Martin spreekt over ‘decembergekte’.

Ja, ik houd zeker van december. Ik ben enórm gevoelig voor sfeer en geniet van de lichtjes overal, warmte en gezelligheid binnen. Lekker eten en afspreken met leuke mensen vind ik ook zeker geen vervelende zaken. Toch ben ik blij dat we in de Basis een themaserie hebben gehouden over december-gekte. Want een aantal zaken vallen me toch wel op deze maand.

Dienst 1: Sinterklaas en … Piet – wat zijn we toch (snel) boos…
Al jaren gonst het rond 5 december over de pietendiscussie.  Maar wat mij opvalt en raakt is de toenemende felheid die ik proef in uitspraken die over en weer worden gedaan. De verwensingen, agressie en hardheid die lijkt toe te nemen. Alles mag gezegd – hoe we een ander ook kwetsen – omdat we onze mening mogen uiten! Waar komt die hardheid toch vandaan? Wat is er in ons land eigenlijk aan de hand? Over de staat van jouw en mijn hart. En mogen we in een vrij land alles maar roepen dat we willen, voelen en denken?   KIJK DEZE TOESPRAAK

Dienst 2: (familie)conflict en knellende familiebanden

“Tja, als hij komt, dan blijf ik weg… Als zij weer zo begint tijdens het kerstdiner, dan zal ik eens flink de waarheid vertellen.” Kerst is de tijd van samenkomen, familiefeestjes en samen eten.  Toch kan het lastig zijn om toe te leven naar deze dagen als er ruzie is of dreigt in je familie of vriendenkring. Overal is wel eens wat, tuurlijk. Waar komen de meeste conflicten vandaan en belangrijker: hoe komen we er uit?  Een toespraak die veel losmaakte en herkenning gaf.  KIJK DEZE TOESPRAAK

Dienst 3: Kerstnostalgie… Wat doen we met God?
Het kinderkerstfeest op school… Stille nacht… Kaarsjes… Chocolademelk… Kerststol… Ook ons gezin ging met kerst trouw naar de kerstnachtdienst. De rest van het jaar kwamen we niet zo vaak. Zoals heel veel mensen. Misschien is het menselijk om met kerst (in de donkere wintermaanden) naar licht te verlangen. Naar samen. Naar kerk en zingeving. Een kaarsje voor iemand aansteken. Ere zij God zingen. Een groter verhaal over vrede, liefde en eenvoud. Al geloven we het zelf niet helemaal (meer). Of misschien is het verlangen meer dan jeugdsentiment of nostalgie. Misschien is het echt van God en brengt het ons bij een wonderlijke ontmoeting, als we het durven toestaan. KIJK DEZE TOESPRAAK 

img_2280

 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
  • kiny jut-faas

    Ik zit zelf ook in een situatie wat een gevoel geeft als gewapende vrede.Een zuster was het niet eens met mijn doop maar ik voel mij gedragen door GOD .Wij gaan met de kerst wel met elkaar eten bij mij thuis.Ik houd mij rustig omdat god bij mij is.Daar haal en krijg ik de kracht van om zo te zijn.Het komt zeker goed.

    19 december 2016
    • Niet iedereen hoeft het met je eens te zijn. Mooi dat je rust bij God vindt Kiny.

      19 december 2016

Geef een reactie

You don't have permission to register