Martin stopt met spreken in kerken

Met deze brief wil ik jullie op de hoogte brengen van een best grote verandering voor mij en ons gezin. Ik zal vanaf maart 2017 niet meer elke zaterdag en zondag overal in het land in kerken spreken en zingen. Inmiddels zijn tientallen organisaties daarvan op de hoogte gebracht. Een lastige beslissing die ik wel met volle overtuiging heb genomen. Al zal ik veel kerken waar ik al jaren kom best gaan missen.

Geweldig seizoen
Al weer 12,5 jaar ben ik vrijwel elk weekend ‘op pad’ geweest. Ik ben heel dankbaar dat ik, vaak ook samen met mijn muzikale vrienden Jaap Kramer, Henk Doest en de band, honderden optredens en spreekbeurten heb mogen verzorgen. Een geweldig mooie periode waarin ik met vele honderdduizenden mensen iets van Gods liefde mocht delen door liedjes, getuigenis en toespraken. Ik heb genoten van de afwisseling, de dynamiek, het zingen en spreken en ik geloof dat God me op deze manier wil(de) gebruiken. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor! 

Natuurlijk heeft dit hectische rondreizende bestaan met volle agenda ook een keerzijde. Het is erg intensief, soms vluchtig en ook wel vermoeiend. En voor Susanne en inmiddels onze twee kindjes heeft het ingehouden dat we heel ons huwelijk amper een heel weekend vrij hebben gekend. Dat is toch wel een gemis merken we.

Susanne heeft de afgelopen 10 jaar dat we getrouwd zijn zich steeds aangepast aan mijn overvolle weekendschema en dat heeft best veel van haar gevraagd. Misschien te veel zien en voelen we. En ook ik zelf merk dat ik verlang naar iets rustiger vaarwater. 
Tijd voor een verandering
Het is tijd voor een ander ‘seizoen’ merken we allebei. Om gezond te blijven. Ons huwelijk en fijne gezin ook voor de langere termijn prioriteit te geven en meer tijd samen door te brengen. Zeker nu de kindjes al ietsje ouder zijn wordt het weekend steeds belangrijker als ‘rustmoment’ en ‘familietijd’. 
Daarom heb ik besloten dat ik de dynamiek van mijn werk naar ‘doordeweeks’ zal verplaatsten en de weekenden (veel) rustiger wil plannen. Ik zal vanaf maart 2017 niet meer elke zaterdag en zondag overal spreken en zingen. Ik zal nog wel blijven spreken in ‘de Basis’, de kerk waar ik al jaren aan verbonden ben en een deel van mijn tijd voor werk.   Ik ben onlangs gevraagd om wat meer verantwoordelijkheden op te pakken binnen onze groeiende gemeente en ‘mijn uren-pakketje’ voor de Basis te vergroten. Zowel ‘achter de schermen’ als in de diensten. Ik zal in het nieuwe jaar nog wat meer gaan zingen en spreken in de Basis en meer creatieve taken oppakken. Ik zie daarnaar uit! 
Spannend
Ik vind het best spannend, ook financieel, om deze stap te zetten (een aanzienlijk deel van onze inkomsten komt vanuit mijn optredens in het weekend en cd-verkoop bijvoorbeeld). Daarnaast voelt het ook wel als iets ’opgeven’. Ik ben zo gewend geraakt aan het altijd op pad zijn en optreden en misschien is het ook wel deel van mijn identiteit geworden. Toch kies ik ervoor met volle overtuiging en ook blijdschap.  Omdat ik houd van mijn gezin en voor ‘ons’ wil zorgen in deze tijd van ons leven.
Voor alles is een tijd en voor ons is de komende paar jaar belangrijk om meer balans in te bouwen en wat op adem te komen na intensieve 10 jaar. Waarin natuurlijk ook van alles is gebeurd rondom mijn gezondheid dat veel van ons heeft gevraagd.
Zeker niet met pensioen!
Ga ik dan helemaal het land niet meer in? Nou, wees maar niet bang. Het is mijn werk en grote passie. Dus ik blijf heel graag op allerlei plaatsten zingen en spreken. Alleen op andere momenten. De koorprojecten die ik leid, Praise United, gaan gewoon door in het hele land. Ik blijf liedjes schrijven, nieuwe albums maken en concerttours organiseren. Ook de Paastour met Gert v/d Vijver gaat door. Ik zal af en toe een solo-theatertour doen. Ik geef overal workshops… Zing graag tijdens trouwdiensten en programma’s door de week en op de vrijdagavond. Blijf betrokken bij de Evangelische Hogeschool en andere onderwijsinstellingen. Heel graag (en al heel lang) wil ik een boek schrijven. En een spannend kinderboek samen met mijn zoon Noah. En ook via internet zie ik nog allerlei mogelijkheden om meer te delen. Nee, ik ga niet met pensioen, heb nog duizend-en-één ideeën tot die dag aanbreekt en wil mijn talenten blijven inzetten om mensen hopelijk te inspireren. 
Maar de zaterdag/zondag zal ik dus vanaf 2017 meer vrijhouden voor het gezin, mijn eigen gemeente op enkele uitzonderingen na. Ik zie, met Suus, uit naar deze nieuwe tijd en wat het zal brengen. Ik hoop dat jullie dit begrijpen en dat ik jullie nog vaak zal zien. Maar dan dus vooral tijdens tours of gezellig online. 😉IMG_0492

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Gerie Jansen

  jammer maar heel begrijpelijk.
  ik heb me ook al zorgen gemaakt of je dit nog lang vol zou houden,denk om je gezondheid we willen jou niet missen je geeft zoveel ,maar je gezin komt natuurlijk op de eerste plaats .geweldig wat je doet super

  12 december 2016
  • Anny Kooij

   Je eerste taak hier op aarde is voor je gezin te zorgen. Je hebt veel van jezelf gegeven aan je medechristenen. Ik wens je samen met Suus en je kinderen een goede toekomst. Lieve groet Anny Kooij

   12 december 2016
 • Jolanda

  Hoi Martin, dank je wel voor je openhartige brief. Ik denk dat je een hele mooie en goede beslissing hebt mogen nemen. Samen met God. Samen met je vrouw. En hierbij wens ik jullie samen met jullie kinderen ongelofelijk veel van Gods liefdevolle en rijke zegen toe. Liefs van Jolanda

  12 december 2016
 • Mooie en moedige beslissing man! Het ga je goed en God zal voorzien in wat je nodig hebt en meer.

  12 december 2016
 • Mariska Rieck

  Heel goed, Martin! Dat je ruimte creeert voor je huwelijk en gezin.
  Het zal vast niet makkelijk zijn geweest om die knoop door te hakken. Daarom van mij voor jou een diepe buiging!

  Gods zegen en wie weet tot ergens ziens!

  12 december 2016
 • Jessica

  Hey Martin.
  Wel jammer maar je gezin gaat ook voor.
  Maar hopelijk kom je “door de weeks” nog wel hier in de buurt…

  Wat een verandering maar wat zal Noah en Féline blij zijn papa en mama s’weekends thuis.
  Geniet ervan 😉

  Groetjes Jessica.

  12 december 2016
 • Jeffrey vd Weerd

  Martin

  Een moedig besluit waar wijsheid doorheen spreekt! Geniet van het schrijven van je boek(en) en bouw verder aan je huwelijk. Moge God je blijven zegenen zodat je tot zegen voor velen mag blijven tot eer van Koning Jezus 🙂

  Liefs!

  12 december 2016
 • Hoi Martin

  Wat een dappere beslissing ……respect voor jullie en Zijn zegen bij al het andere werk dat je mag gaan doen

  12 december 2016
 • HANShekwerk

  Hè Martin,
  Wat een SUPER!!! Besluit.
  Je bent als vader geroepen in je gezin. Waren er maar meer vaders die zo sterk waren om zo je gezin (kerkje binnen de kerk) in het Licht te zetten.
  Wat een getuigenis……!!!!!!

  Gode bevolen,

  HANShekwerk

  12 december 2016
 • Dieneke van Huffelen

  Ik ken je verder niet,wel een concert bijgewoond,God zal je zegenen voor dit besluit.Ik wens je een geweldige tijd toe!

  12 december 2016
 • cees

  Martin, een weloverwogen keuze, het ga jullie goed!

  groetjes, Cees

  12 december 2016
 • Jannieka

  We zijn ,en met mij velen,gezegend door je spreken en zingen zo dicht bij de mensen en kwetsbaar.
  Heel begrijpelijk deze stap.Ik wens jou met je gezin Gods zegen in dit nieuwe seizoen.Leuk dat he zo overloopt van nieuwe ideeën,ik hoop daar nog vaak van te kunnen genieten,hartelijke groet 😊

  12 december 2016
 • Linda

  Ik vind het een (gezonde) beslissing, gezin en gezondheid gaan voor, sluit je een deur dan gaan er andere deuren weer open, moedig!

  12 december 2016
 • Linda de Boer

  Ik vind het een (gezonde) beslissing, gezin en gezondheid gaan voor, sluit je een deur dan gaan er andere deuren weer open, moedig!

  12 december 2016
 • Marion Smit

  Je hebt groot gelijk en vind het juist een supergoede beslissing van je! Voor alles is een tijd en dat is dus nu je gezin….😉 Geniet ervan Martin!! (Wel leuk en fijn dat je in de basis blijft spreken 😇) Gods zegen voor jou en gezin! Gr. Marion

  12 december 2016
 • Anja Vorstelman

  Martin, je spreekt en voelt dit aan vanuit je hart..
  Ik vind het💜verwarmend om dit te lezen en de keus die je samen met Susanne hebt gemaakt..
  Veel geluk voor in de toekomst, we blijven je volgen….gr Anja

  12 december 2016
 • roelien

  Bijzonder om over je afwegingen te lezen. Moge God met je meegaan! Moge Hij je zegenen in alles wat je ! Ps. Heb genoten van je optreden in Apeldoorn

  12 december 2016
 • Anke

  Lieve Martin en Suzanne
  Een keuze gemaakt uit liefde is altijd de beste. Helaas niet altijd de makkelijkste.
  Kiezen voor jezelf en gezin. Je moet het maar kunnen.
  Ik hoop jullie, jou ergens tegen te komen. Martin je bent een kanjer voor zovelen. Wees de beste man en pappa
  Liefs Anke (4matenhardenberg)

  12 december 2016
 • ria

  wat een moeilijke beslissing moet dit voor je zijn geweest , je zult er best mee geworsteld hebben, maar ik vind het een hele goede beslissing , nog bedankt ook voor je bijdrage van 4 maten glimlach in barneveld .heb 2 x met veel plezier mee gedaan.

  12 december 2016
 • Corien

  Wauw Martin, wat een mooie en moedige besluit.
  Ik snap je wel.
  Geniet van je gezin!!!

  12 december 2016
 • Netty Voss

  Wat een verstandig en dapper besluit! En Martin zou Martin niet zijn om al weer enthousiast vol nieuwe ideeën te zitten. Fijn voor Susanne en de kinderen dat je er dan meer kan zijn, vooral nu de kinderen wat groter worden vragen ze meer …en andere aandacht.
  Heel fijn dat je wel blijft spreken in de Basis daar geniet ik iedere keer weer van.
  Een spannende stap voor jullie beiden waarin de Heer met jullie mee gaat Martin…..en natuurlijk blijf ik je volgen.
  Lieve groet voor jou en Susanne.

  12 december 2016
 • Rommie Bouma

  Ik heb altijd van je liederen genoten
  En ook van je optredens in Veenklooster geweldig was dat.
  Ik gun jou en je gezin deze rust toe.en zeker een goede keuze van je.
  Martin ik wens jou en je vrouw en kinderen een Gezegende Kerst en vooral een gezond en liefdevol 2017 toe.
  En bovenal Gods zegen.
  Hartelijke groet uit Ferwert waar je onlangs september van dit jaar bij ons met je band mocht zingen en je mooi verhaal hebt gedaan.
  Ik zou zeggen geniet volgend jaar met volle teugen van je liefde volle gezin.

  12 december 2016
 • kiny jut-faas

  Ik geef jou groot gelijk.Het is wel mooi dat je nog verbonden blijft bij de basiskerk.Zo druk als jij bezig was dat houd toch niemand vol.Heel veel mooie jaren met susanne en jullie kinderen in de nabijheid met GOD maar dat zit bij jullie goed.Nog vele goede en gezonde jaren met al jullie dierbaren.En fijne Feestdagen.Ik ben door jou martin weer dieper tot het geloof gekomen.Nogmaals heel veel dank.

  Liefs uit Meppel.

  12 december 2016
 • Jan Pieter

  Respect!

  13 december 2016
 • karel en karen rorije

  Een wijs en moedig besluit, God’s zegen hierin toegewenst
  Fijne Kerstdagen en een voorspoedig 2017 toegewenst!
  Hartelijke groet, ook aan suzanne en jullie kinderen,

  13 december 2016
 • Roos Vermeulen

  Was afgelopen vrijdag in Apeldoorn. Zat op de eerste rij ,met mijn dochter.Het was mijn verjaardag kado.
  Wat heb ik genoten. En wat hebje alles goed in de hand,,.
  Elise en jij vullen elkaar prachtig aan. Voor beiden 👏
  Het was echt heerlijk om dit mee te beleven.
  Ik heb voor het eerst van je genoten
  Lang geleden in de Kroeze dennen, lang geleden.
  Je was zo puur. ,. Ik was heel enthousiast. ,Je zag de ander ,en sprak/zong niet over de hoofden heen.
  Dat is wat mij raakt.
  Nu lees ik deze brief, en dacht, dit klopt bij het eerste beeld dat ik van Martin had.
  Keuzes maken ,. Heel goed, door goed voor Suus en jullie kies te zorgen Dien je God .
  En er blijven nog 5 dagen over. .werd er deze week bij bepaald waarom God de 7de Dag goed noemde.
  Heel veel zegen voor jou en je gezin. Blijf wie je bent puur en oprecht.
  Roos van 76 .

  13 december 2016
 • Bea

  een heel wijs en verstandig besluit ,
  gefeliciteerd hier mee en een heel gezegend 2017

  13 december 2016
 • Mariet

  lieve Martin en Susanne,

  Wat een gezond en bezielend besluit hebben jullie genomen!!
  Ik wens je liefdevolle jaren in je huwelijk en gezin toe, kanjers
  zijn jullie samen in alle opzichten ( aandacht voor de mens, elkaar, studie,werk enz.)
  Ga veel fijne en mooie dingen doen in het weekend met elkaar, het gaat al zo snel!
  Wat je geeft , krijg je terug in alle glorie.Je zal puur en oprecht blijven,
  in de communicatie groeien!De ideeën blijven komen,zo las ik,ik kijk uit naar de
  uitwerking ervan ( zoals een kinderboek,wauw!) maar alles op z’n tijd dus.
  een gezegend 2017 toegewenst samen met je cierbaren.
  liefs Mariet

  13 december 2016
 • Mariet

  oeps tikfoutje: ‘dierbaren’ dus…….

  13 december 2016
 • Frederik van Schoonhoven

  Verstandige Keuze Martin. Soms is het ook goed om voor jezelf/jegezin te kiezen.
  En ik ben er van overtuigt dat God de Vader ook oo andere manieren door je heen zal blijven werken en daarvoor wil ik je dan ook zegenen in Jezus naam!!

  Groet Frederik

  14 december 2016
 • Joke drost

  Lieve Martin en Suzanne.ik wens jullie Gods zegen over dit besluit.Kunnen wij jullie ook financieel steunen nu er inkomsten weg vallen? Joke meppel

  15 december 2016
 • Hans Carras

  Een hele moedige, maar ook verstandige keuze, Martin! Het ga je goed en tweewekelijks zal ik tóch nog van je genieten als mens, spreker, zanger en verteller van Gods Woord in de Basis. Ik wens jou en je gezin Gods zegen

  16 december 2016

Geef een reactie

You don't have permission to register