Wie is God echt?

Dat hoor ik zo vaak… Dat gelovige mensen God zelf bedacht hebben omdat we simpelweg behoefte hebben aan Zijn bestaan. Dat we het leven dan beter aankunnen en ook de gedachte aan doodgaan dragelijker wordt met uitzicht op een hemel en een goede God.

Ik kan me die gedachte wel voorstellen. Al denk ik er zelf heel anders over. Ik denk dat de waarheid andersom is. Ja, wij hebben behoefte aan het bestaan van God juist omdat Hij bestaat! Wij zijn als mensen bedacht en gecreëerd door God met een ingeschapen verlangen naar het kennen van onze ‘bron’ en ‘Maker’. Zo staat het in de Bijbel en dat komt enorm overeen met de praktijk die ik zo vaak om me heen zie als mensen op zoek gaan naar God. En… Hem ontdekken. Want dat prachtige wonder zie ik vaak gebeuren!

De een noemt het wonder, de ander het lot
Wie weet hoe het heet mag het zeggen
De een zegt ‘het is wonder’, de ander zegt ‘God’.
Maar er is niemand die het uit weet te leggen  (Toon Hermans)

Maar Wie is Hij dan? Is het werkelijk mogelijk om iets zinnigs te zeggen als antwoord op die vraag? Is het niet heel aanmatigend om ze beweren dat wij, als mensjes, God ‘kennen’ en ‘zien’ hoe Hij is? Ik sprak afgelopen zondag over Godsbeelden en Gods eigen woorden van kennismaking met ons. Wie zegt Hij dat Hij is?

Kijk hier de video van deze toespraak 

Martin Brand is een spreker, zanger en schrijver die vanuit zijn geloof en dagelijks leven anderen wil inspireren. Met liedjes en verhalen trekt hij al jaren het land door.

Geef een reactie

You don't have permission to register