Jezus’ lijden trekt volle zalen…

Ik besef me dat deze titel prikkelend is. Dat was natuurlijk ook niet helemaal onbewust. Er is ergens iets tegenstrijdigs in het bezig zijn met elk jaar weer een voorstelling waarin het lijden van Jezus centraal staat. Over grote idealen, vriendschap, verraad, licht en duister, strijd, dood, verlies, hoop, verdriet, schaamte, angst en dankbaarheid. Ik denk dat de grote hoeveelheid van uiteenlopende emoties reden is dat de ‘de Passies’ zoveel mensen raken.

Ook als ze nog niet veel met Jezus persoonlijk hebben. Wie is nooit bang geweest. Nooit verlaten. Nooit gehouden van een kind. Nooit gevochten. Nooit beloften gebroken. Deze en nog veel meer thema’s zijn universeel en komen voor iedereen dichtbij.
Dus in die zin is Jezus ervaring die laatste week oneerbiedig gezegd een ‘kapstok’ waaraan deze thema’s worden verbonden. Want de thema’s komen dichtbij. Jezus zelf niet perse. Niet zoals Hij dat wilde. Als Redder. Vergever van zonden.

Het lijkt wel alsof er elk jaar meer ‘Passies, Passions en zogenaamde Paas-spektakels’ bijkomen. Het grote evenement ‘the Passion’ heeft het Verhaal van Jezus laatste dagen op aarde en zijn strijd voor het grote publiek een bijna vanzelfsprekende traditie gemaakt. Woorden als groots, dynamisch, emoties, ‘raken als nooit tevoren’ komen links en rechts voorbij in aankondigingen van tal van producties en diensten…

En ja, tuurlijk, ik doe er ook aan mee. Al jaren ben ik elk jaar op tour met een Paasvoorstelling. Ook dit jaar. Henk en ik begonnen ooit met ‘Dichtbij Mattheus’ wat later ‘Dichtbij Pasen’ werd met ook ‘de Zandtovenaar’ en nu ‘De Passie Nabij’. Ik moet zeggen dat voor mij de grootste impact niet perse komt uit ‘het grote spektakel. Volle zaal. Een ‘succesvolle’ tour. Of weer een ‘nieuwe verrassende invalshoek’ van het bekende Verhaal.

Voor mij persoonlijk is het meest waardevolle van het maken en spelen van deze voorstellingen dat door het lezen van de Bijbel, bidden, nadenken en visualiseren van de gebeurtenissen (en mezelf soms voorstellen in de sandalen van… Petrus, Judas, Maria, Jezus) mijn bewondering voor Jezus en ontzag voor de indrukwekkende keuzes die Hij -en de mensen om Hem heen – maakten groeit.

Al besef ik dat ik me slechts een voorstelling kan maken en nooit echt weet hoe het was voor hen die de Passion niet naspeelden maar aan den lijve ondervonden.

Ik heb in de voorbereiding van ‘de Passie Nabij’ gezien hoe iedereen door Jezus geconfronteerd werd met zichzelf. Ze kunnen niet neutraal blijven ten opzichte van Jezus. Ze moesten plaats bepalen. Kiezen. Bij Hem blijven. Bij Hem weggaan. Hem vrijlaten of Hem veroordelen. Hem vertrouwen of Hem bespotten. En eerlijk gezegd kan ik me verplaatsen in al die keuzes. Ik heb ze allemaal ooit gemaakt in mijn leven. De Passie gaat voor mij niet om ‘emoties en herkenning’. De Passie gaat voor mij persoonlijk over de vraag: Wat moet ik met die bijzondere Man die me confronteert. Wat wil ik met die Man? En wat in hemelsnaam (letterlijk) wil die Man met mij? Het antwoord op die vraag is persoonlijk.

En ja! Ik hoop zeker dat Ik hoop dat je erbij zult zijn als de Zandtovenaar en ik met ons team ‘De Passie Nabij’ beleven en delen. En ik hoop vooral dat misschien niet alleen ‘het indrukwekkende Verhaal’ maar ‘Hij Zelf’ daarin nabij zal komen. Dat kan. Want na de Passie schijnt Hij te zijn opgestaan. Wat denk jij? 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Alie Bakker La Grouw

  Martin, jij schrijft: ” Want na de Passie schijnt Hij te zijn opgestaan. Wat denk jij? :”
  Mijn antwoord: Ik weet het wel zeker !”
  Hartelijke groet van Alie Bakker La Grouw

  9 maart 2018
 • Jos schenzel

  Martin twijfel jij aan Zijn Opstanding? Hij leeft dat weet ik zeker.
  Anders kan Hij niet terug komen en zijn wij niet verlost van de zonde.

  Gods zegen van.
  Jos schenzel

  10 maart 2018

Geef een reactie

You don't have permission to register