Verleiding

Het woord verleiding klinkt voor mij best positief als ik erover nadenk. Het is ergens best leuk toch als iemand je wil verleiden. Je krijgt door de inspanning van de ander het gevoel dat het om jou gaat. Dat je speciaal bent en iets bijzonders beleven zal.

Wij zijn als mensen van onze tijd ‘vogelvrij’ en worden door de dames en heren marketeers dagelijks verleid. Via talloze kanalen komt het op ons af. Koop, kom, ervaar, wees iemand. Leef… Geniet… Je bent het waard… En wij hebben wat jou gelukkig gaat maken. Het kost je… bijna niets.

Spannend  verboden
Daarnaast heeft het woord verleiding ook iets spannends in zich. Iets van ‘het mag eigenlijk niet maar het is heel lekker’. Seksuele verleiding. Website als second love waar mensen met een vaste relatie, of met een gezin, worden verleidt om in het geheim een affaire te beginnen. Niemand zal het weten. Je zult gelukkig zijn. Wat een kick! Spanning ervaren. Lekker. Je leeft.

De waarheid is dat veel verleiding gericht is op onze impulsen en het lege, onrustige gevoel dat we zo graag kwijt raken (al is het maar voor even). Even opgaan in iets leuks. Geamuseerd worden. Niet stilstaan bij de realiteit, gevolgen van je acties. Gewoon nu genieten. En genieten is toch een prima doel? We leven nu. Waarom dan zo serieus? Doe eens gek!

Harde leerschool
Er zijn talloze mensen op keiharde wijze gewekt uit de droom die hun verleiding voorspiegelde.

Het zijn mensen in schuldsanering omdat ze kochten wat ze vaak niet nodig hadden met middelen ze niet bezaten. Het zijn mensen met spijt om verbroken relaties en gezinnen die uiteenvielen omdat de verleiding van die korte geheime affaire een hoge en definitieve prijs had. Het zijn die mannen en vrouwen die soms alles kwijtraakten aan hun verslaving. Of zij die hun gezondheid of relaties opofferden op het altaar van carrière en luxe.

Het leek zo mooi. Het was zo aantrekkelijk. En in de roes van het moment werd verleiding omgezet in actie en de actie had gevolgen… ‘Een moment van onbedachtzaamheid kan maken dat je jaren schreit’ Of ‘een goede naam komt te voet en gaat te paard’. Het zijn oude gezegden die pijnlijk waarheid kunnen worden door ‘happen’ in het aantrekkelijke aas van de verleiding. Stef Bos schreef er een pijnlijk realistisch lied over (niet voor jonge kinderen, luister het  maar niet waar ze bij zijn).

Heb jij ook wel eens toegegeven aan een verleiding waar je achteraf spijt van had. Je zei misschien: ‘ik weet niet wat me bezielde, ik dacht niet meer na en overzag de gevolgen niet meer van wat ik deed’. In de Bijbel lees je veel verhalen over mensen die dat ook meemaakten. Ze riepen ook wel eens uit: “Ik kon er niets aan doen! Het gebeurde gewoon! Het komt door mijn vrouw! Het leek zo mooi! Het leek zo lekker!”.

Ik geloof dat God wil dat we genieten van de mooie dingen in het leven. Ik ben niet een van die mensen die bloedserieus door het leven gaat uit angst om het verkeerde te doen en gestraft te worden ofzo.

God is de bron van het goede Leven!
Ik ben ook niet bang voor een God die streng en bedenkelijk kijkt naar alle dingen waar ik eventueel teveel van zou kunnen genieten. Nee! God is de bron van al het goede. Hij zette de mens oorspronkelijk in het paradijs met vrijheid en overvloed aan vreugde en genot! Ik geloof zelf enorm in plezier! Ik geloof in genieten. Ik houd ervan om ‘gek’ te doen en veel te lachen. Het leven is een geschenk en waard om van te genieten als dat seizoen je deel is!
God volgen zal je leven voller van vreugde maken. Vreugde die je nooit kan worden afgenomen. Een schat die je blijvend rijk maakt. Een bekend lied zegt: “U alleen kunt mijn hart vervullen”. Dat geloof ik ook. Dat ervaar ik ook zo op momenten dat ik bij Hem leef en de relatie met Hem intiem(er) en meer dagelijks is dan een wekelijks drive-in momentje.

Diep tevreden
Door de relatie met Jezus. In principe zou je kunnen zeggen dat Hij je verleidt om iets van Hem aan te nemen. Alleen het grote verschil is dat Hij geen dubbele agenda heeft. Hij is onveranderlijk goed. In Hem is geen spoor van duisternis. Jezus spreekt bijvoorbeeld een paar keer over het Levende Water van God dat mensen diep tevreden kan stellen en tot leven brengt op een diepe en blijvende manier. Het is een beeld van wat de Heilige Geest in iemands leven kan doen. In een gesprek met een vrouw die regelmatig andere mannen verleidde en verleid werd. Want ik denk dat deze vrouw ook iets heeft gemist waardoor ze steeds weer nieuwe mannen toeliet in haar leven en haar bed (en daar ook de nare gevolgen van ondervond, o.a. een slechte reputatie en eenzaamheid) zei Jezus dit terwijl ze bij een waterput stonden:


‘Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen,’ zei Jezus, ‘maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.’ ‘Geef mij dat water, heer,’ zei de vrouw, ‘dan zal ik geen dorst meer hebben en hoef ik ook niet meer hierheen te komen om water te putten.’

Zie je dat Jezus gelijk ‘beet’ heeft? De vrouw wilde wel dat bijzondere water aannemen van die, voor haar wildvreemde, man bij de put. Ze had alleen nog niet begrepen wie Jezus was en wat Hij bedoelde met dat water waarvan je nooit meer zult dorsten.

Dus Jezus doet, namens God de Vader, een aanbod. Leven. Volheid. Einde aan de nare leegheid en het gevoel dat je iets moet hebben dat nog ontbreekt. Die lust diep in jou waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Hij betaalde zelf de prijs. Het is voor jou gratis! Al zal je merken dat je niets liever zult doen dan uit liefde en dankbaarheid je hele leven aan Hem geven.
Het beste medicijn tegen verkeerde verleidingen die inspelen op je begeerte is zorgen dat je vol bent en voldaan. Iemand die dagelijks zich tegoed heeft gedaan aan een menu in een viersterren restaurant zal minder snel gaan voor die vette, lauwe gehaktstaaf die al 4 uur lang ligt uit te drogen bij het tankstation. Ik denk dat vechten tegen je verleidingen niet zo goed werkt. Het is beter (en veel leuker!) om te kiezen voor het goede dat God je wil geven. Jacobus schrijft over verleidingen. Waar ze vandaan komen en dat de gevolgen kunnen zijn als we ‘happen’. In hetzelfde stukje in zijn brief zegt hij wat God geeft en Wie Hij is.
Voor mij is de keuze snel gemaakt.

 God stelt niemand aan verleiding bloot, zoals hij zelf ook niet door iets slechts in verleiding kan worden gebracht. Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte, die hem lokt en meesleept. Is de begeerte bevrucht, dan baart ze zonde; en is de zonde volgroeid, dan brengt ze de dood voort. Geliefde broeders en zusters, vergis u niet: elke goede gave, elk volmaakt geschenk komt van boven, van de Vader van de hemellichten; bij hem is nooit enige verandering of verduistering waar te nemen. Hij wilde ons door de verkondiging van de waarheid tot leven roepen, om ons de eersten te maken in zijn schepping.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments

Geef een reactie

You don't have permission to register