Interview over leven als hartpatiënt

Begin dit jaar, voordat Martin in februari succesvol werd geopereerd aan zijn hartafwijking, werd hij geïnterviewd door het blad STIN-journaal (een blad voor lotgenoten/ICD dragers) over het leven als hartpatiënt. De ziekte blijft bestaan, die zit in mijn genen, maar de kans dat nieuwe hartstilstanden regelmatig voorkomen is een stuk kleiner geworden. Martin: “Dat is letterlijk een pak van mijn hart, zeker met de korte nachten die we nu weer beleven met dochterlief Feline). Lees hier het artikel dat vorige week verscheen.

Gospelzanger Martin Brand over zijn leven als hartpatient
 
DOOR MERSIHA CUK 
 
Martin Brand staat midden in zijn leven als het noodlot toeslaat. Als jonge dertiger krijgt hij te maken met een aantal hartstilstanden en uiteindelijk wordt bij hem een S-ICD geïmplanteerd. Maar de gospelzanger laat zich niet kennen en staat kort daarna weer vol goede hoop op het podium én zo gaat hij ook graag het leven tegemoet: met hoop en vertrouwen. 

De 33-jarige Martin krijgt in juni 2012, twee weken voordat hij moet spreken op de EO-jongerendag, plots een hartstilstand:  “Na tal van onderzoeken is gebleken dat ik een erfelijke hartziekte heb waarbij de kans op meerdere hartstilstanden groot is.” Een jaar later is het weer zover en krijgt Martin opnieuw te maken met ritmestoornissen die resulteren in een hartstilstandDankzij de inmiddels geïmplanteerde S-ICD kan Martin de bewuste ochtend in 2013 waarop hij vier shocks S-ICD shocks kreeg, navertellen: “De S-ICD is mijn redding geweest.” 

Maar deze nare ervaringen gaan Martin niet in de koude kleren zitten:  “Je leven wordt letterlijk en figuurlijk stilgezet. Je bent je ervan bewust dat het kan gebeuren, maar als het eenmaal echt gebeurt, dan pas komt het binnen. De eerste weken heb ik heel erg veel lopen nadenken over het voorval. Aan de eerste shock heb ik geen herinneringen, maar aan de keren daarna wel. Ik weet nog goed dat ik het voelde aankomen. Langzamerhand denk je er minder over na en probeer je het leven weer op te pakken, maar dat is zeker niet makkelijk.”  

Bij Martin uitte dat zich in angst: “De eerste maanden zat de schrik er bij mij goed in. Ik ging nergens heen en durfde amper boodschappen te doen. Als ik dat al deed, dan liep ik over het gras. Dit deed ik bewust met het idee in mijn achterhoofd: ‘Wat als ik neerval?’ Mijn vakantie met het gezin in het buitenland had ik ondertussen ook al afgezegd. Op een gegeven moment gaat de knop op. Na twee maanden verminderde de angst en het gevoel van hulpeloosheid. Ik wil niet dat mijn angst mij in het dagelijks leven belemmert en ben nu vooral dankbaar voor mijn S-ICD.” 

Opstaan en doorgaan 
Martin blijft zich vooral verbazen over het feit dat het leven na een hartstilstand bij wijze van stopt en na een shock kan in principe weer verdergaat. Volgens hem is men zich er niet van bewust wat voor emotionele impact zo’n gebeurtenis heeft op een patiënt: “Als je een S-ICD krijgt wordt je overal op voorbereid, behalve op de emotionele impact én dat is nogal wat. Ik ga nu bijvoorbeeld veel bewuster om met mijn tijd. Als gospelzanger reis ik nogal wat af en sta ik veel op het podium. Ik maak korte nachten en realiseerde me al vrij snel dat zij juist roet in het eten gooiden.”

Hij vervolgt: “De korte nachten laat ik nu wat meer achterwege en besteed bewust tijd aan dingen die er ook echt toedoen. Vroeger nam ik weleens een project aan alleen maar vanwege de centen. Dat doe ik niet meer. Ik vraag mijzelf heel bewust af of ik ergens mijn tijd wel aan moet besteden? Is dan niet zo, dan laat ik het. Het leven is mij te dierbaar om het zomaar voorbij te laten gaan. Ik wil het graag zinvol invullen en vooral ook zo leven. Dat besef is meer ontstaan na de hartstilstanden” 

Toekomstvragen
Martin en zijn vrouw zijn samen de trotse ouders van een zoon. Binnenkort komt er nog een gezinslid bij. Tijdens de eerste zwangerschap waren zij nog niet op de hoogte van Martins hartziekte. Bij de tweede zwangerschap is dat wel het geval. Desalniettemin hebben zij besloten om voor gezinsuitbreiding te gaan: “Mijn hartziekte is erfelijk. Dit houdt in dat mijn kinderen, indien het jongens zijn, vijftig procent kans hebben op dezelfde genetische afwijking. Hebben zij de genetische afwijking, dan bestaat weer een kans van vijftig procent op mogelijke hartstilstanden. Een meisje heeft vijfentwintig procent kans op de afwijking.”

Hij vervolgt: “Wij hebben onderling alle mogelijke risico’s en ons gevoel daarbij besproken en uiteindelijk besloten om voor nog een kind te gaan. Wij weten nu gelukkig van te voren hoe de vork in de steel steekt en dat is fijn, want als je dat weet dan hoeft het niet levensgevaarlijk te zijn zoals bij mij wel het geval was. Ik wist het niet. Mijn kinderen krijgen op tijd een ICD en daarmee kunnen zij prima leven. Op mogelijke toekomstige vragen over onze aandoening zijn wij ons ook al aan het voorbereiden. Ten alle tijden zullen wij proberen uit te leggen dat onze liefde voor hun groter is, dan de angst of het verdriet die deze aandoening mogelijk in het leven met zich meebrengt.”

Hoop en vertrouwen
De gospelzanger vindt veel rust in zijn geloof, maar daarnaast is hij van zichzelf ook positief ingesteld en dat deelt hij graag met anderen: “Door mijn beroep is mijn gezondheidssituatie bij velen bekend. Waar mogelijk probeer ik een steun voor anderen te zijn. Voor mij was het een grote steun om verhalen van lotgenoten te lezen toen ik in het ziekenhuis lag, want zij zijn de enigen die je echt begrijpen. Je zit in hetzelfde schuitje en er is zoveel herkenning. Ik ben heel blij dat ik er nog ben en blijf mijzelf eraan herinneren dat het leven niet om mijn hart draait, dat is maar één aspect. Mijn leven met een S-ICD is niet minder zinvol. Integendeel; ik leef weliswaar met een grotere zorg, maar het is het meer dan waard! Ik voel me een dankbaar en gezegend mens”

Meer weten over Martin Brand? Bezoek zijn website www.martinbrand.nu

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register