Of gewoon even tot 10 tellen… ;-)

Waar ik mee bezig ben? Met deze twee wijze spreuken uit de Bijbel, ooit opgeschreven door koning Salomo. Misschien doen ze jou ook goed als jij, net als ik, zo iemand bent die meestal eerst doet en dan denkt. God wil dat mensen in vrede en liefde met elkaar kunnen leven. Daar geeft Hij o.a. in Spreuken geweldige tips voor.

Spreuken 15:18 – ‘Een driftkop wakkert ruzie aan, wie kalm is sust een twistgesprek’
Spreuken 14:29 – ‘Wie geduldig is geeft blijk van groot inzicht, wie onbesuisd is stapelt dwaasheid op dwaasheid’

Ik ben van nature nogal snel in mijn reacties. Impulsief en erg snel verbaal. Daarnaast voel ik feedback van anderen al heel snel als kritiek en een persoonlijke aanval. Dat is een gevaarlijke combinatie. Zeker in je huwelijk. Want ik denk dat er bijna geen plek is waar twee mensen elkaar zo kunnen scherpen als in een huwelijk. Suus en ik komen regelmatig in conflicten terecht die eigenlijk nergens over gingen en al helemaal niet nodig waren. Soms denk ik zelfs halverwege zo’n pittige woordenstrijd ‘huh, hoe komen we hier nou weer in verzeild?’. Meestal kom ik er achteraf weer achter dat ik te snel reageerde, dingen verkeerd begreep of simpelweg niet luisterde. Als ik iets beter naar Salomo had geluisterd was het niet gebeurd. Even kalm zijn. Even geduldig zijn en niet mijn eerste reactie gelijk met een enorme energie naar buiten knallen. Herken je dat bij jezelf?

Ik lees in het boek ‘de uitdaging van de liefde’ en het eerste hoofdstuk gaat over geduld en vriendelijkheid. Dat eerste is met name niet mijn kracht en daar lijdt het tweede dan onder. Ook herkenbaar? De uitdaging van het boekje is om een hele dag alleen maar te spreken als je opbouwend en vriendelijk kunt zijn. En als je denkt dat dit niet gaat lukken krijg je de tip om maar te zwijgen, desnoods op je lip te bijten of tot tien te tellen. Ik ben er al een poosje mee bezig en ik merk dat het wel effect heeft. De duidelijke afspraak met jezelf maken om niet in een vlaag dingen te zeggen die de ander pijn doen of in ieder geval niet op de liefde gericht zijn. Het is mooi om te zien hoe snel er een andere, meer ontspannen en harmonieuze, dynamiek er dan ontstaat. Er komt rust en ruimte en meer ruimte om liefde te uiten. En dat is toch wat je wilt in je gezin.

Onlangs keek ik naar de film ‘Woodcarver’. Daarin zegt de hoofdpersoon steeds ‘wat zou Jezus doen’. Als je jezelf die vraag stelt voor je een beslissing neemt, antwoord geeft op een vraag, etc., dan doe je waarschijnlijk iets anders (en beters) dan als je vanuit een eerste impuls had gereageerd. Ik had het over die film met Henk Doest. Hij zei: “Ja, het is eigenlijk hetzelfde als even tot 10 tellen. Alleen het feit al dat je even afstand neemt en nadenkt over wat de beste keuze of reactie is, maakt dat je beter kiest en reageert”. Ja, ik heb best wijze vrienden…

En de meest wijze koning (op Jezus na) die ooit geleefd heeft, liet een prachtig boek vol Spreuken na. Een van de vele manieren waarop de Bijbel in ons dagelijks leven zegen kan voortbrengen. Maar ook in Efeziers 4:2 lees ik: “Wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde”

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register