Laat God alsjeblieft verwarrend zijn…

Op het moment dat we denken dat we God nu wel kennen gaat het mis. Als we Het wel begrijpen. Het wonder van Zijn Wezen zonder haperingen en schijnbare tegenstellingen kunnen verklaren en uitleggen. Op dat moment weten we 1 ding zeker. Dat we Hem een heel stuk kleiner hebben gemaakt dan Hij is. Ons menselijke verlangen naar overzicht, controle, helderheid mag toch niet resulteren in een God die ons niet langer verwarren kan. God overstijgt ons voorstellingsvermogen. Onze kaders en beeld(spraak) kunnen hem nooit ‘vatten’. En dat is mooi. Ik hoef God niet te snappen. Wil niet verzanden in theologische discussie. Ik wil Hem niet uitleggen en doen alsof Hij voor mij geen geheimen meer heeft. Ik wil aanvaarden dat Hij groter is en juist daarom aanbidden. Soms in stille verwondering.

Dankbaar voor elke openbaring die Hij wil geven. Dankbaar voor elke glimp die ik soms mag opvangen. Dankbaar voor de Heilige Geest die ogen en harten openen wil en zichtbaar maakt wat niet te zien, snappen, laat staan te bevatten is. God is God. Zijn wegen zijn hoger. Zijn gedachten zijn hoger. Zijn wezen blijft een mysterie. En dat is mooi. Ik blijf een zoeker, ook al ben ik door Hem gevonden.

Ken ik God? Ken ik Jezus? Een beetje. Stap voor stap. En ooit zal ik Hem zien. Dan zal ik Hem kennen zoals ik nu al door Hem gekend ben. Ik aanbid een God die ik niet begrijpen kan. Met heel mijn hart.

Post tags:

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Mooi… helemaal mee eens! Ik vraag me alleen af of wij God ooit helemaal zullen kennen, zelfs op de nieuwe aarde en in de nieuwe hemel… ik denk dat we zelfs in de eeuwigheid ons over God zullen blijven verbazen en nieuwe dingen over Hem zullen blijven leren. Zodat we ons tot in eeuwigheid zullen blijven verwonderen over wie Hij is!

  28 november 2013
 • Gerton Meijerink

  Tsja, aansprekend stukje! We proberen altijd alles te begrijpen, logica te zoeken, een gebruiksaanwijzing te ontrafelen, maar God is niet in een gebruiksaanwijzing te vatten. Zijn wegen zijn zo onvoorstelbaar soms, dat houdt je niet voor mogelijk, Hij blijft me verbazen. Dat is ontzettend mooi maar dat is soms ook enorm lastig om mee om te gaan. Als je in een moeilijke periode zit bijvoorbeeld denk je vaak waarom overkomt me dit of dat en waarom helpt God me nou niet. Hij weet echter wat goed voor je is en dat is soms iets heel anders dat jijzelf denkt dat goed voor je is en dat kan soms knap verwarrend zijn… maar iets om ontzettend dankbaar voor te zijn!

  28 november 2013
 • Annemarie

  Als je God niet snapt, weet je iniedergeval ook zeker dat je niet in een God gelooft die je zelf hebt verzonnen.

  28 november 2013

Geef een reactie

You don't have permission to register