Je bent vast niet zo’n slechte ouder als je denkt!

Niet het vriendje van je zoon/dochter zijn. 

Opvoeden doet mij, en ik denk de meeste mensen, gelijk denken aan ‘ kinderen het juiste gedrag aan- en het verkeerde af te leren.’ Aan regels/grenzen stellen. Consequent zijn daarin. Durven om niet het vriendje maar de ‘opvoeder’ van je kind te zijn. Allemaal waar, maar…

Ik geloof dat opvoeden veel meer is. Opvoeden is het stabiele (gezins)systeem ontwikkelen waarbinnen kinderen zich onvoorwaardelijk geliefd- en gekend weten. Waarin ze geholpen worden om uit te groeien tot volwassenen die met een open blik naar zichzelf en andere mensen kunnen kijken en hechte relaties kunnen aangaan.

Volmaakte ouders bestaan niet

Waarschijnlijk zijn de meesten van jullie betere ouders dan je nu denkt van jezelf. We zijn soms veel te hard voor onszelf en leggen de lat onmenselijk hoog. We vergelijken ons met anderen waarvan we een onrealistisch beeld hebben gevormd. Wees opgelucht en bemoedigd. We kunnen allemaal groeien en jij bent hoogst waarschijnlijk niet de ergste vader of moeder die bestaat!

“rimpels zijn erfelijk, ouders krijgen ze van hun kinderen” (Joan Collins, actrice)

Volmaakte ouders zijn er niet. En ik wil vandaag ook niet doen alsof ik er een ben. Mijn beide kinderen zijn nog jong en nu al heb ik tal van fouten gemaakt als vader, daar ben ik zeker van. In de tijd die nog gaat komen zal ik nog veel meer fouten maken. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat ik mijn kinderen een groot geschenk geef door mezelf als ouder heel bewust in te zetten voor mijn én hun groei. Zoals een tuin pas door veel inzet gaat (en blijft) bloeien en een fijne plek wordt om tijd in door te brengen. Zo zal ook ons gezin, onze relatie pas bloeien als we er BLIJVEND energie en aandacht voor willen investeren. En dan nog zal er vast van alles ‘fout’ gaan in de praktijk. De liefde dekt een hoop toe denk ik.

“Zoals alle ouders doen mijn man en ik ons best, houden we de adem in en hopen dat we genoeg geld opzij hebben gezet voor de therapie van onze kinderen” Michele Pfeiffer (actrice)

Pa is Moe, Moe is Moe.

Soms wordt ook wel eens gezegd dat moeder afgeleid is van het woord moe is. Een fijn thuis vraagt offers van alle betrokkenen. Maar tegelijkertijd is het een bron van geluk waar wat mij betreft niets aan tippen kan”

Ik wil je de komende tijd een aantal woorden meegeven waar ik aan moest denken als het gaat om opvoeding. Het viel me op dat al deze woorden/waarden van toepassing zijn als het gaat om onze rol als ouder en makers van een gezond thuis. Tegelijk zie ik in de ultieme volmaakte Vader, God de Schepper, al deze kernwoorden terugkomen in zijn voornemen om voor ons te zorgen. Vandaag het eerste woord: STABILITEIT (VEILIGHEID)

VEILIGHEID (STABILITEIT) – IK ZAL/WIJ ZULLEN ER ALTIJD VOOR JOU ZIJN

Ik ben er. Niet alleen fysiek. Nee, ik bén er voor jou. Niet alléén voor jou. Maar als je me nodig hebt zal ik er zijn. Reken daar maar op. Dit klinkt misschien voor de hand liggend. Maar wat zijn er veel kinderen die een diep gevoel van onveiligheid en verdriet ervaren (hebben) omdat vader of moeder er ineens niet meer was. Of niet betrouwbaar in de aanwezigheid. We zien regelmatig vaders verdwijnen uit het leven van hun (vaak nog jonge) kinderen na een scheiding bijvoorbeeld. We zien soms ouders totaal boven hun macht werken en rennen en zo totaal uitgeput slechts enkele uurtjes met hun kinderen doorbrengen en dan simpelweg niet meer de energie op kunnen brengen om er echt te zíjn.

Leren hechten kan in stabiele omgeving

Kinderen leren zich hechten in een veilige situatie. Waarin ze heel diep begrijpen en ervaren ‘het lijntje is er en zal er zijn’. Papa en mama zijn voorspelbaar en veilig voor mij. Ik hoef niet bang te zijn. Ik ben niet alleen.

God noemt zichzelf al vroeg in de Bijbel ‘Ik Ben’. Kinga Ban, jonge moeder en een bekende gospelzangeres die leidt aan kanker zingt met Sela het prachtige ‘Ik ben die Ik ben. En Ik zal er zijn’. Het geeft haar rust en vrede om te weten dat haar hemelse Vader er ook nu voor haar is. En eeuwig zal zijn. Ook nu ze haar eigen kwetsbaarheid nog meer heeft ontdekt. Ze haalt vrede uit de ‘Ik Ben’. En daarin is ze niet de enige. God is altijd bron van vrede geweest door zijn stabiele belofte van aanwezigheid.

God heeft via Jezus zichzelf bekend willen maken als Hemelse Vader. Als volmaakte Vader. Een die nooit zal teleurstellen (al voelen we soms teleurstelling als het leven soms zo anders loopt als we hadden gehoopt) en waarmaakt wat Hij belooft.

Zo vaak sprak God de geruststellende woorden om angst voor verlatenheid weg te nemen. Het klinkt door de hele Bijbel heen. Naar Adam en Eva. Maar ook naar Mozes, Jozua, David, de Leerlingen van Jezus, de Kerk, gelovigen in Jezus uit alle tijden…“Ik zal je nooit verlaten. Ik zal er zijn. Ik zie je. Ik ben dichtbij. Ik ben met je.”

Zoals wij onze kinderen het gevoel willen geven dat ze gerust mogen zijn in onze blijvende aanwezigheid. Zo gunt God ons de vrede die komt van het kennen van Hem. We zijn misschien ouders geworden, volwassen. Maar ook blijven we kinderen.

Geen Kind meer

Karin Bloemen heeft een lied ‘Geen Kind Meer’ waarin ze zingt over de dag dat je moeder sterft. Ze zingt dan uiteindelijk. Je hebt je goede vrienden nog, die staan je ook dichtbij. En als je soms een minnaar zoekt, staan ze in de rij. Maar niemand zou meer weten hoe je met je pop kon spelen. En niemand zou nog ooit je vroegste vroeger met je delen. De dag waarna je nooit meer kwetsbaar wezen kunt en klein. De dag waarna je nooit meer kind zult zijn.

Ik geloof dat er zeker waarheid in deze woorden schuilt. We schuiven in het leven steeds een plekje op in de generaties. Van kind, naar ouder (soms), naar grootouder (soms), naar overgrootouder (zelden), naar de eeuwigheid.

Tegelijk is het God die zegt dat Hij ons vormeloze begin heeft gezien. Dat Hij ons zelfs in de baarmoeder, toen we in het begin nog slechts een minuscuul klompje cellen waren, al liefhad en dat Zijn oog al op ons was. Dat Hij er al voor ons was. Dat Hij toen al besloot om van ons te houden, ons hele leven.

Dat Hij onze geest eeuwig zal liefhebben en bij Zich wil nemen op een dag. Die stabiele liefde ontdekken en er vrede uit putten is een onuitspreekbare rijkdom! Die we als Zijn kinderen mogen koesteren én doorgeven aan onze kinderen – die ook nog Zijn kinderen zijn natuurlijk, wel zo fijn om de zorg te delen 😉

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
  • Gerief Jansen

    Het was een geweldige dienst ik ben er enorm., Door geraakt en vond het fijn erbij te zijn

    5 juni 2016

Geef een reactie

You don't have permission to register