Twee zelfmoorden na Ashley Madison hack…

Meer dan 30 miljoen emailadressen van mensen die stonden ingeschreven bij Ashley Madison,  een grote overspel-website, zijn openbaar gemaakt na een aanval van hackers. Zij stelden als eis dat de site uit de lucht zou gaan, anders zouden zij namen en betaalgegevens publiceren. Toen niet op deze eis werd ingegaan, hielden de hackers woord. Over schandpaal gesproken…

Vele huwelijken en vaste relaties staan hierdoor nu op het spel of zijn inmiddels ten einde gekomen. Twee ontmaskerde mannen hebben zelfs een einde aan hun leven gemaakt volgens dit artikel van de Volkskrant. Dat is verschrikkelijk.

Ik las in de krant ook dat een aantal ‘gedupeerden’ (en dan gaat het in dit geval om vreemdgangers, niet om hun partner of gezin) Ashley Madison met grote schadeclaims voor de rechter dagen. Want de website had hun gegevens beter moeten beveiligen. En nu stellen zij de site verantwoordelijk voor de geleden schade (‘gebroken gezinnen, verlies reputatie, soms zelfs werk/inkomen’).

Raar dat zij de verantwoordelijkheid voor deze gevolgen bij de website neerleggen in plaats van bij zichzelf. Heel verdrietig om te horen dat ruim 37 miljoen mannen (er zijn vrijwel geen vrouwen ingeschreven op de Ashley) op deze manier alles op het spel zetten. Al is de leugen nog zo snel…

We zijn mensen. Soms doen we (of deden we) dingen waarvoor we ons schamen. Ik wel tenmiste. Jij vast ook. Dat we dit het liefst verbergen en wegkruipen voor de waarheid (en de gevolgen die we vrezen) is niet nieuw. “Adam, waar ben je”.

Toch geloof ik dat de waarheid ons vrij kan maken. Maar makkelijk is het niet. Ik moedig je aan om niet te wachten tot je wordt ‘gesnapt’ maar zelf te kiezen voor schoon schip.

Zolang ik zweeg, teerden mijn botten weg
kreunend leed ik, de hele dag.
Zwaar drukte uw hand op mij, dag en nacht
mijn kracht smolt weg als in de zomerhitte. sela
Toen beleed ik u mijn zonde,
Ik dekte mijn schuld niet toe
Ik zei: ‘Ik beken de Heer mijn ontrouw’
En U vergaf mij mijn zonde, mijn schuld
(PSALM 32)

Categories

,