Psalmen en biddende ouderlingen…

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Beste Martin,
  Het is ook heel mooi hoor in een echte kerk, ik ga zelf graag naar een kerk in Oud-Loosdrecht en dan ga ik in de avond. Lekker rustig en met een maar een kleine groep bezoekers in zo’n grote kerk, vind ik werkelijk prachtig. Je zit in van die oude banken, met oude bijbels en zingt dan inderdaad de gezangen en psalmen. Lekker rustig, heel netjes, echt iets voor mij. Ik heb heel kort in Oud-Loosdrecht gewoond en hier was ik echt dicht tot God gekomen en heb ik een leuke band opgebouwd met de dominee en zijn vrouw. Hij is inmiddels dominee van een andere kerk, maar zo nu en dan spreken we mekaar. Het is echt 1 vd weinige kerken, waar ik zo’n apart gevoel bij heb. Misschien omdat het bij het water is? Ik woonde op het water 🙂 haha schiet mij nu te binnen dat Jezus op het water liep. Ik bad daar zo intensief en zag toen in Loosdrecht een schim vd Here Jezus in een lang wit gewaad en hij had een brede lach over zijn gezicht. Hij kwam aanlopen, liep een beetje gebogen, met een paar anderen aan zijn zij. Echt prachtig.

  2 oktober 2013
  • Je lijkt me een gevoelig persoon Maya. Wel bijzonder dat jij dit soort dingen voor je ziet. Doet me denken aan een liedje van Matthijn Buwalde. Hij ging speciaal aan het water zitten, maar het liep toch wat anders… https://www.youtube.com/watch?v=5bl4j1oatp8

   3 oktober 2013
 • Deze 2 psalmen krijg ik de laatste dagen regelmatig:

  Psalm 118 vers 25:
  Heer, geef ons de overwinning,
  Heer geef ons voorspoed.

  Psalm 119 vers 19 + 20:
  Ik ben een vreemdeling op aarde,
  verberg uw geboden niet voor mij.
  Mijn ziel kwijnt weg van verlangen
  naar uw voorschriften, dag en nacht.

  Psalm 23 en nog een paar andere verzen van een paar ander psalmen zeg ik ook haast elke dag op.

  2 oktober 2013
 • wat vind je dan van een hele gemeente die met je bidt voor je gaat spreken? mannen, vrouwen , tieners is dat niet meer dan een paar mannen……… en waarom denk je dat berijmde psalmen dieper zijn liederen die ook uit het hart geschreven zijn? Ook in de psalmen vindt je dezelfde ingrediënten als in een aantal mooi geschreven liederen.Er zijn ook spalmen die je niet kan zingen als het niet op jou maar op David slaat etc. Als ik eerlijk ben denk ik dat het je alleen opviel omdat het “anders” is. Maar als je daar gewend was zou je juist in de vrijere diensten onder de indruk zijn. Ouderlingen geven niet hun vertrouwen, maar juist ouderlingen maken uit of je het goed of slecht hebt gedaan, het komt voor dat ze na de dienst geen hand geven als het slecht is geweest in hun ogen. Ik ben niet onder de indruk van tradities. We weten teveel wat er door tradities kapot is gegaan. Helaas. Hopelijk was dit een goede en eerlijke kerk, en kon het je daardoor raken.
  onlangs kreeg ik een video boodschap te zien met uilleg over de symbolen in de Anglicaanse kerk. Het klonk allemaal heel mooi, maar als ik goed nadacht ontdekte ik dat wij alles hetzelfde beleven zonder die symbolen. Een symbool kan de plek in nemen van de werkelijkheid. Daarom is de vrijere kerk ontstaan, om los te komen van tradities waarin alles tot symbool werd, en daardoor doods werd.
  Nadenkertje dus.

  3 oktober 2013
  • Ha Margreet,
   Leuk om weer eens van je te horen… Inderdaad, alles wat ‘nieuw(er)’ is komt fris binnen en maakt daardoor indruk. Toch denk ik dat een ‘vrije’ evangelische kerk net zo veel tradities en vaste vormen kent als een gereformeerde Kerk. Het zijn simpelweg andere vormen. Een kerk is niet vrij of traditioneel/buitenkant. Een kerk is niet vrij of onvrij. Het zijn de mensen die geestelijk tot leven zijn gekomen. Of soms (nog) niet.

   In evangelische groepen gaat net zoveel mis als in meer traditionele gemeenschappen. In beide groepen zijn gepassioneerde en eerlijke mensen te vinden met een oprecht geloof. En ook in beide groepen kom je wettische of harde mensen tegen. Ze spreken misschien een andere taal, maar het hart verschilt niet zo… Dat is tenmiste mijn ervaring na 10 jaar lang wekelijks in heel verschillende gemeenten te gast te zijn.

   Ik probeer het positieve te zien en vast te houden wat goed is. Fijn dat we allemaal een gemeente mogen zoeken en hopelijk vinden waarin we ons thuis voelen en waarin de manier van (gezamenlijk) geloof beleven/uiten aansluit.

   Toch zijn we uiteindelijk 1 groep mensen met 1 God, 1 Middelaar, 1 Geest. We kunnen van elke kerk en geloofstraditie iets leren. Zo beleef ik het.

   3 oktober 2013
   • daar ben ik het helemaal mee eens Martin, gewoon naast elkaar en niet tegenover elkaar.
    ik herken heel veel moois in tradities in gevestigde kerken, en zag dat wij weer hele andere tradities hebben die ook mooi zijn, zolang je je maar bewust blijft van wat je doet. Als je ziet hoe bijvoorbeeld een traditie in de Anglicaanse kerk ontstond.
    Men draagt een soort lint over het priesterkleed. Dat stamt van oorsprong uit de tijd dat men een handdoekje over de arm droeg, bij het bedienen van de tafels( avondmaal). Nu is het een voorwerp dat gekust wordt om te laten zien dat je het ambt van God hebt gekregen.
    Bij ons zou het volstaan om te zeggen, wat fijn dat ik God mag dienen, en beide betekend evenveel. Wij hadden onlangs een dienst waarin iedereen een kiezelsteentje naar een kruis mocht brengen, dat symboliseerde datgene waar je van verlost wilde worden, of achter wilde laten. Ik dacht toen, als we anglicaans waren zouden we dit voortaan elke week doen, honderden jaren achter elkaar. Zolang we dat bewust zouden doen is daar geen probleem , maar als het pure gewoonte wordt, een “heilige handeling” waarvan we de betekenis zijn kwijtgeraakt, ja dan moet je gaan nadenken. Dat waren mijn overwegingen bij mijn reactie op jou blog. Juist omdat ik er intens mee bezig ben, groeten en zegen gewenst, van Margreet,
    en ik zie uit naar je volgende blog.

    3 oktober 2013
 • mooi, Martin, dat verhaal over die ouderlingen, dat heb ik jarenlang elke week gezien 🙂 Weet dat dat oorspronkelijk komt vanuit de tijd van de hagepreken, dat de mannen om de vrouwen heen gingen staan in het bos? Niet echt meer ‘nodig’ dus maar als symbool vind ik het nog altijd mooi, al gaat bij ons inmiddels heel de gemeente staan op dat moment om ieder voor zich de voorganger op te dragen.

  4 oktober 2013
  • Amen! Bedankt voor je aanvulling Dikkie.

   9 oktober 2013
 • Hallo Martin,

  Via iemand anders op Facebook kwam ik bij dit filmpje van jou terecht…
  Ik kerk zelf in een gemeente zoals jij die hier beschrijft. Al mijn hele leven zit ik zondag aan zondag in diensten die op deze manier beginnen. MAAR…vanaf nu zal ik me heel bewust zijn van de manier waarop wij onze diensten beginnen. Zoals jij het beschrijft! Zo zouden we het altijd moeten ervaren! Dank voor je woorden! Zo kan een kerkdienst ineens een hele diepe lading erbij krijgen, waar ik me nooit van bewust was…

  4 oktober 2013
  • Mooi om te lezen Hendrike! Je ‘moet’ trouwens niets hoor… Je bent vrij en mag met open ogen en een open hart God zoeken in de samenkomsten. Ook hoe ik het ervaar is maar een persoonlijke ervaring van een persoon op een bepaald moment. Daarvan mogen we genieten en elkaar mee aanvuren. Maar het moet geen nieuwe ‘wet’ voor anderen worden dat ze voortaan zo ‘moeten’ kijken… Ik wens je veel inspiratie toe in je leven en dus ook in de kerk!

   9 oktober 2013

Geef een reactie

You don't have permission to register