Je lichaam weer vertrouwen? Lastig…

Een heel jaar geen hartstilstanden en reanimaties meegemaakt (behalve dan tijdens de opgewekte ritmestoornis in het ziekenhuis tijdens mijn operatie januari 2014). Iets om dankbaar voor te zijn! En inderdaad, de angst verdwijnt naar de achtergrond. Het leven, de plannen, het werk, de heerlijke (en soms uitputtende) hectiek van een jong gezin nemen het weer over. Gelukkig! Het leven is kostbaar en zeer de moeite waard. ‘Dat ik dit nog mag meemaken’ is een uitspraak van oude mensen. Maar ik hoor het mezelf ook vaak denken en soms uitspreken. Vooral als Suus en ik genieten van de ontwikkeling van onze kinderen.

Weerloos
Soms is daar ineens die onzekerheid. Een herbeleven van dat hulpeloze gevoel van het hartfalen voelen aankomen en er niets aan kunnen doen. Vooral in de auto als ik op de bijrijdersstoel zit. Net als de laatste keer dat het gebeurde… Het was heel angstig om een aantal keren bewust een hartstilstand te ‘ondergaan’. Weten dat je ‘sterft’ en hopen dat je 10 seconden later weer terugkomt  door een schok van mijn ICD (soort pacemaker). Slechts tijd voor een kort schietgebedje terwijl ik me licht voelde worden in mijn hoofd. In mijn geval was het meestal een kort: ’Here Jezus’. Ik weet nog dat ik in het ziekenhuis naast mij de hartmonitor hoorde ‘piepen’ en het ritme alle kanten op zag schieten.

Ik keek de zuster aan die aan kwam rennen. Ik zei ‘daar gaan we weer he?’. Zij keek me aan en knikte meelevend. Daarna werd het weer zwart.

Bellend met Susanne en halverwege een zin wegvallen zonder iets te kunnen uitleggen… Het is vooral het weerloos zijn. Ik heb dingen graag onder controle, maar dit is niet te sturen. Eigenlijk komen de meeste mensen er met het ouder worden achter dat er maar weinig controle is. We houden van het gevoel van sturen. De touwtjes in handen hebben. Maar eigenlijk overkomen de meeste grote dingen ons  zonder dat we daar echt veel invloed op hadden.

Je lichaam weer vertrouwen?

Dat soort ervaringen hakken er diep in. En ik denk ook niet dat herinnering (en soms herbeleving) de angst en onzekerheid helemaal zullen verdwijnen. Een goed bedoeld advies dat ik vaak hoor is ‘je moet je lichaam weer leren vertrouwen’.

Tja, ik kan mijn lichaam dus niet vertrouwen. En velen die hun zwakte of ziekte hebben ervaren zullen hetzelfde denken. Als het alleen aan mijn lichaam had gelegen, zonder menselijk ingrijpen, was ik er niet meer geweest. En de genetische ziekte die is ontdekt is niet weg te nemen door artsen. Het is een onzekerheid voor het leven dit je enkel kunt accepteren. Ik ben niet ‘beter’ en mag vooral dankbaar zijn dat ik deze dag mag beleven. Gelukkig ben ik geopereerd en zijn de artsen opgetogen over het resultaat. “Maar” werd erbij gezegd “we hebben nu een zwakke plek in je hart weg kunnen halen, maar de ziekte kan zich daarna op een andere plek opnieuw openbaren. Dat is het nare van je genetische afwijking”.

Dus mijn lichaam vertrouwen is een lastige opdracht. En volgens mij ook niet zo reeel. Voor niemand eigenlijk. Ik heb ook zo vaak gehoord: ‘wat fijn dat jij er nog bent’. Ik begrijp het wel natuurlijk. En ik ben blij met alle lieve woorden. Maar de meeste mensen zien misschien niet zo helder dat hun eigen opstaan die ochtend ook een groot wonder is. Dit is de dag die ons is geschonken. Morgen is voor iedereen een vraagteken.

Ik ben op zoek gegaan naar meer vaste grond. En ik merkte dat mijn geloof dit kon zijn. Want daarin gaat het om beloften van veiligheid, geborgenheid en eeuwig leven, zelfs over de menselijke grens van de dood heen. Ik vertrouw op de belofte van God. Dat mijn ziel bij Hem veilig is. Bij leven en sterven. Mijn wezen is veilig in Zijn Hand. Het is een beeld waar ik rustig van word. Ik hoor bij Jezus en Hij brengt me thuis.

Wishful thinking? Een houvast voor bange mensen? Zeker. En ik ben er reuze blij mee! Deze gedachte wilde ik even met je delen. Nu ga ik weer verder met het mooie en kostbare dagelijkse leven. En met veel plezier, by the way! Ik wens jou ook veel vertrouwen en vrede toe!

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Rianne Dekker

  Mooi en begrijpelijk verhaal! Ik denk dat veel mensen er wel wat in herkennen… In mijn geval zijn mijn vader, zijn broer en zijn zus al jong getroffen door een hersenbloeding, er is nog één gezonde broer over… dat beangstigt mij ook regelmatig, ben ik de volgende? Mijn ‘soundtrack’ voor 2015 is ‘Trading my sorrows’ ken je die? “I’m trading my sorrows, I’m trading my shame, I’m laying it down for the joy of the Lord! I’m trading my sickness, I’m trading my pain, I’m laying it down for the joy of the Lord! Yes Lord, Amen…I’m pressed but not crushed, persecuted not abandoned, struck down but not destroyed. I’m blessed beyond the curse for his promise will endure and his joy’s gonna be my strength. Though the sorrow may last for the night, His joy comes with the morning! Yes Lord, Amen!” Ik heb dat nummer grijs gedraaid en probeer het ook echt in de praktijk te brengen… en ik laat me inderdaad dan ook weer lekker meenemen door de chaos in mijn gezin! Zegen voor jou en je gezin voor 2015!

  9 januari 2015
 • Netty

  Dankbaar Martin,voor jouw leven en je gezondheid nu……we bidden dat God je de rust wil blijven geven en je nog veel jaren in gezondheid Zijn naam groot mag maken.. en wij mee mogen delen in dit plezier.

  9 januari 2015
 • annet

  Ik heb ms en kan mijn lichaam niet vertrouwen. Accepteren kan ik deze ziekte niet maar ik leer er wel steeds beter mee omgaan.

  9 januari 2015
 • Herkenbaar. Ik heb ook moeite mijn lichaam te vertrouwen. Ik heb epilepsie en vertrouw mijn lichaam voor geen meter.

  Echt super dat je al een jaar het niet mee hebt hoeven maken! Hopelijk krijg je nog veel jaren van de HEER en kun je nog veel mensen tot zegen zijn!

  9 januari 2015
 • Mariet

  Dacht deze week: het zal toch niet………Dank Martin,je kunt het zo goed en mooi verwoorden. ook herkenbaar, na 6 jaar ziekte heb ook ik de laatste maanden weer in het cirquit van verdergaande controles gezeten, zo vaak gedacht: ik zal nu toch niet bij die ene procent zitten…??Gelukkig waren de uitslagen goed!Maar inderdaad: geen controle daarover hebben,afhankelijk zijn..
  Daardoor geleerd om van het LEVEN in het nu te genieten, Goddelijk leven,van alledaagse dingen en mensenkinderen,maar ook geleerd dankbaar te zijn voor elke gegeven dag,geduldig zijn bij het wachten, genieten van de gegeven talenten en daarvan uitdelen,lotgenoten( en dus ook mannen)helpen, een luisterend oor bieden.
  Het is super voor jou en allen die je lief zijn( je pa…etc.) een jaar zonder te beleven,dankbaar dat je het wilt delen met ons.
  Ik geniet enorm van de mooie foto’s van Noah en Feline,dat er nog maar vele mogen volgen…en jij mag uitdelen van de Goddelijke talenten aan de mensen! Tot gauw in Hoogeveen!

  9 januari 2015
 • Mooi geschreven, Martin! En o zo herkenbaar. Heb de afgelopen jaren op een afstandje met je mee geleefd. Ik heb in maart 2011 een hartstilstand overleefd en na een paar weken ziekenhuis een ICD gekregen. De oorzaak van mijn hartstilstand is nooit gevonden en gelukkig heeft mijn ICD nooit hoeven ingrijpen, maar de onzekerheid en het dankbaar zijn met elke nieuwe dag zijn heel herkenbaar. Vanwege technische problemen met mijn trans-veneuze ICD ben ik afgelopen donderdag geopereerd en heb een S-ICD gekregen. Weer in het ziekenhuis, weer overgeleverd aan artsen, weer herinneringen aan die traumatische periode in 2011, weer pijn en ongemak. Maar ik ben uiteindelijk overgeleverd aan de liefdevolle handen van onze hemelse Vader en wens jou, Martin, ook toe dat jij dat elke dag mag ervaren, wat er ook gebeurt. Hartelijke groet! Janike van Dijk ( http://www.singtogether.nl)

  10 januari 2015
 • Jetty

  Ik ben onder de indruk van wat je schrijft. Elke morgen ben ik dankbaar dat ik wakker mag worden maar vooral dat ik gezond ben en naar mijn werk mag gaan,45 jaar en nooit iets gehad, zelfs mijn hele familie is gezond. Ik kan dus niet zeggen dat het herkenbaar is maar ik zie wel elke dag door mijn werk in de zorg dat het anders kan zijn. God bless you!

  1 februari 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register