Niet voldoen geeft vreselijk gevoel

Mineke komt in haar praktijk ‘Vrouw van waarde’ regelmatig vrouwen tegen die zich onder druk voelen staan. Vrouwen van wie de draagkracht en draaglast totaal uit balans zijn geraakt.

De onzekerheid en vermoeidheid die daardoor ontstaat maakt het steeds lastiger om problemen helder te zien en op te lossen. Het zelfbeeld van vrouwen in zo’n situatie raakt aangetast.

Mineke: “Niet voldoen aan verwachtingen en eisen geeft een vreselijk gevoel. Ik geloof niet dat het Gods bedoeling is dat we gebukt gaan onder deze last.”

De valstrik van vergelijken en beoordelen

In deze tijd worden vrouwen gestimuleerd om productief te zijn, lees: economisch onafhankelijk. Ik denk dat vrouwen die helemaal geen plek zóeken op de arbeidsmarkt  – maar ook vrouwen die dat wel heel graag zouden willen maar voor wie het niet lukt om ergens in te voegen – onzeker kunnen worden door de trend om hen te beoordelen in termen van nut en van economische waarde. Er schuilt een gevaar in om jezelf en anderen op die manier te evalueren.

Je kunt veel competenties hebben en uitblinken in productiviteit, maar tegelijk een vervelend mens zijn. Veel belangrijker is wie wij zijn. In plaats van vooral dóen, ook zijn – aanwezig zijn

In zijn boek ‘Bevrijd van jezelf’ schrijft Tim Keller over een principe wat Paulus heeft geleerd. Het maakt hem niet uit hoe mensen of menselijke instellingen over hem oordelen, en hoe hij over zichzelf oordeelt telt voor hem evenmin! We vergelijken onszelf met andere mensen en ons ego is onophoudelijk zo druk. En dat terwijl we zijn bedoeld om in vrijheid en (zelf)acceptatie te leven door de liefde van God en het ontdekken en toepassen van zijn levensprincipes.

Zo leven geeft je de mogelijkheid om in vrijheid aan de slag te gaan. Zijn er dingen die je op moet ruimen? Welke belangrijke knoop kun je doorhakken? Moet je bepaalde pijn onder ogen zien en ruimte maken voor verwerking?

De balans opmaken

Het geeft voldoening om er te kunnen en mogen zijn. Niet vooral als ‘productief werktuig’ maar als vrouw van waarde. Vanuit die rust kan je er wellicht ook zijn voor je ouder wordende ouders, in het contact met je kinderen, in het opbouwen van een relatie met kleinkinderen.

Maak je de balans op in je leven, zie dan de dingen niet over het hoofd, die dankzij jouw investering zijn ontstaan en veel waarde hebben, maar moeilijk te meten zijn.

Lees meer hierover op de website ‘vrouw van waarde’ en kom eventueel in contact met Mineke

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
  • janny de vries

    Ik zorg voor mijn man die kanker heeft gehad. Ik zorg voor mijn 91 jarige moeder en pas op mijn 2 kleinkinderen. En toch heb ik de ervaring dat mensen je niet serieus nemen omdat je geen betaalde baan meer hebt(ben 63)! Gelukkig mag ik weten dat ik voor God wel waarde heb!

    15 april 2016

Geef een reactie

You don't have permission to register