Leven na de scheiding? Emotionele dienst…

Bij ons in de kerk spreken we vaak over huwelijk, liefde, gezin, trouw… En dat is mooi. We willen als gemeente graag staan voor deze belangrijke waarden. Daarom ben ik best trots op de SGP die nu een campagne is begonnen om liefde en trouw in een positief licht te zetten. Helaas is de praktijk soms heel anders dan ons ideaal…

Als bij ons het onderwerp ‘scheiding’ ter sprake komt is het vooral om te waarschuwen voor de gevolgen van scheiding, effect op de kinderen, bedroevende statistieken over slagingspercentage tweede huwelijk, etc etc. We hebben eigenlijk nooit een hele dienst gesproken over het verwerken van een scheiding. Over het leven na de breuk. De reacties van omstanders? Van ons…

Tot twee weken geleden. Toen mocht ik me aan dit gevoelige onderwerp wagen. Ik moet er werkelijk niet aan denken om te scheiden en ons gezin te scheuren. Toch spreek ik veel mensen die daar ook niet aan wilden denken maar ingehaald werden door een weerbarstige en pijnlijke praktijk.

Ineens waren zij ‘die gescheiden man of vrouw’ die ze  nooit wilden zijn. De emoties in de zaal (ik zag een jongetje van een jaar of 12 hartverscheurend huilen tijdens de dienst) raakten me.

Toch blij dat we het hier eens open over hebben gehad. Veel reacties gehad na de dienst. God blijft trouw. Wat er ook gebeurd en hoe wij ook ‘falen’ in het navolgen van zijn voorbeeld. Hij blijft. Punt.

Ik ben dankbaar voor alle input die ik kreeg via social media van mensen die zelf door een scheiding zijn gegaan. Het heeft me geholpen om dit onderwerp eerlijk te bespreken en jullie ervaring door te geven was confronterend maar belangrijk voor ons allemaal.

Toespraak terugzien?  Dat kan hier.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register