Martin stopt met spreken in kerken

Met deze brief wil ik jullie op de hoogte brengen van een best grote verandering voor mij en ons gezin. Ik zal vanaf maart 2017 niet meer elke zaterdag en zondag overal in het land in kerken spreken en zingen. Inmiddels zijn tientallen organisaties daarvan op de hoogte gebracht. Een lastige beslissing die ik wel met volle overtuiging heb genomen. Al zal ik veel kerken waar ik al jaren kom best gaan missen.

Geweldig seizoen
Al weer 12,5 jaar ben ik vrijwel elk weekend ‘op pad’ geweest. Ik ben heel dankbaar dat ik, vaak ook samen met mijn muzikale vrienden Jaap Kramer, Henk Doest en de band, honderden optredens en spreekbeurten heb mogen verzorgen. Een geweldig mooie periode waarin ik met vele honderdduizenden mensen iets van Gods liefde mocht delen door liedjes, getuigenis en toespraken. Ik heb genoten van de afwisseling, de dynamiek, het zingen en spreken en ik geloof dat God me op deze manier wil(de) gebruiken. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor! 

Natuurlijk heeft dit hectische rondreizende bestaan met volle agenda ook een keerzijde. Het is erg intensief, soms vluchtig en ook wel vermoeiend. En voor Susanne en inmiddels onze twee kindjes heeft het ingehouden dat we heel ons huwelijk amper een heel weekend vrij hebben gekend. Dat is toch wel een gemis merken we.

Susanne heeft de afgelopen 10 jaar dat we getrouwd zijn zich steeds aangepast aan mijn overvolle weekendschema en dat heeft best veel van haar gevraagd. Misschien te veel zien en voelen we. En ook ik zelf merk dat ik verlang naar iets rustiger vaarwater. 
Tijd voor een verandering
Het is tijd voor een ander ‘seizoen’ merken we allebei. Om gezond te blijven. Ons huwelijk en fijne gezin ook voor de langere termijn prioriteit te geven en meer tijd samen door te brengen. Zeker nu de kindjes al ietsje ouder zijn wordt het weekend steeds belangrijker als ‘rustmoment’ en ‘familietijd’. 
Daarom heb ik besloten dat ik de dynamiek van mijn werk naar ‘doordeweeks’ zal verplaatsten en de weekenden (veel) rustiger wil plannen. Ik zal vanaf maart 2017 niet meer elke zaterdag en zondag overal spreken en zingen. Ik zal nog wel blijven spreken in ‘de Basis’, de kerk waar ik al jaren aan verbonden ben en een deel van mijn tijd voor werk.   Ik ben onlangs gevraagd om wat meer verantwoordelijkheden op te pakken binnen onze groeiende gemeente en ‘mijn uren-pakketje’ voor de Basis te vergroten. Zowel ‘achter de schermen’ als in de diensten. Ik zal in het nieuwe jaar nog wat meer gaan zingen en spreken in de Basis en meer creatieve taken oppakken. Ik zie daarnaar uit! 
Spannend
Ik vind het best spannend, ook financieel, om deze stap te zetten (een aanzienlijk deel van onze inkomsten komt vanuit mijn optredens in het weekend en cd-verkoop bijvoorbeeld). Daarnaast voelt het ook wel als iets ’opgeven’. Ik ben zo gewend geraakt aan het altijd op pad zijn en optreden en misschien is het ook wel deel van mijn identiteit geworden. Toch kies ik ervoor met volle overtuiging en ook blijdschap.  Omdat ik houd van mijn gezin en voor ‘ons’ wil zorgen in deze tijd van ons leven.
Voor alles is een tijd en voor ons is de komende paar jaar belangrijk om meer balans in te bouwen en wat op adem te komen na intensieve 10 jaar. Waarin natuurlijk ook van alles is gebeurd rondom mijn gezondheid dat veel van ons heeft gevraagd.
Zeker niet met pensioen!
Ga ik dan helemaal het land niet meer in? Nou, wees maar niet bang. Het is mijn werk en grote passie. Dus ik blijf heel graag op allerlei plaatsten zingen en spreken. Alleen op andere momenten. De koorprojecten die ik leid, Praise United, gaan gewoon door in het hele land. Ik blijf liedjes schrijven, nieuwe albums maken en concerttours organiseren. Ook de Paastour met Gert v/d Vijver gaat door. Ik zal af en toe een solo-theatertour doen. Ik geef overal workshops… Zing graag tijdens trouwdiensten en programma’s door de week en op de vrijdagavond. Blijf betrokken bij de Evangelische Hogeschool en andere onderwijsinstellingen. Heel graag (en al heel lang) wil ik een boek schrijven. En een spannend kinderboek samen met mijn zoon Noah. En ook via internet zie ik nog allerlei mogelijkheden om meer te delen. Nee, ik ga niet met pensioen, heb nog duizend-en-één ideeën tot die dag aanbreekt en wil mijn talenten blijven inzetten om mensen hopelijk te inspireren. 
Maar de zaterdag/zondag zal ik dus vanaf 2017 meer vrijhouden voor het gezin, mijn eigen gemeente op enkele uitzonderingen na. Ik zie, met Suus, uit naar deze nieuwe tijd en wat het zal brengen. Ik hoop dat jullie dit begrijpen en dat ik jullie nog vaak zal zien. Maar dan dus vooral tijdens tours of gezellig online. 😉IMG_0492

Categories