Paasvoorstelling terugblik

Na de eerste voorstelling donderdag avond samen met Gert van der Vijver, MisSion Gospelkoor en een geweldig stel muzikanten waren we eigenlijk vooral blij dat we er goed doorheen gekomen waren. Het was nogal een operatie om in korte tijd met zoveel mensen een hele theatervoorstelling te maken. Door volle agenda’s was repeteren minimaal geweest. Via mail en telefoon hadden Gert en ik veel contact en bandleider Henk Doest was hard aan het werk om de muzikanten mee te nemen in de muzikale lijn. Maar goed, alle losse onderdelen van deze voorstelling moesten nog bij elkaar komen. En dat gebeurde live, in een uitverkocht theater, in Kampen. Best spannend dus.

Na afloop keken we elkaar ietwat verdwaasd aan. “Volgens mij was dat een voorstelling.” “Ik had wel het idee dat er iets gebeurde” “Volgens mij klopte het wel” en meer van dat soort opmerkingen passeerden.

Als in een soort van roes door de concentratie was de voorstelling ergens aan me voorbij gegaan. Ik hoopte maar dat er mensen geraakt zouden zijn door ons verhaal over Jezus’ leven, boodschap, lijden, sterven en opstanding.

Toen ik de foyer inkwam werd ik van verschillende kanten aangesproken. Ik vond het opvallend hoe vaak de woorden ‘stil’ en ‘geraakt’ voorbij kwamen. Een moeder vroeg me of ik even met haar dochter wilde spreken. Een jonge meid met roodgehuilde ogen stond naast haar. Ik vroeg aan het meisje of het met haar ging… Ze antwoorde: “Ik ben zo geraakt.” Ik vroeg haar wat haar zo raakte. Ze zei: “Dat Jezus dat allemaal voor mij wilde doen”.

Ik wist even niet meer wat ik moest zeggen. Dit ging niet meer over een voorstelling. Niet meer over goed gedaan of gelukt. Dit ging over God die aan het werk was.

Ik zei iets als: “Zoveel houdt Hij van ons” en voor het eerst die drukke dag (ik had ’s middags ook al een aantal paasvieringen mogen begeleiding in Groningen) was ik zelf ook een poosje stil…

Na die eerste voorstelling en de vijf die nog volgenden regende het reacties. En steeds weer met die woorden ‘geraakt’ ‘stil’ ‘dankbaar’… Wij zijn ook dankbaar. Een vrouw mailde zelfs dat ze zich een ander mens voelde na de voorstelling omdat ze voor het eerst zo was geraakt door het verhaal van Pasen. Wij zijn er oprecht stil van. En dankbaar. We hopen deze voorstelling ook volgend jaar in verschillende theaters te kunnen spelen. Was jij er dit jaar ook bij? En zou je volgend jaar weer gaan? Of mensen meenemen?

Hieronder wat sfeerplaatjes uit het Schaffelaartheater in Barneveld door Bobby Regensburg.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Barbera

  Wij waren er bij dit jaar ( in Barneveld) en diep onder de indruk……komen uiteraard graag volgend jaar weer ”bij leven en welzijn”. We hadden volwassen kinderen meegevraagd; misschien een volgende keer onze andere kinderen, of liever nog: met z’n allen!?

  9 april 2015
 • Hoi Martin,

  Wij waren in 2e nou ja hoe heet dat dorp? De laatste voorstelling.
  Mijn zus en nichtjes van 14 en 11 heb ik meegevraagd, ze gaan weinig naar de kerk, maar ik wilde graag dat mijn nichtjes wat meekrijgen.
  Voornamelijk mijn zus was erg geraakt, geweldig mooi 🙂
  Tja en ik ook! Alhoewel ik ook heel graag bleef voor het Praise gedeelte! Mooie combinatie!!!!
  Moet zeggen dat het qua locatie op zich prima was, maar wel heel warm (en weinig zit mogelijkheden). Verder had ik het niet willen missen 😀

  9 april 2015
 • Arjanne

  Ja! Wij waren er bij. De eerste keer met mijn dochters (dè dochter uit je blog). Ze vond het bijzonder dat je even tijd voor haar nam en was heel blij met je knuffel ;). We hebben er nog lang en veel over nagepraat. Het was zo veel en ik was zo onder de indruk, dat ik zaterdag spontaan nog een keer ben gegaan, dit keer met mijn man en nu zijn we dus allevier enthousiast. Wat stralen jullie allemaal een Liefde uit in muziek, zang, spreken, kunst en contact maken. Heel oprecht. Prachtig. Mooie boodschappers van God.

  9 april 2015
 • Gerarc

  Kampen was geweldig Martin, Het was mij niet opgevallen dat het aan voorbereiding schortte.
  We waren er met de oudste(21(van de zingende zusjes PUZ)) en de jongste (12) van onze 4 kids en hebben een topavond gehad. Ik vond het jammer dat we niet even konden blijven na de voorstelling. Volgend jaar? Zeker doen. Kan ik nu alvast kaarten bestellen? 😉

  9 april 2015
 • Gerard

  *Gerard dus

  9 april 2015
 • Esmeralda

  Omdat de eerst geplande voorstellingen uitverkocht waren, hebben we gelijk kaarten gekocht voor de zaterdag middag in Barneveld gekocht. Voor de kinderen, omdat ze Gert zo geweldig vinden… Toen we in de zaal zaten, hadden de kinderen niet door waar we nu eigenlijk voor waren gekomen. Vlak voor de gordijnen open gingen vroeg ik “komt de zandtovenaar nog op televisie?” “Jaha!” Antwoorden de kinderen, eerste paasdag.” Jammer, dat kunnen we dan niet zien, want dan zijn we weg…zei ik.

  Terwijl het licht uitging in de zaal zei ik “ach, dan kijken we het maar hier!” De kinderen waren door het dolle heen, missie geslaagd! In de veronderstelling dat het toch echt mooi zou gaan worden voor de kinderen. Maar dat pakte anders uit. Vanaf het eerste moment waren we gegrepen, door de overweldigende combinatie van iedereen op het podium. Wat een chemie!

  Op sommige momenten biggelde de tranen over mijn wangen. Met het hoogte punt bij “met mijn ogen dicht”. Het verhaal van pasen al zo vaak gehoord. Maar nog nooit eerder heb ik het paasverhaal gevoeld. Zo’n bijzondere ervaring, die me lang bezig heeft gehouden en nog regelmatig voorbij komt.

  Iedereen bedankt!

  9 april 2015
 • Marjon Zwaga

  Mooi gezegd. Het was overweldigend wat er gebeurde. En ja, ik zou volgend jaar weer gaan 🙂 En mijn familie ook, dat weet ik zeker.

  9 april 2015
 • Jannieka

  Door alle muzikaliteit en vakmanschap en creativiteit,kwam de boodschap heel erg binnen.Het was een feest,ik heb me zo gerealiseerd dat door Zijn opstanding het laatste woord aan het licht,het leven aan Hem is,God zij dank!
  Dank ook aan het hele team,ik heb ook gewoon genoten,jullie interactie is geweldig om te zien:))

  10 april 2015
 • Anneke

  Hoi Martin

  Ik was samen met onze 2 oudste dochters (Marga en Gea) en een vriendin (Ida) in 2de Exloërmond. Het was een zeer mooie en ontroerende avond voor mij. Heb genoten van alles en vooral van de liedjes die werden gezongen. Ook waren onze dochters zeer geraakt door een liedje. Ik had het echt niet willen missen. Heel goed georganiseerd en een enthousiaste koor. Gods zegen met het verder werk wat jullie gaan doen.

  11 april 2015
 • Ina

  het zou eigenlijk volgend jaar op de tv moeten worden uitgezonden in plaats van the Passion wat voor veel mensen een beetje weer hetzelfde is dan zou dit toch in een heel andere vorm het zelfde zijn,als je het volgend jaar weer doet kom ik zeker weer en dan met mijn kinderen die niet wat met de kerk hebben maar dit wel heel bijzonder zouden hebben gevonden dus ik hoop tot volgend jaar[wellicht eerder hier of ergens]

  11 april 2015
 • Ina

  Meditatieve momenten en zo meer
  14-10-27 foto weblog 1-klein
  Wat komt er zoal langs, in het werk van een predikant?
  In dit weblog wil ik daar iets over schrijven. Mijn streven is om (tenminste) elke week een stukje toe te voegen. Dat kan gaan over een gebeurtenis zoals een activiteit van vorming en toerusting, een kerkdienst, een ontmoeting – maar het kan ook een gedachte zijn, of een citaat dat me aanspreekt. Als ik er een afbeelding of een foto bij heb, zal ik die erbij zetten.
  Ik wens iedereen veel leesplezier
  Wil je reageren? Stuur een mail naar predikant@pgdeeshof.nl

  Zondag 3 mei -de Basis-
  De Basis ApeldoornAl vroeg zitten we in de auto op deze ochtend: Ellen, Wil, Ina en ik. We gaan op weg naar een kerkdienst in ‘de Basis’, een kerkgemeenschap in Apeldoorn. Ina gaat er wel vaker heen. Ze heeft er een voorganger ontdekt die haar bijzonder aanspreekt: Martin Brand.
  Op het industrieterrein wijzen verschillende verkeersregelaars ons de weg. De kerk is gevestigd in een kantoorpand. Veel ruimte, veel zalen. Koffie of thee met koek mogen we meenemen de kerkzaal in.

  De kerkzaal is een soort conferentiezaal. Heerlijk voor mij: 0,0 galm! Een podium met gekleurde lichten. Het lijkt wat op theater en dat is het ook wel een beetje. Een band. Goede apparatuur, uitstekende verstaanbaarheid, de sprekers weten een microfoon te hanteren. We zitten op gemakkelijke stoelen. Beamers projecteren teksten op de muur. Op tafels liggen pennen en blocnotes met het logo van de Basis, wie wil kan tijdens de dienst aantekeningen maken.
  En de dienst zelf? Vooral heel laagdrempelig. Enkele liederen door de band. Een heldere inleiding. Geen onbegrijpelijke tongentaal of zwaaiende armen: het is de bedoeling niemand af te schrikken. En Martin Brand houdt een werkelijk uitstekend verhaal. Persoonlijk en authentiek, goed voorbereid, uit zijn hoofd – een begenadigd verteller is hij. Over “de God die ik je gun”. Hij vertelt over eigen ervaringen en illustreert ze met enkele woorden uit een evangelie.
  Bijzonder om dit mee te maken. Op deze wijze hebben ze hier twee kerkdiensten op de zondagmorgen. Op de woensdagavond is er ook een kerkdienst. Die is meer bedoeld voor de leden van de gemeenschap en minder gericht op belangstellenden, minder laagdrempelig misschien ook. Ik hoop het een keer mee te beleven.
  Zo iemand als Martin Brand is goed om naar te luisteren. Maar persoonlijk mis ik wel de liturgie. Zou Martin een keer zich naar onze liturgie willen voegen en in de Eshof voor willen gaan…?

  deze tekst heeft Ellie [onze dominee] op het weblog van de eshof geplaatst en ik vond het wel bijzonder genoeg om het door te sturen we hebben van de dienst genoten en komen vast een keer terug misschien ook eens op woensdag avond groet Ina

  Copyright JPHAMPIE © 2015. All Rig

  8 mei 2015

Geef een reactie

You don't have permission to register