Optreden is: live een cake bakken

Deze week hoorde ik een citaat rondom optreden dat helemaal aansluit bij mijn visie, manier van werken en wat ik tijdens workshops bij koren, solisten en sprekers probeer aan te boren. Het gaat erom in het contact met je publiek ‘hier en nu’ samen iets ervaren waarin beide partijen worden meegenomen en geraakt.

“Je kunt je optreden zien als een cake die je thuis hebt gebakken en die je tijdens het optreden laat zien aan het publiek. Veel spannender en dynamischer is het om de ingrediënten mee te nemen en de cake ter plekke te bakken. Dat het resultaat ter plekke ontstaat”

Ik geloof wel in voorbereiding hoor. Denk dat het investeren in je ‘ingrediënten’ (geestelijk leven, inspiratie opdoen, kennis, ervaring, vaardigheden, technieken) heel belangrijk is om een goede live ‘bakker’ te zijn. Maar het optreden is iets dat ter plekke gebeurd en waarbij je samen met je toehoorders iets beleeft. Simpelweg reproduceren heeft weinig met creativiteit te maken en zowel het publiek als de ‘artiest’ zullen hierdoor minder worden geïnspireerd, al zullen ze soms lastig kunnen omschrijven waardoor dit nu komt. Muziek moet leven. Is luisteren. Initiatief nemen. Volgen. Heeft met openheid en wendbaarheid te maken.

Optreden is niet je kunstje herhalen maar een nieuwe cake bakken. Elke keer weer risico nemen. De spanning opzoeken. En in het moment van de waarheid als zanger of spreker authentiek zijn. Het is prachtig als dit lukt. Het geeft zowel ontvanger als zender het gevoel bij iets unieks aanwezig te zijn. En dat willen we toch altijd? Dit is de dag. Een nieuwe dag. Met een nieuw lied. Een nieuw woord. Vers van de pers…

Hier een keer een avondje in investeren als koor, muziekteam of sprekers? Ik kom graag, evt. samen met bandcoach, een training verzorgen om dit samen te oefenen.

 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Mariet

  Ha Martin,

  Uit het hart gegrepen,die tekst.Aan de ingrediënten thuis werken en bij het
  optreden authenticiteit laten zien en horen.Dan wordt het een beleving!
  Laat mij eerst maar met Barbara aan een ingrediënt werken.De eerlijkheid in je spreken wordt heel erg gewaardeerd. Laat het een geestelijke cake ( spacecake? ha,ha)worden!

  30 oktober 2014

Geef een reactie

You don't have permission to register