Zingen met dementerende ouderen. Genieten!

Voor de derde keer was ik te gast op Hoeve Marant. Zingen voor een groepje ouderen en een aantal van hun geliefden en verzorgers. Ze zaten weer in de kring te wachten met een kopje koffie én gebakje. Sommigen herkenden me. “Ah daar is de zanger weer!”. Een andere mevrouw had haar dochter verteld dat ze weer een feestje had vandaag… Hier en daar even een praatje, een knuffel en toen kon het feest beginnen.

Wat een genot om tijdens het zingen van  liedjes als op een mooie pinksterdag, moeder hoe kan ik je danken, perhaps love, een steen verlegd, ik heb je lief, amazing grace, het dorp en nog veel meer, de kring rond te kijken. Sommige mannen en vrouwen keken me de hele tijd aan met glanzende ogen, luid meezingend en bewegend. Een meneer van 95 jaar dirigeerde vrolijk mee en zei na elk lied tegen zijn buurvrouw ‘mooi he?’. Een oud-muziekdocent, ik ken haar nog uit mijn kindertijd, gaf me na elk lied een applausje en zei ‘keurig gezongen hoor!’ Een mevrouw die vorige maand naar de Hoeve was verhuisd zei ‘wat leuk dat u me steeds zo vrolijk aankijkt’. Dat was wederzijds.

We hebben gezongen, soms hand in hand. Er werden tranen gehuild én gedroogd. We hebben gelachen en hier en daar waagden mensen zich op de dansvloer voor een voorzichtig walsje. Volwassen kinderen met hun oude papa of mama, samen genieten van muziek en vooral het moment van contact.

Mijn hart werd er weer zo warm van! Het is prachtig hoor, optreden in volle zalen. Ik zing heus graag in theaters en kerken. Maar ik moet zeggen dat ik me weer enorm verheug op de volgende keer zingen met een paar van deze prachtige mensen. Ik ben blij dat er al weer een nieuwe afspraak staat. En ook in andere verzorgingshuizen en dagbesteding kom ik graag langs. Ik vraag er maar een bescheiden vergoeding voor omdat ik dit heel graag doe vanuit mijn hart. Misschien zit ik zelf ooit ook in zo’n kring met een kopje koffie. Dan hoop ik dat er af en toe iemand een paar mooie liedjes met me komt zingen. Heb je interesse in zo’n optreden? Neem gerust contact met me op.

Een dochter was op bezoek bij haar vader en moeder en schreef me vandaag

Het doet me goed m’n ouders te zien genieten.  Dat is wat ze gistermiddag deden!   Mijn moeder is heel erg ziek geweest, ik was bang haar te verliezen. De mooie liedjes die je zong waarvan mijn moeder (maar ook ik) tranen kreeg zijn me nu dierbaar. Een moment dat ik niet meer zal vergeten. Ze genoot en zong zo mooi op haar manier mee, geweldig. Ook mijn vader genoot.  Aan het getrommel met zijn hand op de tafel was dat voor mij heel duidelijk.

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Comments
 • Alike Baaij

  Wat heerlijk dat je dit doet Martin. Ik werk zelf met dementere ouderen.
  En ik zie het voor me gebeuren.
  👍👍

  5 april 2017
 • netty voss.

  Wow….wat ontroerend Martin. Wat heerlijk dat je deze ouderen nog zo’n mooie middag kunt geven en de dankbaarheid die ze naar je uitstralen daar word je door ontroerd……prachtig! Dat ze je nog herkennen van de vorige keer… dan maakt je hart een sprongetje, toch?! En dan de opmerking: dat heb je keurig gezongen hoor!…..is dat niet geweldig! Ik hoop dat je nog heel veel van die mooie momenten mag verzorgen voor deze ouderen ze hebben het zo verdiend. Ook vanuit mijn hart een oprecht….dankjewel hiervoor.
  lieve groet, Netty.

  5 april 2017
  • Mariet

   Mooi he, Netty! Het is zo fantastisch en ontroerend om te zien hoe Martin dit doet en welke prachtige reacties hij van de bewoners krijgt!!Ze gaan ‘open’, de lichtjes in hun ogen gaan aan!

   7 april 2017
 • Gerda

  Dit is zo dankbaar zingen voor dementerende ouderen. Respect!

  5 april 2017
 • Marianne Werff

  Mooi dat je dit doet Martin!
  Fijn dat je zulke hartverwarmende reacties hebt gekregen en dat de mensen zo hebben genoten.
  Fijn ook, dat je je voor deze mensen wilt blijven inzetten.
  Dankbaar werk.

  5 april 2017
  • Klaske hoekstra

   Goedemorgen Martin wat prachtig dat je dit doet ik doe ook vrijwilligers werk bij deze mensen en hebben ook van deze middagen ik zal eens een balletje op gooien om jou eens te vragen fijne dag

   6 april 2017
 • Oh dat is geweldig om te doen! Af en toe zitten wij met ons mandolineorkestje ook in een bejaardenhuis en we spelen dan ook muziek waar uit volle borst mee meegezongen wordt. Het spelen opzich is geen uitdaging, maar dat maakt absoluut niet uit. Al die blije mensen, heerlijk!

  7 april 2017
 • Mariet

  Dank je wel Martin, namens mijn moeder!! Het is zo prachtig om te zien hoe jij contact maakt met de bewoners, door je zingen en aanwezigheid! Ze gaan ‘open’, hun lichtjes in de ogen ” gaan weer even branden, zo puur!
  “We” zien al weer uit naar de volgende keer.De bewoners zijn het wel even vergeten,maar als je vraagt naar de feestmiddag of naar de muziek komen de reacties echt wel en gaan de ogen opnieuw stralen, fantastisch! Mijn moeder reageert niet direct met woorden maar krijgt alles mee: wat heel erg ontroerde was, dat ze tijdens het liedje’Pak nu maar mijn hand’ met haar eigen nog nauwelijks bewegende hand mijn hand pakte, erin kneep en
  op de maat begon te strelen…Beseffende dat ze de vorige keren nog dodelijk vermoeid en bedlegerig was,
  nu ontspannen in haar rolstoel met open blik. Dankbaar, wat een cadeautjes.
  En dat jij ons laat meegenieten van jouw talenten, mede mogelijk gemaakt door Hoeve Marant!

  7 april 2017

Geef een reactie

You don't have permission to register