Lancering Internetkerk, wat denk jij?

De eerste ‘internetkerk’ van Nederland (www.mijnkerk.nl) is sinds deze week officieel een feit. De startceremonie, waarin dominee Fred Omvlee ingezegend wordt, is hier te zien. Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie. Wat denk jij van dit initiatief van de PKN? Ik begrijp dat er de komende jaren 100.000 euro per jaar in deze internetkerk wordt gestoken… Da’s niet mis. Het laat zien dat de PKN er wat voor overheeft om mensen in deze tijd met het ‘aloude’ nieuws te bereiken.

Is dit een nieuwe vorm van kerk zijn? Is dit wenselijk, of juist een stap de verkeerde kant op… Zelf ben ik blij met elke frisse poging om mensen met geloof en de liefde van God te inspireren. Al vraag ik me af of dit platform echt ‘kerk zijn’ zou kunnen ‘vervangen’…

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Liane Slottje

  Voor mij zou dit niets zijn, ik houd van life contact met mensen en zeker met mijn geloofsleven is dit van essentieel belang.
  Sommige mensen kijken al naar kerkdiensten op de tv, dit kan mooi zijn als je niet ( meer) in staat bent om zelf te gaan maar ik zou te veel afgeleid zijn door mijn huiselijke omgeving. Daarom is mijn vermoeden dat en internet kerk niet lang zal bestaan.

  18 oktober 2013
 • Bianca

  Ben zelf blij met mijn kerk maar vind “Mijn kerk” een goed initiatief. Meegaan met je tijd.
  In Joh. de Heer staat een mooi lied: Grijp toch de kansen door God u gegeven…. en dat gebeurt hier!!

  18 oktober 2013
 • Misschien zou een andere naam (juist niet ‘kerk’) iets meer helderheid / ruimte geven?

  18 oktober 2013
  • Janneke

   Ik denk dat dan het hele oorspronkelijke idee weer weg is. Maar wat is kerk. Gods gemeente is toch één en wereldwijd. In die zin is het een ‘onderdeel van’ en niet iets dat op zichzelf staat. Al vind ik wel dat het zo wordt neergezet. Dat vind ik persoonlijk wel jammer. Verder geloof ik ook dat God in ieder mens goede dingen heeft gelegd, en dat is iets om van te genieten. We mogen ieder mens, op zijn/haar eigen manier als waardevol zien. De zin ‘we geloven in het goede van de mens’ gaat me dan wel weer wat ver (ondanks het lied ‘amazing grace’ dat volgde). Maar goed, dogma’s zijn niet echt iets voor deze uiting van de gemeenschap der heiligen denk ik 🙂

   18 oktober 2013
   • Janneke

    “Is het uw bedoeling om jongeren meer te betrekken bij de kerk?”
    “Eigenlijk zijn jongeren niet eens echt onze doelgroep. Wij proberen vooral mensen rond de 25-30 jaar te bereiken. Dit zijn mensen die wat meer nadenken over de zin van hun leven, bijvoorbeeld in het kader van hun opleiding, relatie of kinderen”.
    (interview Metro met de dominee van mijnkerk.nl)
    Beetje kritisch, misschien wel té, maar hier heb ik wel moeite mee. Ik vind het zo mooi aan de kerk/gemeente/gemeenschap dat je van elkaar kunt genieten, kunt leren… samen groeien (met vallen en opstaan). Kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen… samen één. Dat jongeren eigenlijk niet de doelgroep zijn, vind ik erg technisch gesproken. Het doet mij niet echt denken aan het idee van een kerk. Nog een kleine kanttekening (oef ik ben op dreef… 😉 )Hebben we God nodig om we meer nadenken over de zin van het leven, of heeft God in de éérste plaats ons ‘nodig’ om Hem te aanbidden?
    Naast deze opmerkingen vind ik het wel heel mooi dat er een soort platform is waar gelovigen uit allerlei richtingen elkaar kunnen vinden als onderdeel van het samen kerk zijn. Dat idee omarm ik! Ik zie het als een mooie AANvulling.

    18 oktober 2013
    • John Piper zou zeggen… dat wij God nodig hebben omdat we gemaakt zijn om Hem te ‘kennen’ en aanbidden. En daar kan ik me wel in vinden. Al het andere kan nooit dat overstijgen of zelfs maar naderen in mijn beleving (al is het op zich natuurlijk prima om na te denken over het leven).

     18 oktober 2013
   • Ik denk dat je gelijk hebt Janneke. Een verhaal over zonde, oude mens, verlossing en nieuw leven ben ik er nog niet tegengekomen. Het is denk ik meer een plek van inspiratie, een eerste stapje (terug?) richting God, voor mensen die misschien de deur (om wat voor reden ook) achter zich dicht hadden gesmeten of nooit eerder over God nadachten. Als ik in een cafe of waar dan ook met iemand over het geloof spreek gaat het gesprek ook niet gelijk over zonde en vergeving meestal. Beginnen waar de mensen zijn en dan verder wandelen… Onderweg is van alles te ontdekken…

    18 oktober 2013
 • Janneke

  Mooi die quote van John Piper! Dat geeft het goed weer!

  18 oktober 2013
 • Jetty

  Als de mens niet naar de kerk komt,komt de kerk naar de mens,oftewel God 🙂 ik vind het een goed idee en het sluit aan bij de internetwereld van deze tijd! Er zullen meer mensen bereikt worden op deze manier.

  20 oktober 2013

Geef een reactie

You don't have permission to register