Ik zag een licht in mijn slaapkamer…

Onlangs sprak ik een wat oudere dame die me vertelde over de worsteling die ze soms ervaart in haar kerk en bijbelstudiegroep. Ze is een gepassioneerde christen en heeft soms zo’n moeite met de discussies onder gelovigen. Ze zei:
“Er is zo veel veroordeling en mensen nemen elkaar zo veel de maat. Laatst  zei iemand op de bijbelstudie dat een gemeentelid onder de tucht gesteld zou moeten worden omdat hij maar 1 keer per zondag naar de kerk gaat. Ook het geloof van anderen wordt beoordeeld vanaf de buitenkant. Ik heb er best veel moeite mee. Het gaat toch om liefde  en genade en leven?”

Ik knikte en bleef luisteren. Toen begon ze voorzichtig met een bijzonder getuigenis.

“Jij zong dat je Jezus nooit gezien hebt en zijn stem nooit hoorde. Nou, ik heb een keer iets heel moois meegemaakt en dat zal ik nooit vergeten. Ik durf het bij mij op bijbelstudie niet te vertellen, dan denken ze dat ik in de war ben. Ik was eens in gesprek met een jongeman die meer wilde weten over mijn geloof in Jezus. Hij stelde allerlei vragen over de positie van Jezus en waarom ik dat voor waar nam. Ik vond het moeilijke vragen en op een bepaald moment zei ik dat ik er later op terug zou komen. Ik moest nadenken. Ik had voor het slapen gaan voor deze jongen gebeden en die nacht gebeurde er iets bijzonders. Midden in de nacht werd ik wakker van een licht in mijn slaapkamer. Ik was niet bang maar voelde vrede. Toen was er ineens een stem die zei: “jouw antwoorden staan toch in Johannes?”. Ik zei simpelweg: ‘dat is ook zo’ en ben weer gaan slapen. Best vreemd achteraf.
De volgende ochtend was deze ervaring nog helder in mijn gedachten en ik kan de klank van die stem nog terughalen. Zo mooi (ze raakte wat ontroerd toen ze het vertelde). Ik ben gaan lezen in Johannes en vond de antwoorden die ik nodig had voor mijn gesprek met de jongeman. Ik vertel dit bijna nooit. Ik wil niet opscheppen met zo’n ervaring en ik ben bang dat mensen het niet zullen geloven. Ik heb mijn man nog gevraagd of hij dat licht ook gezien had en die stem hoorde. Nee, zei hij. Ik ben dankbaar voor deze ervaring. Het laat me zien dat God betrokken is en onze gebeden hoort.” 

Ik (Martin nu weer aan het woord) vond het een indrukwekkend verhaal uit de mond van een geloofwaardige mevrouw. Ik denk niet dat ze gek is. Ik denk dat God op bijzondere manieren werkt. Ook in onze dagen. Als we betrokken raken bij Zijn Opdracht om het goede nieuws te delen zullen we zien dat Jezus Christus nog steeds meewerkt door te doen wat wij niet kunnen. Ik ben blij dat die oudere mevrouw dit wilde delen en hoop dat ze een bron van genade mag zijn in haar bijbelstudiegroep. Wat vinden jullie van dit verhaal?

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Rutger

  Zeker een bijzonder verhaal dat ik van harte geloof omdat ik ook weet dat God ons op bijzondere manieren gebruikt.Het bemoedigt mij en geeft me een fijn gevoel dat ik het voorrecht heb te mogen geloven in deze levende God.Ik zou zo graag ook zoiets meemaken, zonder jaloers te zijn.

  13 mei 2014
 • Marianne Hak

  Wat geweldig Martin. En wat super goed dat je dit met ons deelt. Op deze manier krijgt deze mevrouw ook de erkenning die ze zou moeten krijgen.
  Hoever kan het gaan als we onze ervaringen met de Here Jezus niet meer durven te vertellen omdat we bang zijn voor oud en gek versleten te worden

  Ik hoop dat ze jou stukje ook kan lezen en zich bemoedigd voelt om dit tegen veel meer mensen te vertellen, vrij van angst en schaamte om wat men zou kunnen denken,

  Dankjewel en veel zegen!

  13 mei 2014
  • Mirjam

   Heel mooi, ze zou kunnen bidden voor een opening op haar bijbelstudiekring. Het is soms uitstappen en God zal het dan zegenen. En je niets van anderen aantrekken, want je bent geliefd door Hem, die je kan vertrouwen en nergens raar van opkijkt. Een hele stap voor haar dat ze het met jou heeft gedeeld.

   14 mei 2014
 • Wat een mooie getuigenis van haar! Het raakt met en bemoedigd met, ook in mijn geloofszekerheid.

  13 mei 2014
 • Netty

  Prachtig Martin,wat een bijzonder verhaal van deze mevrouw. Ik denk ècht niet dat ze gek is!! Ook ik geloof zeker dat God op deze manier werkt en haar wilde helpen…. Hij heeft haar oprechte liefde voor deze jongeman gezien en haar de woorden gegeven die ze nodig had om hem dichter bij God te brengen. Waren we allemaal maar zo betrokken op onze ‘naaste’ dan kan God ons misschien ook beter gebruiken. Jammer dat deze mevrouw er niet over durft te getuigen, misschien zou het meerdere mensen op de bijbelstudiegroep aan het denken zetten. Ongetwijfeld zullen er ook mensen zijn die haar wel voor gek verklaren,…onbekend maakt onbemind; maar ik hoop van harte dat God deze mevrouw nog vaak de vrijmoedigheid wil geven om van Hem te getuigen.

  13 mei 2014
 • renata

  Wat een een mooi en open verhaal. Wat mooi dat deze mevrouw gelijk over liefde en genade praat en ook eerlijk tegen de jongen was dat ze over zijn vragen moest nadenken. Ik kreeg een heel rustig gevoel van binnen, toen ik dit las, mooi! Ik ga Johannes er ook weer bijpakken, bedankt dar je dit deelt!

  13 mei 2014
 • elske

  geweldig toch !!! ik hoop dat ze het nog vaak gaat vertellen 🙂 neem haar mee als je voor jeugdgroepen gaat spreken zou ik zeggen haha.., jeugd voelt feilloos aan als iets echt is. Wat een bemoediging gaat hiervan uit.

  13 mei 2014
 • Lianne

  Ben blij dat deze vrouw het verteld heeft!
  Ikzelf heb als puber een soortgelijke ervaring mogen meemaken.
  En deze ervaring heeft mij toen en nu enorm bemoedigd en gesterkt in mijn geloof.

  13 mei 2014
 • Grieteke

  Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. En geloof dat hij ook op deze manier je tot hulp komt…
  Zegen voor deze vrouw

  13 mei 2014
 • Wat een mooi verhaal. Ik hoop dat ze haar verhaal door mag vertellen. Ik heb God ook van dichtbij mogen meemaken. Toen ik het moeilijk had liet hij een glip van zijn schoonheid zien. Ook heb ik het gevecht tussen de duivel en God ervaren. Deze vond ik minder. Er werd zo aan me getrokken in de nacht. Er gebeurde dingen in de nacht die niet verklaarbaar zijn. Twee jaar daarvoor had ik een foto gemaakt en gefotoshopt. Een kind in de handen van God was het symbool met zijn licht. Dit idee borrelde op na een kerkdienst. Ik heb nooit gedacht twee jaar later dat ik uit deze foto zoveel kracht kreeg. Ik zette deze bij mijn bed. Ik sliep bijna niet in de nacht omdat ik zo angstig was omdat ik voelde dat er iemand in mijn slaapkamer was. Nadat ik het kaartje bij mijn bed had neergezet en ik er even nakeek en daarna in gebed ging voelde ik dat ik niet meer in bed lag maar in Zijn armen. Waar ik zo om gesmeekt had om mij vast te houden gebeurde. Het gevoel dat er iemand in mijn slaapkamer was, was opeens weg. Er gebeurde ook geen rare dingen meer. Ook in mijn jeugd toen er een soort moeder van me stierf was ik ontroostbaar. Niemand kon me helpen. Ik ging in gebed. God sprak tot me en liet me horen dat het goed ging met haar. Ze zong en er werd me verteld dat het nu goed ging met haar. Ik heb dagen voor het raam gestaan kijkend naar de lucht. Het gevoel was zo fijn….

  14 mei 2014
  • Wow Mirjam, wat beangstigend eerst, maar wat een mooie getuigenis dank je wel.
   Ik probeer mezelf te zeggen dat het om het Woord gaat, niet om wat ik voel. Tegenwoordig wil iedereen “voelen” en rent van hot naar her, van conferentie naar lezing, van kerk naar kerk.
   Maar deze getuigenissen zijn heel bijzonder, niet vaag integendeel.
   Wanneer heb ik God ervaren, zo duidelijk?
   Zo’n 16 jaar terug toen ik heel angstig (en burn-out) in een donker zomerhuisje woonde, ’s nachts niet durfde te slapen en depressief op de rand van mijn bed zat. Wat kwam er totaal onverwacht een grootse liefde over me, een onovertroffen “alles komt goed” gevoel.
   Zo’n 3 jaar terug toen ik echt Jezus wilde leren kennen, mijn hart wilde openen, want ik “kon” alleen de Vader een beetje. Wat een strijd plotseling, ook in een nacht, alles rommelde, letterlijk qua geluid, diep, donker. Nee geen droom, alhoewel ik niet klaarwakker was.
   Iets daarna, grote twijfel of ik me wilde onderdompelen of belijdenis ging doen. Strijd en dit huilend in gebed gebracht. Ik heb op meerdere manieren antwoord gehad! De doop is voor mij iets wat ik voor Hem heb gedaan. Overduidelijk.
   Mooi hoe Hij op alle manieren werkt ja. Soms heel praktisch. Wakker worden met 1 Bijbeltekst en die binnen enkele seconden via mail (midden in de nacht) via dagelijkswoord.nl binnen krijgen.
   En toch denk ik meestal Zijn stem niet te verstaan, durf ik niet te vertrouwen, me te laten leiden. Twijfels blijven, heb ik wel Zijn geest in mij, ben ik wel behouden.
   Maar de ongelooflijk mooie hoop (Jeremia 29:11) is er. Hij geeft mij vreugde, Hij ziet ons, luistert naar ons terwijl Hij de schepper is. De grootste hoogverheven. Halleluja, ere zij God!

   14 mei 2014
 • Mooi, en zeker niet gek. God werkt op zoveel manieren, kan me voorstellen dat t je raakte.

  14 mei 2014
 • alie

  Deze getuigenis over “een groot licht”is voor mij heel herkenbaar.Ik heb hetzelfde meegemaakt en heb er ook weinig met anderen over gesproken. Ik denk er nog heel vaak aan en koester het als een wonder van God, dat ik dit heb mee mogen maken.
  Vandaar dat ik eigenlijk blij verrast was dit stuk te lezen! Bijzonder dat te lezen en heb eigenlijk meteen gedacht: hier wil ik even op reageren, vandaar dit schrijven.
  Ik hoop dat die mevrouw ook de blijdschap en verwondering mag vasthouden!

  14 mei 2014
  • Mieke

   😊 inderdaad een groot wonder van God!

   25 juni 2015
 • Mieke

  Ik geloof haar verhaal….ik heb zelf dromen, al heel mijn leven, dromen die me garanderen dat hierboven iets is….ik heb ooit iemand naar het licht moeten brengen (vreemd die persoon was enkele maanden ervoor overleden) ik kende hem via vrienden….sympathieke man….hij vroeg me ooit waarom ik zo afstandelijk was….zijn vrienden knuffelden hem graag, ik kan dat niet zo goed….daarom denk ik dat ik hem in mijn droom naar het licht moest rijden….om te laten zien wat Gods liefde is….een mooi helder licht!!!! Niet verbindend, ik zag hem als in een koker naar boven gaan…ik voelde effe aan dat licht en ik werd overmand door zoveel warmte en liefde!!!! Niet te beschrijven!!!! Niemand hoeft dit te geloven….maar mijn dromen zeggen zoveel….waarschuwen me al jaren…de laatste tijd iets minder en ik mis die dromen….

  25 juni 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register