Ik ben te moe?

Soms heb ik het idee dat ik leeg ben. Niets te geven heb. Dat het enthousiasme en de energie even op is. Ken je dat? Gisteravond had ik nog zo’n moment. Onderweg naar de eerste repetitie van Praise United Zwolle voelde ik mijn moeheid. Paar korte nachten (jong gezin he?) en drukke dagen. Daar nog wat hooikoorts bij en het recept voor een aardige mist in mijn hoofd was compleet. ‘Maar er zitten straks zo’n 200 mensen op een inspirerende avond te wachten. Ze hebben verwachtingen (van mij?) en zullen me vriendelijk en afwachtend aankijken. Kan ik ze wel iets bieden? Heb ik wel genoeg te geven vandaag?’n

In de auto sprak ik erover met de Hemelse Vader. Dat ik het lastig vond, onzeker was, niet wist hoe ik die avond tot een succes kon maken.

In de auto sprak ik erover met de Hemelse Vader. Dat ik het lastig vond, onzeker was, niet wist hoe ik die avond tot een succes kon maken. Het antwoord dat in mijn gedachten kwam was helder: “Dat kan je ook niet. Maar Ik wel”. En gelijk sloeg de sfeer en mijn verwachting om. Ik was zo stom geweest om even te denken dat ik, Martin Brand, de mensen moest inspireren en geloof mocht aanwakkeren. Dat mijn energie de avond zou bepalen. En ja, dat is een valkuil voor iemand die graag motiveert en vaak ‘een aandrijver’ is in allerlei groepen en projecten.

Kwam nu aan het licht dat ik misschien te veel bouw op mijn aangeboren talenten, ervaring en inzet? Ik wil God dienen en in Zijn dienst staan. Ook in Zijn kracht mijn werk doen. Hij is niet moe. Hij is altijd daar. Hij kan in menselijke zwakte sterk zijn.  Ik heb er iets over gedeeld met de koorleden. Er waren verschillende instemmende geluiden en volop geknik. Het is toch menselijk om te denken dat het van ons afhangt. Dat wij het zelf moeten doen. Het was heerlijk om met z’n allen op te kijken en te denken aan die bekende woorden ‘wij verwachten onze hulp van God die de hemel en aarde gemaakt heeft. Die trouw is en trouw blijft en nooit loslaat het werk dat Hij begonnen is”

Kracht en effectiviteit in het delen van geloof komen voort uit verbondenheid met God. Vertrouwen op Hem.

Ik geloof Jezus als Hij zegt dat de Geest onze kracht is. Na de opening en ons gezamenlijk bidden werd het me toch een fantastische avond… Met veel meer energie, geloof en inspiratie dan ik aanvankelijk binnenbracht reed ik om 23:00 uur naar huis. Dankbaar en zo voldaan. Een ‘dank U wel’ kon ik niet onderdrukken. Deze les moet ik blijven onthouden.

Enne… ik heb heerlijk geslapen. Uitrusten na inspanning hebben we allemaal nodig. Ook als we vertrouwen op God 😉 Vandaag uitgerust en weer redelijk fris met een rustig dagje voor de boeg. Maar de boodschap geldt dan juist voor mij. Vertrouw op de Heer en steun niet op je eigen inzicht en ideeën. Hij zal het maken. Fijne dag allemaal!

 1 Kor 2: Broeders en zusters, toen ik bij u kwam om u het geheim van God te verkondigen, beschikte ook ik niet over uitzonderlijke welsprekendheid of wijsheid. Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde.Bovendien kwam ik bij u in al mijn zwakheid en was ik angstig en onzeker. De boodschap die ik verkondigde overtuigde niet door wijsheid, maar bewees zich door de kracht van de Geest, want uw geloof moest niet op menselijke wijsheid steunen, maar op de kracht van God.

Johannes 15:4 Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven.

 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Cees Vastenhout

  Begrijpelijke overdenking, soms moeilijk om vast te houden aan je geloof, ook als je graag dingen wil, en Hij stuurt je een totaal andere richting op, doe dat maar gewoon, want dat is veel beter voor je, dan je eigen zin doordrijven.
  Bedankt voor het delen.
  Gezegend weekend
  Cees

  23 mei 2014
 • Minke de Jong

  Alweer een mooie les geleerd die mij ook weer leert om niet te vertrouwen op eigen kunnen , Bedankt dat je het met ons deelde.

  23 mei 2014
 • Prachtige tekst Martin, heel herkenbaar. Ik twijfel ook wel eens of ik wel goed genoeg ben, of dat ik eigenlijk de reden van mijn bestaan niet helemaal kan vinden. Vooral naar andere mensen toe, die ongetwijfeld wat van mij verwachten of hun mening klaar hebben.
  Voor mij een reden om me hier soms in te verliezen, wat helemaal niet de bedoeling is. Het vertrouwen op God is het beste wat je kunt doen, ook wat relaties betreft. Het gaat niet alleen maar om jezelf, maar om wat je samen aangaat en blijven vertrouwen op de liefde van God! Hoe moeilijk het soms ook lijkt, dat is het enige waar we het geluk in kunnen vinden.

  Bedankt voor deze post Martin, had ik ook even nodig! 🙂

  23 mei 2014
 • Mariet

  Ha Martin,
  Zo herkenbaar, dat totale lege gevoel en ook fysiek geen energie meer te hebben…Maar daar was gisteravond later niets meer van te merken…de natuurlijke manier van delen met ons en gewoon zeggen wat je op het hart hebt,brengt ons mensen dichter bij elkaar,geeft energie en brengt enthousiasme ,dat die last van verwachtingen op je drukt geloof ik wel,je hebt altijd weer het idee een prestatie te moeten neerzetten.Jouw gaves zijn om dat op een gewone,ongedwongen manier te brengen,daar reageren we weer op ,zo veel interactie!!en de Oerkracht/God/ Ik zal er zijn geeft dat door jou heen en ons heen!Zo werd het een geweldige avond,als je jouw energie zag… samen met Henk,dansen en goede aanwijzingen, te staan springen op dat podium!!Ik reageerde niet voor niet gisteravond: blij dat ik dat gevoel in mij gevolgd ben!Een hartegroet van Mariet

  23 mei 2014
 • Mariet

  Niet voor niets,tikfoutje sorry

  23 mei 2014
 • Irene de Boer-Edelbroek

  Lieve Martin,
  Jouw eerlijkheid is zo heerlijk. Iedereen kwam naar Praise United met bagage. Die konden we neerleggen en door samen de Heer groot te maken, zijn we anders naar huis gegaan.
  God gebruikt jou en Henk en ATZwolle en ons om elkaar en anderen te zegenen.
  We hoeven geen supermannen of -vrouwen te zijn. ‘ He just needs a few good men /women’ zegt een lied van één van mijn favoriete schrijvers. ( youtube)
  Geniet van al je zegeningen lieve broer.

  23 mei 2014
 • Wilma

  We kunnen het inderdaad niet in eigen kracht, ik moet denken aan de tekst : Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht! Juist in zwakheid zijn we zo afhankelijk van Hem die voor ons zorgt, Gods Zegen Martin!

  23 mei 2014
 • Marcel

  Mooie en herkenbaar!

  23 mei 2014
 • Roelien ter Velde

  Hoi Martin,
  wat een mooie 1e avond van PU Zwolle was het weer!! En wat fijn dat je bovenstaande deelt met ons, heel bemoedigend en herkenbaar! Jezus zegt ook: komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn en Ik zal jullie rust geven! Veel kracht en zegen gewenst!

  23 mei 2014
 • Amen! Heel herkenbaar! En het was fantastisch gisteravond! God is zo veel groter dan wij beseffen!!

  23 mei 2014
 • Jacoline

  Wat herkenbaar! Ik kwam er gisteren ook moeeeee naar toe.Waarom had ik me opgegeven dacht ik zelfs nog even. Ook ik heb een fantastische avond gehad en ging naar huis met een dosis moed en kracht en vreugde. Olie op het vuur ! Als we open staan voor God kan Hij aan het werk. TNX voor de bijzondere avond, ik kijk al uit naar de volgende.
  blessings

  23 mei 2014
 • rebeccaelsinga

  Luisteren naar God is heel belangrijk in ons leven! Luisteren naar je lichaam ook!
  Ik wens je Gods zegen toe, Zijn wijsheid om goed naar je lijf te luisteren, energie om er voor je vrouw en kinderen te zijn en daarna nog genoeg over te houden voor je werk!
  Blessings, Rebecca

  23 mei 2014
 • Doe gewoon maar je best, breng het steeds in gebed en Jezus zorgt zelf voor de rest… 😉

  23 mei 2014
 • Deling is heling. En dat met de hemelse Vader en met je koor. Het geeft herstel en dat je er zelf niet mee blijft zitten.

  23 mei 2014
 • Mechtilde Ferket

  Ja Martin, ik heb het ook moeten leren. Ik ben tot de slotsom gekomen : men moet alleen maar alles ontvangen en zijn gang laten gaan. Aan de overgave van de mens gaat Gods overgave vooraf… maar daar ben ik al bijna zestig jaar mee bezig.
  Het zijn sterke evangeliën momenteel die er ons steeds aan doen denken : Blijf in Mij; los Van Mij kunt gij niets …
  Je bent een mooi mens !

  23 mei 2014
 • Jo

  Het blijft lastig dat is een gegeven feit. Aangezien steunen op eigen inzicht en kracht op een bepaalde manier onder hoogmoed valt. En aangezien hoodmoedigheid (hoogmoed) 1 van de hoofdzonden is waarmee satan het beste bekend is. (Dit was de aanleiding waardoor hij als engel de hemel uit moest, en op de aarde geworpen werd.)
  Is het dan ergens onbegrijpelijk dat als de liefde voor God zo groot is, we telkens opnieuw in de val vallen die satan voor ons klaar zet.

  Toch zien we in het verhaal van Martin de grootheid van Christus hem zelf naar voren komen. Want Christus is de waarachtige, heerser boven al.
  Het mooiste is dat Hij ons zwakke mensen telkens als wij in de vallen van satan trappen er weer uithaald dat is door pure genade.
  En Christus zo onvoorstelbaar groot is dat hij ons dit iedere keer vergeeft!

  Wij zijn echter niet meer dan het gereedschap in de handen van onze Heer en heiland, waarmee hij zijn prachtige werk kan uitvoeren! En de Heer geeft kracht aan het gereedschap dat moe is en repareerd het gereedschap dat stuk is. Zodat Hij zijn werk voort kan zetten met het gereedschap dat hij hiervoor nodig heeft.
  En wordt ieder stuk gereedschap ingezet voor dat waarvoor hij gemaakt is. De hamer zaagt immers geen plank door midden. En de Zaag wordt niet gebruikt om de spijkers in de muur te slaan. Anders zou het huis dat gebouwd zou worden direct instorten.

  Ik vind het zelf altijd zeer bijzonder om te zien hoe Christus op zulke momenten zijn kinderen dan ook de dingen geeft die zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren in de handen van de Heer.
  Zelf wordt ik daar altijd er nederig van als ik dit bij mijzelf merk. De Heer laat zijn Machtige grootheid op zulke momenten aan ons zien!
  Ik prijs de Heer om wie hij is!

  23 mei 2014
 • Dit is zo herkenbaar, toevallig speel ik het lied “Duizend Vragen”. Misschien toch geen toeval? Die Here helpt ons altijd en dat hebt jij me geleerd. Vertrouwen op hem ook als het moeilijk is!!

  24 mei 2014

Geef een reactie

You don't have permission to register