Is de ‘Here Jezus’ wel mijn Heer?

Jacobus 1:19 Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden. 20 Want de woede van een mens brengt niets voort dat in Gods ogen rechtvaardig is.

Ik zit heel wat uur per week in de auto en dan luister ik vaak naar podcasts (online preken) van allerlei sprekers. Andy Stanley, Tim Keller, John Piper… Ik ben nu bezig met een serie rondom het huwelijk. En dat was niet geheel toevallig want Susanne en ik hadden wat strubbelingen gehad in onze communicatie. Ik zat zondag te mokken in de auto en vond vooral dat ik enorm gelijk had. Per sms liet ik dat ook nog wel eventjes weten.

Toen ik aan het luisteren was naar de toespraak werd ik geraakt en langzaam begon de boosheid in mijn hart plaats te maken voor eerlijke reflectie? Hoe was IK bezig geweest? Wat was MIJN aandeel? Wat had IK niet moeten doen of zeggen? Of sms-en…

Vaak laat ik mijn reactie afhangen van de ander. Ik ben dus van nature reactief. Misschien herken je dat bij jezelf. Niet alleen in het huwelijk kom je dat dan tegen. In je familie, in de kerk, in je vriendenkring, op je werk… Als die ander dat doet, dan doe ik… Als die ander dat zegt, dan zeg ik… Of juist andersom. Een soort consumenten houding. Als jij dat geeft. Dat geef ik dat… Ruilhandel.

Daar gaat de Bijbel dwars tegen in. Als ik een leerling van Jezus ben, mag ik leren handelen vanuit mijn relatie met Hem. De eerste zijn om vergeving te vragen als dat nodig is. De eerste zijn die kwetsbaar is. De eerste zijn… Initiatief nemen om voor het goede te kiezen. Los van wat die ander wel of niet doet. Pro actief dus.

Of eigenlijk is dat niet zo. We zijn nog net zo reactief als vroeger, maar moeten leren reageren op een ander signaal. De leiding van de Heilige Geest. De wijsheid en waarheid van de Bijbel. Het voorbeeld van Jezus volgen, die in jou en mij woont als we opnieuw zijn geboren. Nee, het gaat niet vanzelf. Maar het is de moeite waard om over je trots heen te stappen en vandaag nog te belijden dat je Jezus nodig hebt. Voor elke stap, en elke relatie, in je leven.

Hij wordt zo de hoogste relatie die we hebben. En we gaan anderen tegemoet met liefde en genade die Hij ons steeds weer geeft. We weten dat wij dat niet verdienden. Als God ons zou geven waar we recht op hadden… Nee, dat doet Hij niet. Laten wij dan ook proberen om in Zijn voetspoor te gaan en liefhebben als basishouding kiezen. Ik wilde tijdens die auto rit opnieuw uitspreken dat Jezus mijn Heer is. En dat heeft alles met de praktijk van mijn hele leven te maken.

Het zal waarschijnlijk tijd kosten en een hoop genade van God komt erbij kijken. Maar het moet toch mogelijk zijn? Wat denk jij? Wat zijn jouw ervaringen? Hieronder een live opname van mijn liedje ‘Koning Ik’… Misschien wel toepasselijk.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register