Video: Pas als je iemand hebt

Kort geleden sprak ik over het thema ‘vriendschap’ in de Basis. Een onderwerp dat iedereen raakt. Tijdens het voorbereiden kwam een bijzondere gebeurtenis terug in mijn gedachten. Over de droom die Jaap Kramer kreeg in de nacht dat ik een hartstilstand kreeg. Ik had hem een paar uur daarvoor nog een mail gestuurd met ‘tot morgen vriend’.

Luister en kijk naar deze toespraak en ik ben benieuwd naar jouw reactie en gedachten rondom vriendschap.  KLIK HIER

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
  • esmeralda

    Deze toespraak is bij me binnen gekomen. En omdat elk verhaal 2 kanten heeft, wil ik graag mijn kant vertellen. Door mijn beste vriend, ik Had er 2, heb ik God beter mogen leren kennen. We geloofden beiden dat we doe God op elkaars weg waren gezet. Ik heb een gezin en hij was op zoek naar de ware. Maar toch stond het een goede vriendschap niet in de weg. Hij draaide mee in ons gezin en genot hiervan. Als vriend hield ik hem vaak een spiegel voor om er oprecht voor hem te kunnen zijn in de moeilijke periode van zijn leven. De laatste tekst van spreuken, was zijn lijf tekst. Hij dreunde het te pas een te onpas aan me op. Hierdoor begon ik soms te twijfelen of ik wel genoeg geloofde. Maar het was zijn houvast. En niet wat hij naleefde in mijn ogen. Regelmatig kwam er een potentiële liefdes kandidaat aan mij voorbij “wat vind je ervan vroeg hij trots? ” Mijn antwoord was steevast “deze zoektocht moet je zelf doen, ik beoordeel niet iemand niet op basis van een foto. ..” maar hij vond haar, althans dat heb ik vernomen. Ik mocht aan de zijlijn plaats nemen, want ik kwam te dicht bij. Zij werd aan iedereen voorgesteld en ik hoorde een zag het soms op een meter afstand gebeuren. Dit deed zoveel pijn. Terwijl mijn andere Terminaal raakte en ik haar dreigde te verliezen, koos mijn andere vriend ervoor om mij buiten zijn leven te plaatsen. Bij verhuisden naar het noorden en naar verluid trouwde hij daar met haar, dit alles binnen jaar, wat hij bij al altijd zo Had veroordeeld. Ik bleef achter met 1000 vragen. Andere christenen zeiden “last het los en leg het bij de Heer!” Maar loslaten Is zo moeilijk. Nu kan ik zeggen dat het me gelukt Is. En het is ook gelukt om de mooie dingen te herinneren,wat heeft het me gebracht. De vriendschap met God een het vertrouwen dat Hij er voor me Is ONVOORWAARDELIJK! Wat heeft het me gekost, een vriend en het vertrouwen om zo’n nieuwe vriendschap toe te laten. Maar ook daarbij vertrouw ik op Hem. Ik ben niet meer boos en hoop dat hij ooit de weg terug vind naar mij een mijn gezin. Op dat ik hem los heb gelaten om zijn eigen zoektocht te kunnen doen. …

    14 juli 2015
  • Ha Esmeralda, dank voor je openhartige reactie. Inderdaad een verhaal heeft altijd twee kanten. Jammer dat jullie nooit hebben kunnen praten over de ‘breuk’ in de vriendschap. Misschien had je er dan (eerder) vrede mee kunnen hebben. Dat een vriendschap tussen een man en een vrouw verandert als er een partner komt is eigenlijk wel logisch natuurlijk en vaak zelfs wenselijk. De vertrouwensband die jullie hadden was best hecht zo te lezen. Dat loslaten zal best moeilijk zijn geweest. Voor allebei. Fijn dat je uiteindelijk toch zo ver bent gekomen. En dat er ruimte is voor nieuwe vriendschap.

    14 juli 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register