Je houdt van me zeg je? Echt niet!

Liefde geven is soms uitdagend. Liefde ontvangen is ook niet voor iedereen makkelijk. Integendeel. Ik ontmoet regelmatig mensen die maar niet kunnen geloven dat iemand echt van ze houdt. Dat zijn mensen die soms hun geliefden afstoten uit angst voor kwetsbaarheid en als soort van test ‘blijft hij of zij echt van me houden zélfs als ik…’

Herken je daar iets van? Dat iemand wel 10 keer kan zeggen ‘lieverd, ik hou heel veel van je en ben zo blij met je’ maar dat je het niet gelooft. Niet voelt. Ergens op afstand houdt. Blijft wantrouwen. Dat is natuurlijk af te schuiven op die ander die het nog meer zou kunnen laten blijken. Maar vaak ligt het probleem niet (alleen) bij de zender maar ook bij de ontvanger. Door allerlei redenen, onveilige hechting, onzekerheid, nare ervaringen, ontrouw en ga zo maar door kan er een nare ondertoon in je leven komen. Eenzaamheid en  ergens het geloof dat je op niemand echt kunt vertrouwen.

Dat je in je kern alleen bent en blijft. Dat mensen je uiteindelijk toch gaan teleurstellen of afwijzen. Dat het niet veilig is om liefde toe te laten en je muur te laten zakken. Ik schreef daar ooit dit liedje over. Want ja, ik herken het zelf ook.

Afgelopen weekend sprak ik tijdens een vrouwenconferentie over dit onderwerp en het viel me weer op dat het voor velen een uitdaging is om te geloven dat we het waard zijn om van te houden. Dat we geschapen zijn met liefde door God en dat we met Hem onszelf op waarde mogen schatten. Dat we kinderen van God zijn.

Ik sprak onlangs iemand die al jong in een pleeggezin terecht was gekomen. Vader had de benen genomen en moeder was mentaal niet in staat om voor het jongetje te zorgen. Inmiddels was het jongetje een man geworden. Maar de kwetsbaarheid en het diepe gevoel van afgewezen zijn blijft van invloed. Dat raakte me. Ik voelde in onze ontmoeting zijn verdriet. Soms is het al te zien aan iemands lichaamshouding en blik dat er ergens iets is stuk gegaan.

En toch. Ik geloof in vergeving en herstel. Ik geloof dat de liefde van God angst verdrijft en het nare lege en onzekere gevoel wil vervangen door diepe vrede en rust. Dat gaat niet vanzelf. En vaak ook niet ineens. Maar met hulp van betrouwbare hulpverleners en door te groeien in het kennen en vertrouwen van je Maker is het mogelijk om te leren geloven in de Liefde.  Ook al zijn mensen niet volmaakt. Er worden we soms gekwetst. Life hurts, God heals. Wat houdt jou tegen om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij Mineke.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register