beurt bent een bemoediging voor je broer of zus in het geloof. Wees niet bang om, liefdevol en bescheiden (je bent zelf geen haar beter) de waarheid van de Bijbel met elkaar te delen. Want niets is zo goed als een leven dicht bij God.